Милош Јовановић: Не може се Србија бранити са Ангелом Меркел

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић поручио је да се Србија не може бранити у партнерству са Ангелом Меркел или неким другим западним лидерима.

Јовановић је на седници Главног одбора ДСС-а рекао да Српска напредна странка и Александар Вучић још функционишу на невероватном привиду тако што је он као председник Републике, али заправо СНС и коалиција око ње, успео да убеди српски народ и грађане да је могуће бранити националне интересе у партнерству са Ангелом Меркел.

Осврћући се на недавно одржане београдске изборе, он је рекао да је ДСС остварио апсолутно незадовољавајући резултат, који је испод очекиваног.

Јовановић је рекао да се "ти избори и њихов свеобухватан резултат, оно што су они дали као слику српске политичке сцене, могу посматрати као континуитет који је на крају видео само једног победника, а то је владајући СНС".

Навео је да је финансијска и медијска снага владајуће странке учинила да са прилично великом разликом добије велики број гласова у Београду.

"Партократија се свела на једну владајућу странку"

Јовановић је оценио да резултати београдских избора могу да се схвате као "последњи стадијум једне потпуно оболеле политичке сцене", јер је систем болестан и досегао је коначну фазу.

"То је фаза када се партократија, и све оно што она повлачи, свела на једну владајућу странку. Данас у Србији имамо партократију у првом лицу једнине", истакао је Јовановић.

Рекао је да је први услов да се изађе из овакве ситуације "да се коначно политика врати у политику".

"Неће моћи вечно да траје привид како са Ангелом Меркел може да се брани Србија. Чини ми се да ће врло брзо доћи тренутак, да ли је то крај 2018. или почетак 2019. године, када ће се тај привид распршити, јер је то само шарена лажа. Чим се то деси, коначно ће бити мало више политике у политици", сматра Јовановић.

Истакао је да ће од страног фактора зависити када ће се тај привид распршити.

"Што пре они притисну актуелни власт да коначно заврши посао око Косова и Метохије, пре ћемо знати ко је ко и ко је шта и пре ће се политика вратити у политику", оценио је Јовановић.

О питању Косова и Метохије и сарадњи са ЕУ

Указао је да би Србију требало развијати тако што ће имати замрзнути конфликт када је у питању Косово и Метохија и сарадњу са ЕУ, али без чланства.

Такође, додао је да ће озбиљно почети да реформишу земљу променом политичког система, која почиње променом изборног законодавства.

Коментаришући Вучићеву изјаву да га међународна заједница лаже већ пет година о формирању Заједнице српских општина, Јовановић је упитао шта је реакција председника на то.

"Како се ви то постављате господине председниче, како преговарате и како испуњавате обавезе које сте преузели не чекајући да друга страна испуни своје обавезе. То је потпуно шизофрена ситуација која неће моћи да траје претерано дуго", оценио је Јовановић.

Седница Главног одбора ДСС-а почела је минутом ћутања поводом годишњице мартовског погрома на Косову и Метохији.

број коментара 14 пошаљи коментар
(субота, 17. мар 2018, 23:43)
Kiki [нерегистровани]

Srbija

Srbija je zemlja na dobrom putu napretka.

(субота, 17. мар 2018, 23:38)
anonymous [нерегистровани]

reč

Još mnogo toga moraš da naučiš. Svako ko ti pruži istinsku podršku u tvojim nastojanjima da sačuvaš integritet zemlje, je veliki prijatelj.

(субота, 17. мар 2018, 23:27)
Миланnonymous [нерегистровани]

КиМ

А ко би то залегао за одбрану КиМ и повратак те територије у Србију? Постоје вербалне подршке али више од тога нико велики неби се упуштао у тај проблем да науди себи!

(субота, 17. мар 2018, 22:20)
Bojan [нерегистровани]

Bolje

U svakom slučaju je bolje da imamo Angelu na našoj strani, nego da je protiv nas.

(субота, 17. мар 2018, 21:55)
Mile [нерегистровани]

Realno

Mislim da je Merkel pored Putina i Trampa najmocniji politicar na svetu. Tako da trebamo biti ponosni na saradnju sa njiom.

(субота, 17. мар 2018, 20:52)
Stela [нерегистровани]

Uspeh

Ponosni smo na dobre odnose sa Nemackom.

(субота, 17. мар 2018, 20:46)
steva [нерегистровани]

razgovor

Sa Angelom Merkel se mora razgovarati. Možda je pre moglo tako da se nepriča pa čak i da ste ljuti na nekoga ali u današnjoj diplomatiji to nemože

(субота, 17. мар 2018, 19:20)
anonymous [нерегистровани]

bghy

Misljenje strucnjaka Jovanovica se inace bas uvazava.

(субота, 17. мар 2018, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

hm

E pa Jovanovicu, mozda je trebalo uvek sa Angelom braniti

(субота, 17. мар 2018, 17:53)
Mare [нерегистровани]

Prijatelj

Ne brani se Srbija sa Angelom, Nemacka je nas prijatelj.