Премијерка: О реконструкцији са својим тимом и председником

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да ће о реконструкцији Владе разговарати са својим тимом, као и са председником Републике као председником најјаче странке која у парламенту пружа подршку Влади, али да о томе у медијима неће говорити.

Ана Брнабић је, одговарајући на новинарско питање о реконструкцији, рекла да ће о томе говорити када буде било конкретних информација.

"Дивим се вашој упорности да ме сваки пут то питате, исто ћу бити толико упорна и рећи ћу да о реконструкцији Владе нећу причати у медијима, то је једна тема за коју мислим да не треба да буде део естраде. Тако да, кад будемо имали конкретне информације да кажемо медијима, чућете, а до тада, нећу разговарати о томе са медијима", рекла је председница Владе која је у Југословенској кинотеци отворила конференцију "Креативна Србија: будућност је креативна".

Говорећи о споменику Зорану Ђинђићу, као и иницијативи за подизање споменика Слободану Милошевићу, Брнабићева је рекла да је "изузетно поносна" што је у улози председнице Владе која је одвојила средства из буџета за споменик Зорану Ђинђићу.

"Такође сам поносна на начин на који је градска управа Београда расписала конкурс и доделила награду за најбоље решење. Мени лично је решење фантастично и једва чекам да га изградимо и да имамо коначно тај споменик у Београду", рекла је Брнабићева.

Што се тиче другог споменика, како је рекла, има своје лично мишљење о томе, али то није питање за Владу у овом тренутку, већ за градску власт, те да свако њено лично мишљење неће допринети конструктивној атмосфери, тако да ће га задржати за себе.

"Коначно почео да се решава проблем опасног отпада"

Појављивање локација са опасним отпадом говори само у прилог чињеници да је тај проблем коначно почео да се решава, изјавила је данас председница Владе.

"Опасни отпад није од јуче, или од пре годину или две. То је опасан отпад који се гомилао годинама и годинама. Ми као Влада коначно са осталим институцијама и надлежним службама радимо на откривању опасног отпада, инспекције су никада активније и долазимо до тога да то коначно испливава као проблем. Наравно, самим тим, то ћемо кренути и кренули смо да решавамо", рекла је Брнабићева новинарима.

Прво, како каже, на ред мора да дође решавање проблема историјског отпада и ту ће, како истиче, Влада Србије морати да одвоји буџет да то реши.

Такође, напомиње да ће контроле бити "много јаче" да се то у будућности не би дешавало.

"Али драго ми је да смо коначно кренули да отварамо то питање и да смо кренули са инспекцијама и надлежним службама да откривамо опасан отпад и складиштимо га на прави начин", рекла је Брнабићева.

"Србија неће улагати у халал производњу"

У Србији није планска економија, држава не улаже и неће улагати у "халал производњу", али ће ускладити сертификате и подржати приватни сектор да настави да улаже, каже председница Владе Србије Ана Брнабић.

"Ми нисмо планска економија и то је сва срећа и држава не улаже у халал производњу. То је ствар тржишта, понуде и потражње. Ако потражња стоји и сигурна сам да ће тржиште то избалансирати", рекла је Ана Брнабић новинарима.

Оно што Влада Србије ради, истиче председница Владе, ради са великом већином арапских земаља на усклађивању сертификата и онда ће, како сматра, тржиште ту потражњу услишити.

"Дакле, Влада Србије не улаже и неће улагати у халал, али ћемо подржати приватни сектор да настави да улаже и оно што ми можемо, свакако ћемо ускладити сертификате", рекла је Брнабићева.

Раније данас, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да су потенцијали Србије за извоз меса много већи проблем, него што има проблема са пласманом те робе у иностранству, те да је Србија, од квоте за извоз говеђег меса, тзв. "baby beef" на тржиште ЕУ од 8.700 тона, прошле године извезла свега 400 тона.

"Министар имао друге обавезе, али подржава Београдски фестивал"

Председница Владе је, одговарајући на питање зашто министар културе није синоћ био на додели награда Фестивала игре, рекла да је Владан Вукосављевић имао раније договорене обавезе, али је додала да његово министарство средствима подржава тај фестивал и да ће се то наставити.

"Обавештена сам да је имао друге раније договорене обавезе синоћ, због чега није био на додели награде на Београдском фестивалу игре, који је, сагласна сам, један од најважнијих културних и култних догађаја у Београду", рекла је Брнабићева.

Како је истакла, драго јој је да, поред Битефа, постоји такав фестивал и да то треба да буде део наше културне дипломатије.

"То је СФРЈ имала развијено и пуно улагала у то и мислим да ту постоји неко историјско памћење које бисмо ми могли да извучемо из фиока, искористимо ту културну дипломатију коју је земља тада имала", рекла је Брнабићева.

Како каже, за време СФРЈ, много је улагано у културну дипломатију, и у том тренутку, руководство земље размишљало је о културној дипломатији и стратешки и политички, али и због економских бенефита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи