Вучић и Радев за коначно помирење два народа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да подржава иницијативу бугарског председника Румена Радева да дође до коначног помирења два народа, поручујући да ће бити решени сви проблеми бугарске националне мањине у нашој земљи.

Вучић је после састанка са Радевом рекао да је уверен да ће се пронаћи најбољи начини да се обележи страдање и Срба и Бугара и да ћемо, како је рекао, "једни другима пружити руку и да та рука остане пружена заувек у будућности".

"Подржавам да све што смо имали у прошлости, и пре 130 година, и пре 100 година и у Другом светском рату – оставимо иза себе и гледамо у будућност, јер ми јесмо и пријатељски и братски народи. Уверен сам да ћемо имати веома добру и блиску сарадњу и у будућности", нагласио је Вучић након састанка са бугарским председником, кога очекује у Србији почетком априла.

Вучић је такође истакао спремност Србије да предузме различите акције на том плану, а посебно да се, како је рекао, припадници бугарске националне мањине осећају као код своје куће и да не буду најсиромашнији људи у овом делу Европе.

У том смислу, постоји спремност да се више новца улаже и у финансирање медија на бугарском језику, како би бугарски остао не само присутан, већ и доминантан код Бугара у Србији, који, додао је, сви знају и српски језик. Како је рекао, ти медији се финансирају кроз пројектно финансирање, али и кроз такав вид финансирања може се издвојити више новца.

"Уверен сам да ће Србија издвојити много више новца, јер у овом тренутку су општине Босилеград или Димитровград издвајале значајно веће суме новца него држава кроз пројектно финансирање, али то ће се променити и ту неће бити великих проблема", назначио је председник Србије.

Подсетио је да је у 2017. години Србија штампала 12 уџбеника за основне и средње школе на бугарском језику. Додао је да у Србији данас 1.031 ђак учи бугарски језик, и изразио наду да ће их бити и више, иако, како је рекао, постоји проблем исељавања људи из тог подручја, који је сличан и с друге стране границе, с озбиром на то да и из Бугарске људи иду у Европу, где могу да зараде више, што је проблем свих у региону.

Како је рекао, ту "постоје нека друга питања", у бугарској штампи, која није желео да коментарише, али је уверен да ће бугарски председник Румен Радев бити задовољан и реакцијом српске државе и нашим односом, који је, како је подвукао, искрено пријатељски. 

"Уверен сам да ће већ 8. априла председник Радев имати прилику да буде нешто задовољнији или задовољан оним што ће видети у Србији", рекао је Вучић.

"Бугарска пријатељска земља" 

Поручио је да Србија Бугарску доживљава као истински пријатељску земљу, а Бугаре као истински пријатељски народ.

"Тако ћемо се понашати и односити и према Бугарској и према Бугарима, а захвални смо на подршци коју нам Бугарска данас пружа очекујући да нам ту подршку пружа и у будућности још јаче, јер сам сигуран да лојалнијих и ближих пријатеља неће лако пронаћи", закључио је председник Србије.

Председник Вучић се осврнуо и на економску сарадњу. "Наша економска, трговинска размена је из године у годину све већа. Први пут смо достигли милијарду долара трговинске размене и то је извоз Србије у Бугарску за само годину дана увећан за 53 одсто, а извоз Бугарске у Србију за 28 одсто", навео је Вучић.

Према његовим речима, то говори о великом напретку економских односа две земље.

"Важно је да ми завршимо нашу деоницу ауто-пута до Градине, до граничног прелаза, молимо и бугарску страну да заврше свој део посла до Софије, иако знамо да су много тога урадили", истакао је председник.

Како је додао, циљ је да се уради и модернизација пруге Ниш–Димитровград. Вучић је говорио и о Косову и Метохији.

По доласку у Софију, председника Вучића свечано је на Тргу Светог Александра Невског дочекао његов домаћин, бугарски председник Радев.

Радев је поздравио напоре које Србија чини на путу ка Европској унији, истичући да је Србија већ остварила јасну перспективу за своју европску будућност.

"Посета председника Вучића долази у важно време. Бугарска подржава напоре Србије, високо ценимо сваку спроведену реформу и посебно спремност и отвореност Србије за дијалог са свим странама", рекао је Радев.

"Важан услов је и добросуседство, јер је то битно за државе и њихову европску перспективу", рекао је Радев и додао да је са српским председником сагласан о томе колико је важно да остваримо добросуседске односе.

Радев је позитивно оценио последње промене у законодавству Србије које се односе на националне мањине.

"Треба уложити још труда у те активности да би напредак дошао до нивоа локалних заједница и да тамо имамо резултате. Разговарали смо о проблемима у областима где живи бугарска мањина", казао је Радев.

Додао је да је прихватио позив председника Вучића да посети Србију, као и да заједно посете делове Србије где живе Бугари.

Додао је да се са Вучићем сагласио да се сарадња две земље прошири и на споразуме о сарадњи и у области образовања и науке.

"Разговарали смо и о магистралном путу Ниш–Софија, као и о продужавању радова на гасној интерконекцији. Битан део те путне везе је да има интензивнији обим и у вези са тим су важни гранични контролно-пропусни пунктови, као и отварање нових, али и модернизација постојећих да би имало бољу пропусну моћ", рекао је бугарски председник.

О парламентарној сарадњи

Вучић се у Софији састао са председницом Народног собрања Републике Бугарске Цветом Карајанчевом, са којом је разговарао о снажнијој парламентарној сарадњи као доприносу јачим билатералним, политичким и економским односима.

Председник Вучић је захвалио на подршци Бугарске европском путу Србије, посебно у светлу бугарског председавања ЕУ, током којег ће велики део активности бити посвећен Западном Балкану.

Српски председник је рекао да је то важно и за регионалну стабилност, као услов економског напретка. Нагласио је да Срби доживљавају Бугаре као пријатељски народ и да га радује повећање броја бугарских туриста који посећују Србију, јер то није само извор прихода, него и начин за приближавање двају народа и двеју земаља.

Председник Вучић је, такође, истакао да цени позицију Бугарске да је, у решавању питања Косова и Метохије, важно саслушати и ставове и предлоге Србије.

Председница Карајанчева је, уз подршку европском путу Србије, исказала спремност да подели бугарска искуства, како би Србија лакше спровела реформе и прилагодила се европском законодавству.

Председник Вучић је најавио да ће, кроз финансирање државе, бити побољшан положај бугарске националне мањине у Србији. Саговорници су нагласили и значај инфраструктурног и енергетског повезивања двеју земаља.

Председник Србије састао се и са потпредседницом Владе и министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захаријевом.

Вучић је обишао метро у Софији са градоначелником Београда Синишом Малим, који је разговарао са градоначелницом Софије Јорданком Фандаковом о изградњи метроа у Београду, као и о искуствима Бугарске у вези са метроом.

Током једнодневног боравка у Софији, председник Вучић присуствовао је и потписивању меморандума о разумевању између влада Србије и Бугарске у области рада и социјалне политике, лучке инфраструктуре и железничког саобраћаја.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво