Борисов у Приштини: Задатак да се пронађе компромис, да бисмо ишли напред

Бугарски премијер Бојко Борисов најавио је да, уколико Београд и Приштина не регулишу међусобне односе, за њих неће бити места у Европској унији.

"Не могу да вам дајем савете, само могу да кажем да уколико не потпишете споразум, ни Београд ни Приштине неће се придружити Европској унији. То је веома важно, и важно је да ЕУ не жели да се ваши историјски и географски проблеми пренесу у Европски савет. Тако да је ваш задатак да нађете неопходни компромис, да би смо могли да идемо напред", рекао је Борисов на заједничкој конференцији за новинаре са косовским председником Хашимом Тачијем у Приштини.

У својству премијера земље која у првих шест месеци председава Европском унијом, Борисов је поручио да је битно да се не гледа назад, већ само напред.

"Да потпишемо споразуме и да у мају на самиту у Софији, можемо да кажемо европским лидерима да су сви на Балкану одлучни, и да нема другог пута, осим оног напред, према ЕУ", рекао је Борисов.

Није дефинисао статус косовских представника на предстојећем самиту у Софији, али је најавио њихово учешће.

"Наћи ћемо начин како да то урадимо, да би могли да учествују", навео је Борисов.

Апеловао је на постизање мирних решења на Балкану и у том контексту навео да је пријатељима Пленковићу и Вучићу, "увек о Косову говорио као пријатељу".

"Имате огроман терет на леђима, али са председником Вучићем треба да завршите. Нећу рећи нешто друго као алтернативу, јер нема друге алтернативе", рекао је Борисов.

"Ви имате обавезу да заједно са Србијом решите проблеме. Верујем да ће онда ЕУ гледати другим очима. Треба да се посветимо раду на уприличењу сусрета у Софији", подвукао је бугарски премијер.

Косовски председник Хашим Тачи је на конференцији за новинаре рекао да је „у Софију позван као председник Косова".

"На том скупу ће главна тема бити мир, Косово ће учествовати на скупу у Софији и ја сам захвалан премијеру Борисову на интервенцији", рекао је Тачи, који је затим навео да је "ЕУ на потезу".

Борисов у Приштини борави на позив Хашима Тачија, а осим са њим, састао се и председником парламента Кадри Весељијем и председником владе Рамушом Харадинајем.

број коментара 0 пошаљи коментар