Амерички пуковник српског порекла командује Бондстилом

Пуковник Ник Дучић, Американац српског порекла, нови је командант базе Бондстил код Урошевца и Мултинационалне бригаде Кфора Исток, јављају косовски медији.

"Ова мисија има лични значај, пошто сам ја први амерички официр српског порекла који командује Мултинационалном борбеном групом Исток", рекао је пуковник Дучић, наводећи да ће трупе под његовом командом наставити да помажу развој стабилног Косова.

Дучић је истакао да је привилегован због прилике да служи на КиМ како би се у потпуности посветио стварању сигурне средине за све људе.

Навео је да ће се наставити операције и заједничке патроле са Војском Србије.

"Пре неки дан састао сам се са српским командантом одговорним за те заједничке патроле", рекао је Дучић, оценивши да је сусрет прошао одлично.

"Унапред се радујемо заједничкој сарадњи и током ове ротације", закључио је Дучић.

На Косово је стигао као командант 79. пешадијске бригаде Националне гарде Калифорније и данас је преузео дужност од досадашњег команданта Источног сектора, пуковника Мајкла Спрагинса.

Ник Дучић је завршио ратни колеџ 2014. године, а магистрирао је на Универзитету Мериленд као нуклеарни инжењер. Високо школовање почео је на Калифорнијском политехничком универзитету.

Био је ангажован и на пројекту обуке украјинске војске, смишљене како би оружане снаге те државе до 2020. године биле у складу са НАТО стандардима, наводи се на његовом Линкедин профилу.

По фотографијама на интернету види се да је боравио и у Ираку 2011. и 2012. године.

На Фејсбук профилу пуковник Дучић је, између осталог, лајковао странице српске Цркве Светог Ђорђа у Сан Дијегу и српски клуб "Опленац" из Торонта.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво