Линта: Највећи проблем Срба у Вргинмосту је незапосленост

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је за РТС да Срби у Вргинмосту имају бројне проблеме: лоши су путеви, нема струје, водовода, а највећи проблем је незапосленост.

Пре рата деведесетих Срби су били већинско становништво у Вргинмосту, али велики број њих је током акције "Олуја" протеран. Многи су се сада вратили и од око 3.000 становника 80 одсто су Срби, рекао је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта за РТС.

"Нажалост, иако 16 година постоји закон који гарантује запошљавање Срба у државним институцијама и предузећима, то у пракси није случај. У полицијској станици од 60 службеника само су два Србина, а требало би да их је бар 40, у основној школи ради само њих двоје или троје, а у предузећима попут електропривреде, шума их и нема. Последњих седам, осам година у Вргинмосту бележимо исељавање Срба у треће земље", рекао је Линта.

Проблеми Срба су тамо бројни, од инфраструктурних, лоши су путеви, домаћинства немају струју, нема водовода или је он у лошем стању, немогућност слободне употребе српског језика и ћирилице иако то гарантује закон, истиче Линта.

Запошљавање је, ипак, каже, највећи проблем. Нема ни услова да српски капитал уђе у Хрватску, иако имамо несметано функционисање хрватског капитала у Србији, каже председник Савеза Срба из региона.

Сматра да Вучићева посета представља значајно охрабрење за Србе тог краја, али и за Србе у читавој Хрватској.

Линта је рекао да би било добро ако се успостави стални дијалог, у чему види и значај Брисела, Берлина и Вашингтона који би могли да пошаљу поруку која ће довести до решавања проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво