Јевтић: Формирање ЗСО питање политичке храбрости и воље

Министар за заједнице и повратак и потпредседник Владе у Приштини Далибор Јевтић каже за РТС да повратак расељних на КиМ није само питање безбедности већ и економије. Истиче да је за формирање Заједнице српских општина потребан мали корак који неко не жели да предузме.

Далибор Јевтић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се од 2004. године до данас на Косово и Метохију вратило 6.790 људи.

"Погром је био додатни ударац након насилног исељавања Срба 1999. године. Тог мартовског дана 2004. године нека места су се у потпуности испразнила и немамо могућности да људе тамо вратимо", објашњава Јевтић.

Каже да је ситуација на КиМ данас боља.

"Немамо проблема које смо имали тих година, рецимо проблем слободе кретање, осим у Ђаковици и Сувој реци где Срби не могу без полицијске пратње. Што се повратка тиче, он није само питање безбедности већ и економије. Неко се одлучује за повратак када све ствари узме у обзир", истиче Далибор Јевтић.

Додаје да је формирање Заједнице српских општина питање политичке храбрости и воље.

"Потребан је мали корак који неко не жели да предузме. Присуствовао сам скоро свим састанцима где су стране дипломате долазиле, а састанак са Мичелом ми је улио поверење да ће се нешто променити", напомиње Јевтић.

Каже да је важно да се дијалог настави и да су очекивања обичних људи у смислу решавања даљих проблема која стоје међу народом на Космету.

Јевтић додаје да је став Српске листе по питању демаркације јасан.

"Ми смо рекли да Српску листу ово питање не интересује и презентовали смо то коалиционим партнерима. То питање се гледа различито рецимо код Срба јужно од Ибра. Српска листа је заузела став и како ствари сада стоје, нећемо гласати за демаркацију са Црном Гором", каже Јевтић.

Напомиње да је Српска листа и против формирања косовске војске.

"Ми као Српска листа морамо да имамо припремљен став по овом питању али не смемо да затворимо врата. Ми смо против формирања косовске војске и желимо да образложимо када то буде потребно. За то је потребан глас Срба у скупштини", напомиње Јевтић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво