Дачић са амбасадорима Либана, Чешке и Данске

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је у куртоазну посету новоименовану амбасадорку Либанске Републике у Београду Наду Ал Акл. Дачић се састао и са амбасадорком Чешке Иваном Хлавсовом и захвалио јој на снажној подршци Чешке евроинтеграцијама Србије. Билатерални односи Србије и Данске су добри, оцењено на састанку са амбасадором Данске.

Пожелевши добродошлицу амбасадорки, министар Дачић је указао на значај даљег, заједничког, ангажовања на унапређењу сарадње две земље, посебно на економском плану, саопштило је ресорно министарство.

У том смислу, указао је на значај јачања привредне сарадње, кроз повећање обима трговине, повезивање Привредне коморе Србије и Привредне коморе Либана, као и организовање економских конференција и форума на том нивоу, где би привредници две земље успоставили директан контакт.

Заједнички је апострофиран потенцијал сарадње у области туризма, уз констатацију да број либанских туриста који посећују Србију бележи значајан пораст у односу на претходне године.

Министар Дачић је посебно истакао захвалност на принципијелном ставу Либанске Републике у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и изразио очекивање да ће се наставити подршка либанске стране територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Србија ће наставити да пружа свој активан допринос мисији УНИФИЛ у Либану, кроз ангажовање припадника Војске Србије, додао је он.

Саговорници су се сагласили са потребом интензивирања политичког дијалога на високом нивоу и унапређења сарадње, и у том смислу значај реализације узвратне посете министра спољних послова Либана Жибрана Басила у предстојећем периоду, наводи се у саопштењу.

Захвалност Чешкој на подршци Србији

Министар Дачић састао се са амбасадорком Чешке Иваном Хлавсовом, која крајем овог месеца завршава свој мандат у Србији, и захвалио јој на снажној подршци Чешке евроинтеграцијама Србије, саопштено је из кабинета министра.

Дачић је изразио очекивање да ће се сарадња наставити и током даљег преговарачког процеса о приступању Србије ЕУ. 

У саопштењу се наводи да је у разговору двоје званичника констатовано да блиски и пријатељски односи двеју земаља имају дугу историјску традицију и истакнута је неопходност њиховог продубљивања и даљег јачања у свим областима од заједничког интереса.

Такође, изражено је задовољство што две земље остварују интензиван и континуиран политички дијалог на свим нивоима и пренета је спремност да се он настави и убудуће. 

Министар је навео да је уверен да ће заједничко обележавање 100 година успостављања дипломатских односа између некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Чехословачке бити прилика да се још једном подвуче значај билатералних односа Србије са Чешком и Словачком.

Хлавсова је захвалила Дачићу на сарадњи наглашавајући да њен мандат обележава и уверење о снажном пријатељству две земље и два народа.

Продубљивање и јачање свих видова сарадње Србије и Данске

Министар спољних послова примио је амбасадора Данске Андреаса Кристијана Хаугора и захвалио му на досадашњој континуираној подршку евроинтеграцијама Србије, саопштено је из министарства.

У разговору је потврђено да су билатерални односи Србије и Данске добри, али да има простора за даље унапређење, као и интензивирање политичког дијалога, посебно на високом и највишем нивоу. 

Изражено је обострано задовољство што је претходне године обележен значајан јубилеј - сто година од успостављања дипломатских односа две земље. 

Саговорници су се сложили да постоји и заједнички интерес за продубљивање и јачање свих видова билатералне сарадње, уз постојање значајних потенцијала за даље унапређење економске сарадње. 

Размењена су и мишљења у вези са ситуацијом у региону, као и доприносу који Србија даје на плану очувања мира и стабилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво