"Србија за компромисно решење косовског проблема"

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Софији да Србија жели да косовски проблем реши компромисом и захвалио председнику Бугарске Румену Радеву на подршци коју пружа Србији на европском путу и што се залаже да се о томе чује и став Србије.

Вучић је напоменуо да је за Србију пријем у чланство ЕУ 2025. године амбициозан циљ и додао да ће Србија дати све од себе да испуни све критеријуме, истовремено подсећајући да за њу постоји додатни критеријум, који није постојао за друге земље ЕУ, а то је решавање проблема са КиМ.

"Ми желимо да постигемо компромис - да ли ћемо у томе успети, не зависи само од једне стране, јер је за сваки компромис потребна сагласност и воља најмање двеју, а понекад и више страна", указао је председник Србије након састанка са председником Бугарске.

Вучић је посебно захвалио бугарском колеги Радеву што је више пута рекао да је важно је да се глас Србије чује.

"Ако неко мисли да је решење у томе да Србија све изгуби а да сви други све добију, да буду задовољни, а Србија да буде незадовољна и понижена - ми сматрамо да ту решења неће бити зато и јесмо за компромис и зато смо захвални председнику Радеву што жели да чује и идеје Србије и проблеме и изазове са којима се суочавамо", нагласио је Вучић.

О Косову и Метохији говорио је и председник Радев. "Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу, истакао је Радев и поручио да "све стране које имају везе с преговорима" треба пажљиво да анализирају аргументе Србије у преговорима".

"Бугарска високо оцењује дијалог. Треба тражити мирно решење за све проблеме", рекао је Радев на конференцији за новинаре после разговора са председником Вучићем.

"Тај дијалог нема алтернативу. Наравно, Бугарска има исто тако важну позицију. Када Срби буду представили своје аргументе у преговорима, те аргументе треба пажљиво да анализирају све стране које имају везе с преговорима", рекао је председник Бугарске, која тренутно председава ЕУ.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара