Реаговања на хапшење Милорада Зајића из Клине

Хапшење шездесетосмогодишњег Милорада Зајића, повратника из Клине, међу повратницима је изазвало велики страх да свако од њих може бити ухапшен, а да за то не постоје чврсти докази, оценио је потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић. У Kaнцеларији за КиМ, као и из Српској листи сматрају да хапшење Зајића има за циљ опструкцију дијалога.

Далибор Јевтић наводи да je хапшење Милорада Зајића унело немир међу људе.

"Оно што се синоћ десило је свакако унело немир међу људима који живе у Клини и осталим повратничким местима у том делу Косова. Нисмо против спровођења закона, али нисмо ни за то да се људи хапсе без чврстих доказа за неко кривично дело, поготову када се ради о повратницима који су најрањивији и најнезаштићенији", истакао је Јевтић.

Напоменуо је да није лако радити на повратку, јер га успоравају бројне препреке, као што су узурпирана имовина, лоша економска ситуација у повратничким срединама и лоша безбедносна ситуација, наводи се у саопштењу.

Догађаји попут јучерашњег, истакао је, додатно отежавају процес повратка.

"Јесмо за санкционисање законских преступа и залажемо се да се на Косову успостави владавина права и закона, јер закон мора бити једнак за све. Исто тако желим да апелујем на структуре које спроводе закон да не предузимају хапшења, поготову повратника на 'упирање прстом' јер се никако не сме реаговати на тај начин, због тога што смо у протеклом периоду имали искуства да су људи који су оптуживани за неко недозвољено дело невини", напоменуо је министар за заједнице и повратак.

Додао је да је о томе већ разговарао са надлежнима и тражио да се Зајић ослободи. 

"Еулекс је, како сам информисан, одбацио оптужбе против Зајића још 2016. године као неосноване, али неко очигледно жели да на овај начин врши притисак на оне који се враћају. То нећемо дозволити", рекао је Јевтић.

Петковић: Хапшење Зајића напад на дијалог

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је да је хапшење Зајића још један јасан показатељ да је приштинско правосуђе инструмент насиља над Србима у покрајини, али и инструмент у рукама одређених албанских политичара чији је циљ стопирање процеса дијалога.

"Сваки пут када се у Бриселу поведу разговори, пре свега о формирању ЗСО, на КиМ се хапси поједан Србин, управо како би се стопирао процес. Тако је било и у случају хапшења Богдана Митровића. То што су Митровића после четири месеца пустили из затвора јер није био крив, за њих није било битно, али у том тренутку било је битно да се процес дијалога стопира", изјавио је Петковић новинарима.

Он је навео да је Зајић ухапшен на подмукао начин, тако што је под лажним изговор намамљен у полицијску станицу, јер му је пре неколико дана опљачкана кућа.

"То све преживљавају наши Срби, посебно повратници, доведу вас у полицијску станицу, опљачкају вам кућу, ухапсе вас, још кажу да сте ратни злочинац. То је недопустиво. У таквој атмосфери страха и застрашивања је немогуће да Срби на КиМ живе, поготово не повратници", нагласио је Петковић.

Он је поручио да Канцеларија за КиМ тражи да Зајић буде пуштен, и додао да је остварен контакт са његовом породицом, да им је обезбеђен искусан адвокат, те да су међународним мисијама на КиМ послати одговарајући дописи.

Српска листа: Хапшење Зајића има за циљ опструкцију дијалога

Поводом хапшења Милорада Зајића огласила се и Српска листа која је оценила да његово хапшење на дан када је почела нова рунда техничког дијалога у Бриселу, има за циљ опструкцију дијалога и застрашивања Срба.

"Увек када се са српске стране у Бриселу пружи рука за договор, мир и будућност на Косову и Метохији, екстремни кругови параинституција организују застрашивање Срба", саопштила је Српска листа.

Како се указује, пре пар месеци је у таквој ситуацији, а без икаквих доказа, био ухапшен и притворен Богдан Митровић, а у понедељак увече је по истом сценарију ухапшен Милорад Зајић.

"Повратник код Истока који је протеран са Косова и Метохији 1999. године, а пре пар дана опљачкан, оптужен је за извршење неког ратног злочина без икаквих доказа. У исто време, и поред небројено доказа о извршеним злочинима над Србима, косовске институције остају неме", истиче Српска листа.

Додају да је Зајић током протекле деценије без икаквих проблема долазио на КиМ. 

"Зајић је у задњих десет година небројено пута прешао преко административних прелаза без икаквих проблема, а данас, на дан када се одвија технички дијалог, неко фабрикује доказе, са циљем опструисања дијалога, али и са јасном намером застрашивања Срба", наводи Српска листа.

Оцењују да је страшно и то што је Зајић намамљен у полицијску станицу како би преузео ствари које су му опљачкане из куће, а онда на превару и ухапшен и спроведен у Приштину.

Српска листа је најоштрије осудила застрашивање које спроводе косовске институције и затражила моментално пуштање на слободу Милорада Зајића.

"Позивамо и представнике амбасада и међународних организација да се хитно укључе у овај случај и спрече малтретирање невиног човека, јер ће се њихово ћутање о овом случају протумачити као одобравање малтретирања Срба на КиМ", наводи се у саопштењу Српске листе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи