Ђурић: Сусрет Вучића са Мичелом треба да допринесе бољем разумевању

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да ће данашњи састанак председника Александра Вучића са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом бити вођен чињеницима на достојанствен и за Србију озбиљан и одговоран начин. Истиче да тај сусрет треба да допринесе бољем разумевању, али и једном искреном разговору о једној од кључних државних тема – Косову и Метохији.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да ће разговор са Весом Мичелом бити озбиљан и одговоран, јер је питање КиМ егзистенцијално питање за Србију.

"Нормалан и одговоран човек тежи проналажењу решења, али ситуација је таква да и од проналажења решења, и још више од могућности да решење за нормализацију наших односа са нашом јужном покрајином не нађемо, треба да размишљамо о томе какве би то последице имало по нашу земљу", наводи Ђурић.

Указао је да данашњи разговор "треба да допринесе и бољем разумевању, али и једном искреном разговору о једној од кључних државних тема, а то је Косово и Метохија".

"Будите сигурни да ће тај разговор бити вођен чињеницима на достојанствен и за Србију озбиљан и одговоран начин", додао је Ђурић.

Навео је да се историјски гледано "налазимо у тренутку готово 20 година од агресије на нашу земљу, када су наше цивилне и војне структуре протеране са КиМ".

"Уз све уважавање према покојном председнику Милошевићу, то показује да ни тадашња политика није на најбољи начин разумела тренутак у свету и шта треба да се ради у нашој земљи", сматра Ђурић.

"Онда смо имали досовску власт која се такмичила у једном поданичком односу према међународној заједници", додао је Ђурић.

На питање зашто сада прави такве паралеле, Ђурић каже да због тога што је резултат тога и такве политике 2008. године било признање једнострано проглашене независности Косова од стране великог дела западних земаља.

"Ми данас морамо да тражимо један нови, одговорни приступ у коме ћемо, чувајући традиционалне пријатеље и партнере у међународној заједници, настојати да и другима кажемо на јасан и недвосмислен начин да не може Србија да да све, а да јој се ништа не пружи заузврат и да таквом политиком не можемо доћи до решења", рекао је Ђурић.

"Нема једне стране која губи све и друге која добија све"

На питање колико реално звучи такозвани "амерички план за Косово", Ђурић каже да "уз све уважавање према свим другим концептима и америчким и европским и албанским и свим другим концептима за тај део наше земље, ми размишљамо о српском концепту".

"Када гледате на претходне дане, можда приметите и да председника Вучића нема толико у јавности, знајте да се он у великој мери бави управо Косовом и Метохијом", рекао је Ђурић.

"Ми смо претходних дана имали више озбиљних разговора и у земљи и у иностранству са разним званичницима о томе како да идемо напред у решавању тог проблема, али са јасном сликом и јасном поруком да са Србијом може да се разговора само на начин који гарантује да нема једне стране која губи све и друге која добија све како су неки замислили", наглашава Ђурић.

Истакао је да су "неки замислили да су 2008. године затворили причу и да су наметнули једнострано проглашену независност Косова, а сада, десет година након тога, видимо да заправо ништа није решено и да тек треба да се разговора и преговара и да тек треба да се бори".

"Верујте да се руководство државе Србије на челу са председником бори да ову ситуацију која је, као што сам малопре описао, већ таква да је српски интерес на КиМ практично гурнут у понор у претходном периоду да буквално из понора извадимо нашу позицију", указао је Ђурић.

Навео је да не би да спекулише о томе каква је позиција Стејт департмента, као и да ми имамо наше позиције и да озбиљно разговарамо са представницима међународне заједнице.

"Мене лично фасцинира ових дана када чујем да они у чије време је проглашена једнострана независност КиМ данас нападају руководство Србије које разговара и покушава да извади ситуацију коју су нам они оставили у наслеђе", рекао је Ђурић.

"На основу ког акта било ко темељи подршку тзв. војсци Косова"

Када је реч о помињању трансформације косовских безбедносних снага у војску током Мичелове посете Приштини, Ђурић је рекао да само може да постави питање "где то пише, где и на основу ког међунардног акта било ко у међународној заједници темељи подршку такозваној војсци Косова".

"Кумановски војно-технички споразум из 1999. године, колико био један страшан документ у том тренутку по нашу страну јер су се тадашње власти сагласиле са повлачењем наших војних и полицијских снага, он јасно дефинише да су на КиМ једине оружане силе Кфор и Војска Србије", објаснио је Ђурић.

"Где пише, у којој резолуцији, у ком међународном документу се дозвољава разматрање формирања такозване војске Косова? Нигде. Одговор је нигде. И кад им то кажете, они ћуте и немају прави одговор, а онда томе још додате аргумент да је ваљда на Балкану свима било доста милитаризације. Коме може да допринесе и да помогне то да се у руке бившим припадницима ОВК, којима се још није ни судило за све злочине које су починили, у руке дају савремена техника и наоружање", навео је Ђурић.

Додао је и да онај ко жели мир тај сугурно не може благонаклоно да гледа на даљу милитаризацију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво