Приштина ратификовала демаркацију са Црном Гором, ухапшено пет посланика

Косовски парламент, са 80 гласова "за" и 11 "против", ратификовао Споразум о демаркацији границе са Црном Гором. Гласању претходила серија напада сузавцем посланика Самоопредељења. Полиција ухапсила пет посланика тог покрета.

Косовски парламент, пуне три године после потписивања Споразума о демаркацији границе са Црном Гором, ратификовао је овај акт, упркос оштром противљењу посланика покрета Самоопредељење, који су од почетка седнице у четири наврата покушали да спрече гласање активирањем патрона сузавца.

Споразум је ратификован уз подршку 80 од укупно 120 посланика у косовском парламенту, 11 их је било против, а у акцији полиције која је претходила гласању ухапшено је пет посланика Самоопредељења.

На овај начин, Приштина је испунила кључни захтев ЕУ око визне либерализације. 

Пре гласања, посланици Самоопредељења су у четири наврата бацали патроне сузавца у скупштинској сали, покушавајући да спрече почетак гласања.

Одмах после трећег инцидента, полиција је евакуисала скупштинску салу и просторију из које новинари прате рад парламента и почела потрагу за скривеним патронама сузавца. Ипак, непосредно после ове акције полиције, поново је активиран сузавац, па је полиција из зграде парламента избација десет посланика Самоопредељења.

Пет посланика те странке је ухапшено, укључујући Дељаја Цвећлу, Фитону Пацоли, Дриту Милаку и Салиха Зубу, који се сматрају одговорним за бацање сузавца.

Непосредно након што се облак сузавца разишао, посланик Самоопредељења Либурн Али узео је посланичке картице представника Демократског савеза Косова и Алијансе за будућност Косова у још једном покушају да спречи гласање.

Одмах после првог инцидента, амерички амбасадор у Приштини Грег Делави осудио је поступак посланика покрета Самоопредељење, наводећи да њихов поступак представља велико разочарање.

"Шокирана сам", написала је на Твитеру шефица канцеларије ЕУ у Приштини Екатерина Трендафилова, која је у холу парламента у Приштини разговарала са једним од оснивача Самоопредељења, Аљбином Куртијем.

Ово је био четврти покушај да косовска скупштина изгласа ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором.

Током више од две године, у завршници мандата бивше владе и бившег премијера Исе Мустафе, удружена опозиција, међу којима је била и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, била је жестоко против ратификације демаркације, а седнице на којима би се то питање нашло на дневном реду најчешће су прекидане управо због баченог сузавца.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се