Прошло 20 година од првих отмица и убистава на КиМ

Тачно у 12 сати и 44 минута по Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација о Косову, у просторијама њиховог дружења у Београду породице киднапованих и убијених обележежиле су 20 година од првих отмица и убистава на Косову и Метохији.

Породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији поново су затражиле правду за њихове најмилије.

"Брата сам изгубила од 17 година у масакру, отац, два стрица, пријатељи, рођаци са којима сам живела и расла у том малом селу – 14 жетелаца су масакрирани", говори Славица Јанићијевић из Старог Грацког.

Јоргованка Поповић из Грачанице је мајка Димитрија Поповића који је имао 17 година када је убијен 2004. године.

"Године 2004. долази Албанац Алберт Краснићи и Гаши и пуца у масу ђака треће године Медицинске школе, где је био и мој син Димитрије Поповић који је настрадао. Можете да видите у новинама, где је његова сахрана и још једно убиство младића", каже ова мајка.

Према подацима удружења, на Космету је у последње две деценије убијено убијено 2.500 Срба и других неалбанаца.

Захтев да се поштује Бриселски споразум

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић упитао је данас да ли је морално и "нормално" да неко излази са предлогом да Србија призна једнострану независност Косова и поновио да Србија дијалогом жели да дође до одрживог решења.

"Многи данас говоре да је практично добро за Србију да призна ту једнострану независност, па да ли је то морално, да ли је то нормално, да ли је могуће да било ко излази са таквим предлогом?", упитао је Ружић и додао да ако неко говори о нормализацији односа, није логично да пропагира "ненормализацију".

Како каже, није логично да се говори о нормализацији која би практично значила још један замрзнути конфликт који за 20 или 30 година поново може да "одмрзне".

Наводећи да је данас 1.765 дан од када је званична Приштина преузела обавезу да се формира Заједница српских општина (ЗСО), Ружић напомиње да она на сваки начин ту обавезу пренебрегава.

"Заједница српских општина јесте значајна и са аспекта афирмације српске самоуправе на територији КиМ, јесте значајна и са аспекта безбедности и са аспекта проналажења злочина", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Шеф српске дипломатије дипломатије наглашава да Заједничка позиција Европске уније нигде не говори да Србија мора да призна Косово и да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се од Србије то тражи.

Обележава се десет година од рушења система међународног права и принципа суверености држава, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који се светској и домаћој јавности обратио и преко друштвених мрежа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи