Напето у Косовској Митровици после напада специјалаца

У Косовској Митровици полиција ухапсила Марка Ђурића и одвела га у Приштину. Након извођења пред прекршајног судију Ђурић је спроведен у централну Србију преко Мердара. Приликом хапшења у сали Митровачког двора косовска полиција користила сузавац и шок-бомбе. Најмање шест повређених. У Београду је одржана седница Савета за националну безбедност.

21.20 Председник Србије Александар Вучић каже да је хапшење Марка Ђурића брутална провокација, чин безумља и најтежи криминални акт које су спровеле приштинске власти.

20.55 – Федерика Могерини се огласила на Твитеру: "Позвала сам Вучића и Тачија. Осуђујем оно што се догодило данас на Косову. Ђурић је сада слободан и враћа се. Потребно је смиривање ситуације и очување дијалога." 

20.45 – Руководство Српске листе усвојило је иницијативу за напуштање владе у Приштини и о овој одлуци ће обавестити председника Србије Александра Вучића, саопштио је вечерас председник Српске листе Горан Ракић.

20.35 – Председник Александар Вучић ће се након седнице Савета за националну безбедност у 21 час обратити јавности. 

19.54 – Марко Ђурић је преко Мердара ушао у централну Србију, сазнаје РТС.

19.47 – Хашим Тачи потврдио да је Ђурић на путу да буде депортован. Навео је да је косовска полиција приликом хапшења "поступала у складу са законом и овлашћењима".

19.40 – Александар Вучић није разговарао са Владимиром Путином а њихов разговор се очекује током вечери, сазнаје РТС. Председник Србије је разговарао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

19.24 – Како РТС сазнаје, Марко Ђурић je после извођења пред прекршајног судију протеран у централну Србију преко Мердара. 

19.10 – Могуће је да ће Марко Ђурић после извођења пред прекршајног судију бити протеран у централну Србију преко Мердара, сазнаје РТС.

18.45 – У току је разговор председника Србије Александра Вучића са руским председником Владимиром Путином, јављају Вечерње новости.

18.42 – ЕУ осуђује догађаје у Митровици и позива власти у Београду и Приштини да покажу неопходну уздржаност како ситуација на терену не би даље ескалирала, саопштила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.  

18.40 – У месту Рударе, између Звечана и Косовске Митровице, Срби су поставили два камиона, и тако блокирали магистрални пут.

18.35 – Никола Селаковић изјавио да очекује да Ђурић одмах буде ослобођен. Додао је да су теже повређени Ненад Рикало, Жељко Јовић, Зоран Тодић, Иван Милојевић и Небојша Милановић, јавља Коссев, преноси Фонет.

18.30 – Марко Ђурић се налази у просторијама косовске полиције у Приштини, потврђено Танјугу

18.20 – И даље се чују сирене у Косовској Митровици што значи да је ситуација напета, јавља дописник РТС-а и додаје да су се из једног дела града зачули и пуцњи.

18.00 – Седница Савета за националну безбедност сазвана је за вечерас у 19.30 часова. 

17.45 - Косовска полиција одвела је Марка Ђурића у Приштину, јављају косовски медији. 

17.35 – Косовска полиција ухапсила Марка Ђурића. Окупљени Срби испред Митровачког двора растерани сузавцем. У Митровици се чују сирене за узбуну.

Марко Ђурић је ухапшен у сали Митровачког двора, где је био у току разговор у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ коме је присуствовао заједно са генералним секретаром председника Републике Николом Селаковићем.

Када се косовска полиција појавила испред Митровачког двора, грађани су покушали да спрече улаз у зграду а полиција је бацила шок-бомбе и сузавац. 

Они су упали у Митровачки двор и прекинули скуп. Дошло је до сукоба између окупљених људи у сали и косовске полиције која је успела да се пробије и изведе Марка Ђурића. Косовска полиција је држала дуге цеви уперене према грађанима. Никола Селаковић је остао у сали и он није ухапшен. 

Ђурић је одведен у блиндирано возило којим је пребачен у Приштину. Са Ђурићем је приведен и његов сарадник Жељко Јовић који је повређен у покушају да се одупре хапшењу.

Директор Канцеларије за КиМ је након привођења пред прекршајног судију протеран у централну Србију преко Мердара. 

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је позвао грађане, који су се окупили испред моста на Ибру у Митровици да мирно, разумно и прибрано сачекају шта ће им поручити шеф српске државе после седнице Савета за националну безебдност.

Косовски специјалци су, током акције у Митровици, напали и повредили сниматеља РТС-а Владимира Милића.

У месту Рударе, између Звечана и Косовске Митровице, Срби су, после привођења Марка Ђурића, поставили два камиона, и тако блокирали магистрални пут.

Ђурић и Селаковић стигли су у северну Косовску Митровицу негде око 17.00 часова, како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога.

Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Косова и Метохије, због изјава којима, каже Приштина, уносе нестабилност у ситуацију на северу покрајине.

Председник Србије је на ту вест прошле седмице рекао да ће Ђурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано.

Њих двојицу испред Митровачког двора је дочекао градоначелник Горан Ракић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво