Коцијанчич: ЗСО у оквирима косовских закона уз помоћ ОЕБС-а

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољне послове Маја Коцијанчич поручила је да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са косовским законима.

У Бриселу се најављује и да ће у раду на нацрту Статута ЗСО, Управљачком тиму, који је формирала Приштина, помагати и експерти ОЕБС-а.

На питање Танјуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана "у складу са косовским правом".

Додају да није све "црно или бело", јер је, како оцењују у Европској комисији, косовски уставни суд такође потврдио и неке ствари из Бриселског споразума које се односе на формирање ЗСО.

"Асоцијација/Заједница ће бити успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оценио да је првобитни договор у складу са уставом", навела је Коцијанчичева.

Суд је такође додао да ће Статут Асоцијације/Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука уставног суда додаје да ће његове примедбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и Статута", додала је портпаролка Федерике Могерини.

"О Статуту ЗСО на више нивоа"

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да ће се разговори о изради нацрта ЗСО водити на више нивоа, од којих ће основни бити на Косову, уз учешће Управљачког тима и експерата ОЕБС-а.

"Други ниво састанка је већ најављен, а то је онај који ће се одвијати у Бриселу уз учешће делегација Београда и Приштине, Управљачког тима и техничких експерата. На њему ће се разговарати о отвореним питањима у изради нацрта Статута", наводе извори Танјуга у Бриселу.

На питање Танјуга шта ће бити ако за предвиђена четири месеца, која истичу 5. августа, не дође до усвајања нацрта ЗСО, у ЕУ кажу да "не размишљају у том правцу, јер то је договорени крајњи рок".

Када су крајњи рокови у питању, извори блиски канцеларији шефице европске дипломатије Федерике Могерини и даље напомињу да очекују да за годину и по дана, дакле до краја мандата Федерике Могерини, дође до финализације правно обавезујућег договора о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине.

У ЕУ кажу да тренутно немају намеру да мењају свој приступ посредника у преговорима и понављају да је на Бриселу да "олакша разговоре", а на Београду и Приштини да се договоре о начинима наставка рада и мирног решавања отворених питања.

"Мандат је јасан и јасна је обавеза једне и друге стране. ЕУ их гура од самог почетка. Она не може да преузме власт у Београду и Приштини и да уместо њих решава ствари", наводи се у европским дипломатским круговима.

"Београд и Приштина треба да поступају у духу европских начела" 

У Бриселу додају да у дијалогу Београда и Приштине "има позитивних елемента", да би свакако више волели да су сви договори већ примењени, али да се на томе ради.

На "савете" који стижу из Вашингтона и Москве пут Приштине и Београда, у Бриселу кратко кажу да су се и "Србија и Косово определили да буду чланице ЕУ и да у том духу треба и да поступају".

Дипломатски извори у Бриселу кажу за Танјуг да су предвиђене посете шефице европске дипломатије Федерике Могерини, која у Београд стиже 19. априла, и председника Европског савета Доналда Туска, 25. априла, биле планиране још почетком године у оквирима њихове балканске туре.

"Највиши званичници ЕУ ће том приликом нагласити оно што је приоритет у овом тренутку, а то је фокус и обновљени ангажман ЕУ у региону. Дијалог Београда и Приштине биће само једна од тема о којима ће се том приликом разговарати", наводе у Бриселу.

У Бриселу понављају и чињеницу да ће се званичници ЕУ наћи у региону непосредно по објављивању извештаја о напретку земља у процесу приступања ЕУ, који се очекује 17. априла, а у финишу припрема за самит ЕУ – Западни Балкан, који је заказан за 17. мај у Софији.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 11. апр 2018, 08:23) - Stojan [нерегистровани]

Rec, dogovor, ugovor koliko vidim danas ne vredi nista

Svaka izjava i svaki dogovor sa njima se izvrce.
Ajde lepo kazite priznajte nezavisno Kosovo da vam kazemo da necemo i da nas briga za vasu EU. Vasa rec i dogovor sa vama ne vredi nista. Ako vam je rec nista, dela su vam jos vece nista a mi sa takvima nemamo sta da razvijamo niti se uz vas takve mozemo razvijati u svakom smislu. Ne zivi covek samo od para i hrane. Nama treba rec, dogovor, mir a i dostojanstvo, sto vi kao sto vidimo necete. Adio.

(среда, 11. апр 2018, 06:08) - anonymous [нерегистровани]

Bez reci

Dragi moji ako cemo po zakonu I ustavu jedne suverene drzave kako to oni nazivaju.Onda po tom istom zakonu I ustavu Kosovo nikad nije ni moglo da se odvoji od Srbije.Sta tu ima da se pregovara.

(среда, 11. апр 2018, 03:47) - anonymous [нерегистровани]

odvajanje Kosova nije po ustavu Srbije...

Zar ne gospodjo...?

(уторак, 10. апр 2018, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Ako

kako kaže g.Vucic to nigdje ne piše,onda izjava Kocijaciceve je interpretacija stava EU,dakle nastavak njihovog jednostranog opredjeljenja, za Kosovo i dokaz da se svih ovih šest godina svesno sabotirali i čekalo vreme kad će to moći otvoreno saopstiti.U takvoj situaciji ostaje da Srbija kaže ili idemo putem koji smo dogovorili u Briselu ili ćemo Se ponasati po Ustavu Srbije.

(уторак, 10. апр 2018, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Шта су то европска начела?

Бомбардовање једне државе, да би јој се отео део територије? 

(уторак, 10. апр 2018, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

Dokaz da EU...

...nista ne radi i da o nicemu ne odlucuje.Ovo sve je zamisljeno u SAD i NATO kuhinji,a njih apsolutno ne interesuje Srbija i Srbi.
Ovim se jos jednom vidi da Srbi sa KiM nece imati nikakvu ulogu u donosenju Statuta (ako to i jeste nekakav statut),a ono sto je najgore izgleda da ce ZSO upravljati Albanci sto je "apsurd"! 

(уторак, 10. апр 2018, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

EU je ovim dokazala da je neozbiljna institucija

Potpisali su Briselski sporazum i sada ne vazi.Zasto ne vazi,zasto ne postuju sto su potpisali?S tim i takvim ljudima ne moze biti ni razgovora,ni dogovora zato sto oni nisu od rijeci. Srbija treba cijelu stvar oko KosMeta vratiti na SB.UN i na sto staviti Rez.1244,pa ako ni tamo ne bude rjesenja onda zamrznuti knflikt i cekati bolja vremena kad ce se postovati pravo i pravda.

(уторак, 10. апр 2018, 18:45) - anonymous Lala [нерегистровани]

Vidi će te !

Rambuje u rukavicama , sve će propasti a " krivci" ce biti Srbi .

(уторак, 10. апр 2018, 18:04) - strsljen_90 [нерегистровани]

Jedno te isto...

Dokle vise ovakve komentare bez ikakvog smisla, kao oni ne mogu umesto nas da resavaju stvari? Pa vi iz EU ih cinite nemogucim, nekompromisnim i neresivim! Albancima sve kroz prste i kad oni vrse agresije i hapsenja, "obe strane na dialog i kompromisno resenje"... Aman zaman covece!

(уторак, 10. апр 2018, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Бриселски споразум

Како је могуће да је ЕК (не ЕУ) као посредник у статусно неутралном дијалогу онда уопште ставила потпис на Бриселски споразум имајући у виду одредбе "Устава *Косова"?
Испада да је сам Бриселски споразум супротан и Уставу Србије и "Уставу *Косова"?
По ком сад правном поступку се неки ЕК чиновник опредељује за ЗСО у складу са "Уставом *Косова" и практично ставља ван снаге све одредбе Бриселског споразума које су предвиђене за ЗСО, а у интересу су грађана Србије?
По ком основу се уводе експерти ОЕБС и ко их бира (да ли је неки експерт ОЕБС из Русије или Шпаније или осталих држава које не признају *Косово)?
Ко је овластио госпођу Коцијанчич да изговори да се *Косово определило да буде чланица ЕУ кад за најмање 5 ЕУ држава то није могуће?
--- По ком се онда међународном правном акту грађанима Србије који живе на КиМ ускраћује елементарно људско право да буду грађани Србије?