Могеринијева оптимиста, споразум Београда и Приштине могућ до краја 2019.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини каже да очекује да Београд и Приштина постигну правно обавезујући споразум о нормализацији односа до краја наредне године, с обзиром на то да су, како каже, већ ушли у разговоре о том питању.

"Ја сам реално оптимиста да ће то донети резултате до краја нашег мандата, што је крај 2019. године", рекла је Могеринијева.

Могеринијева је са састанка Савета министара спољних послова ЕУ у Софији поручила да јасно види одлучност Београда и Приштине, а посебно два председника који су, каже, ушли у разговоре о споразуму који би решио питање нормализације односа.

"То би дефинитивно била квалитативна промена и промена ситуације за обе стране, али и за регион", приметила је Могеринијева.

Могеринијева је са неформалног састанка у Софији, којем су поред министра спољних послова земља чланица ЕУ присуствовали и министри земаља кандидата, поручила да су билатерална питања увек осетљива у очима јавног мњења са обе стране и да је то тако свуда у свету.

"Потребно је политичко лидерство, храброст, одлучност и визија шта је боље за грађане. Мислим да имамо добру шансу повезујућу овакве охрабрујуће кораке са перспективом која ће дефинитивно донети добробит целом региону", изјавила је Могеринијева.

"Прва прилика за Стратегију проширења" 

Висока представница је рекла да је дводневни састанак у Софији био прва прилика да министри ЕУ размотре недавно представљену Стратегију проширења, нагласивши да међу министрима европске двадесетосморице, када је Западни Балкан у питању, постоје јасан и јединствен приступ, позитивна процена Стратегије за проширење као и подршка чињеници да под бугарским председавањем постоји простор за напредак целог региона.

"Датум 2025. године јесте реалистичан и могућа перспектива, а не циљ, не само за две земље које тренутно преговарају већ и за друге које би могле да почну преговоре", поручила је шефица дипломатије ЕУ.

Могеринијева је истакла да је на седници Савета ЕУ видела "јасно јединство у подршци послу који би гарантовао перспективу заједничке будућности унутар партнерима ЕУ у региону".

Током разговора у делу састанка на којем су министри земаља чланица ЕУ разговарали с министрима земаља кандидата размотрена су питања јачања сарадње у области безбедности.

Фокус је, према речима Могеринијеве, био на борби против тероризма и радикализације, као и на размени информација повратницима са страних ратишта и заједничком послу у европским мисијама широм света.

"Истовремено, информисали смо земље кандидате о послу који се унутар ЕУ обавља у области европске безбедности. Важно је за земље кандидате да буду свесне овог важног заједничког рада, јер су и саме изразиле жељу да буду део наше уније", закључила је шефица дипломатије ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара