Вучић за РТС: Нигде не пише да се ЗСО формира по косовским законима

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је било дивно бити данас у Требињу, где је Србија урадила много у последње време и да је то подстрек за тешке дане који предстоје. Поручио је да је 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом и да је изненађен изјавом из Брисела да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима. Нада се отвореним разговорима са канцеларком Ангелом Меркел и поручује да ће се борити за Србију свим срцем и снагом.

Александар Вучић је у интервјуу за РТС рекао да је био пресрећан и поносан што је данас у Требињу представљао Србију.

"Наш народ овде воли Србију више од свега, и то је негде очекивано. А поносан сам, не због те љубави која је увек природна и постојала је и увек ће да постоји у српском делу Херцеговине, већ због онога што смо ми као држава Србија могли да урадимо у последње време овде", рекао је председник Србије.

Истакао је да су презадовољни и градоначелник Требиња и председник РС Милорад Додик.

"Просто, то смо могли да урадимо после тешких реформи и да више пажње кроз конкретне пројекте обратимо на положај нашег народа. Кроз изградњу вртића овде у највећем насељу Горица, помогнемо тај духовни центар у Мркоњићима, родно место Светог Василија Острошког, да људи ту долазе да то постане културни и туристички центар, не само религиозни", навео је Вучић.

Истакао је да је договорена помоћ за друге значајне инфраструктурне пројекте.

"Да помогнемо изградњу, реконструкцију и реновирање старог града овде у Требињу, дакле много ствари. Требиње је, људи знају, један од најлепших, неки кажу и најлепши српски град. У сваком случају, мислим да су људи осетили нешто што је конкретно, нешто што нису митови, нешто што није прича о нечему од пре 100, 200 или 600 година, него о нечему што јесте будућност", поручио је председник Србије.

Додаје да је због тога веома задовољан и да је било дивно бити у Требињу и гледати децу и младе људе.

"У овом послу ретки су тренуци истинске радости, а ово је био један од најлепших момената од када сам и председник Владе и председник Србије. Мислим да би сваки човек у Србији био веома поносан", рекао је Вучић.

Одличан посао за Србију у Мостару 

Говорећи о Међународном сајму привреде у Мостару, где је Србија земља партнер, рекао је да је одличан посао урађен за Србију.

"И захвалан сам, пре свега, Хрватима који живе у Мостару, јер у њиховом делу се одржава сајам, кад кажем у њиховом делу то је условно говорећи, али и Бошњацима на другој страни Неретве. Нико није уништавао наше билборде на којима пише 'Србија, земља партнер, због будућности која нас спаја'. Ту је била свуда присутна Србија, дакле од њихових телевизија, новина до уметничких вечери вечерас у центру 'Стипан Косача'", истакао је председник Србије.

Указао је да је Србија свуда показала завидну организацију и честитао Привредној комори Србије, Влади, премијерки Ани Брнабић, министрима Расиму Љајићу и Браниславу Недимовићу, као и свима који су учествовали.

"Заиста смо, чини ми се, углед Србије подигли на значајно виши ниво и мислим да су људи разумели наше поруке да, онолико колико ми поштујемо Мостар, колико поштујемо БиХ, да желимо да они дођу у Србију, да је виде, да заволе и Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Сад и све наше градове и да виде да ће их људи дочекати као искрене пријатеље", рекао је Вучић.

"Изјаву о ЗСО размотрити хладне главе" 

Коментаришући изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич да ЕУ подржава формирање ЗСО по косовским законима, Александар Вучић је рекао: "То значи да ће морати да нам покажу где то пише."

"Изненађен сам таквом изјавом јер сам им 100 пута рекао у Бриселу да ће ЗСО бити формирана у складу са Бриселским споразумом, принципима и имплементационим планом и само у складу са тим. Ми нисмо у Бриселу јер смо сагласни са постојањем косовске државе, косовске независности, већ управо супротно. Ми смо ту да бисмо преговарали о свему ономе око чега се не слажемо", додао је председник.

Како је истакао, ако је усаглашеност са уставом Косова једина ствар која је важна представницима ЕУ, онда они више нису статусно неутрални.

"Али добро, ја мислим да треба хладне главе све то да размотримо. Нисам вам случајно рекао, погледајте, људи, свет као да граби ка великом сукобу. Само хоћемо да себе сачувамо у свему томе", навео је Вучић.

Каже да се са Вилијем Вимером у мало чему слаже, али да је негде било истине, не сасвим, када је говорио о положају Србије, о погрешном времену.

"Ми мислимо на најлепшем месту, он мисли на погрешном месту, али можда је погрешно време где смо и како постављени", рекао је Вучић.

Поручио је да ће се Србија борити.

"Нека они говоре своје. Ми имамо папире, уговоре и Бриселски споразум, у којем то не пише. Ја знам напамет Бриселски споразум. Људи у Србији имају завереничке теорије па измишљају шта пише. Позивам их све да прочитају шта пише, имате на сајту Владе, мислим и на сајту председника, на сајту Канцеларије за КиМ", каже председник.

Додаје да, ако то јавно говоре, онда "можете да мислите са чим се све ми суочавамо".

"У Тачијевој изјави нису пушке биле најопасније" 

Када је реч о изјави Хашима Тачија, Вучић је рекао да чак ни наши медији и политичари нису разумели шта је било најопасније од онога што је изговорио.

"Те његове пушке нису биле најопасније, чак ни претња ратом отворена, пред оноликим бројем људи. Најопасније је било то што је говорио да је пре више од 20 година постојала недвосмислена и јасна идеја за уклањање свих баријера између две земље албанског народа", рекао је Вучић.

"Дакле, ви нама откривате 20 година касније да је све био план, да сте тада желели две земље албанског народа, пошто су Срби ту ваљда некаква грешка у постојању и да је треба уклонити на неки начин и да нико из Европе и света није реаговао", додао је председник.

Навео је да је синоћ, када су биле завршене обавезе у Мостару, добио примедбе многих у Европи на реакције чланова Владе Србије.

"Онда станете и питате се да ли је то уопште могуће. Онда станете и кажете себи – можда није лоше да то људи у Србији виде, да знају са чиме се суочавамо, да знају шта је то што је њихова политика према Србији", рекао је председник.

Сматра да је изјава Маје Коцијанчич само у том смислу добра, што показује Србији на јасан начин какви су преговори у Бриселу, колико је тешко, са чим се представници Београда суочавају и какав је њихов поглед.

"Дакле, они недвосмислено желе независност Косова, то нам је сада сасвим јасно, нама остаје да видимо шта је то што ми желимо са собом, како желимо, а чини ми се да нам је после свега овога потпуно јасно, не увек шта ми морамо да радимо јер некад морате да радите и нешто што не волите, али нам је бар довољно јасно ко нам јесте пријетељ, а кога баш не можемо таквим именом да назовемо", поручио је Вучић.

"Надам се отвореним разговорима са Меркеловом"

Када је реч о предстојећем сусрету са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Вучић је истакао да је она недвосмислени лидер Европе, "данас уз НР Кину један од два најстабилнија од укупно четири светска лидера".

"Надам се отвореним разговорима и да ћу имати шансу, а имаћу, пошто знам да она воли да саслуша саговорника, да изнесем ставове Србије. Борићу се за нашу земљу свим срцем и снагом, али људи у Србији треба да знају да су и њени ставови по питању КиМ потпуно супротни нашим", рекао је председник.

Додао је да су то ставови свих осим пет земаља чланица ЕУ, при чему Немачка и Француска имају специфичну тежину.

"И онда нам остаје да ми видимо шта ћемо и како, али пре него што се са собом суочимо, хоћу да покушамо, упркос томе што многи у Србији раде на томе да нам ослабе позицију, да нас доведу до тога да никада не урадимо ништа, да ураде све против своје земље, да видимо шта и како ћемо даље", рекао је председник истичући: "Нису нам лаки дани, али шта да радите, не можете из ове коже да изађете."

Каже да некако све што су други стављали под тепих, дође на наплату.

"Тако смо се суочили са банкротством 2013. и 2014. па смо из тога изашли, трећу годину заредом имамо суфицит. Не мислим да ћемо из овога тако успешно моћи да се извучемо, али борићемо се за сопствени народ и земљу", поручио је.

Вучић је истакао да је данас у Требињу добио мали подстрек за дане који су тешки.

"Важно је да сачувамо унутрашњи мир, да не показујемо агресију коју у последње време сви показују. Нешто је завладало у свету, региону, Европи, као да се нешто чудно дешава", навео је председник.

Примећује да су сви постали страшно агресивни и да је наше да будемо мирни.

"Сталожени, трпељиви, стрпљиви, смирени, да такве поруке шаљемо и да се боримо за Србију, за наш народ. То људи знају да ћемо радити и даћемо све од себе да извучемо највише за Србију", закључио је Вучић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара