Скупштина Београда до 17. маја, градоначелник до 16. јуна

Конститутивна седница Скупштине Београда мора да буде одржана до 17. маја, а до 16. јуна. Београд би требало да добије и градоначелника.

Наиме, након што је Градска изборна комисија (ГИК) утврдила коначне резултате локалних избора у Београду, почео је да тече рок од 15 дана у којем би актуелни председник градског парламента требало да сазове конситутивну седницу новог скупштинског сазива.

Конститутивна седница мора да се одржи у року од 60 дана од дана проглашења коначних резултата, а од конституисања градског парламента може проћи највише 30 дана до избора градоначелника.

То значи да председник Скупштине града Никола Никодијевић мора да сазове конститутивну седницу у наредне две недеље, до 2. априла, а рок за њено одржавање је 17. мај.

Крајњи рок за избор новог градоначелника, у том случају, биће 16. јун.

На конститутивној седници се потврђују мандати одборника и бира се председник Скупштине, његов заменик и секретар парламента, који морају бити изабрани из редова одборника.

По избору, председник Скупштине заказује нову седницу, на којој се бира градоначелник, који, као и његов заменик, такође, мора бити из редова одборника.

Градоначелника предлаже председник Скупштине, а кандидат за градоначелника представља свој програм и тим који чине заменик и чланови Градског већа, који не морају бити одборници.

Према коначним резултатима које је објавио ГИК, у клупама градског парламента наредне четири године седеће одборници листа око СНС-а, Драгана Ђиласа, Александра Шапића и листе СПС-ЈС.

Коалиција "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" имаће 64 мандата, а другопласирана листа "Драган Ђилас - Београд одлучују, људи побеђују" 26 мандата.

Листи Александра Шапића, припало је 12 мандата, док ће коалиција СПС - Јединствена Србија имати осам мандата.

Осталих 20 листа, од 24 колико их је било на гласачком листићу, нису успеле да пређу цензус, па тако у градском парламенту више неће бити Демократске странке, која је у досадашњем мандату бројала 16 одборника.

Избори за Скупштину града Београда одржани су 4. марта, а на четири бирачка места на општини Стари град јуче, 18. марта, поновљено је гласање, после којег је ГИК утврдио коначне резултате.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво