Вучић: Аустрија да подржи сваки договор Срба и Албанаца

Председник Србије Александар Вучић замолио је Аустрију да подржи свако решење за Косово и Метохију до којег буду дошли Срби и Албанци, а не некаква "прописана" решења. Ако постоји добра воља на обе стране, могуће је пронаћи решење, каже аустријски председник Александер Ван дер Белен и истиче да ће Беч наставити да подржава Србију у приступном процесу ЕУ.

Александар Вучић је, на заједничкој прес-конференцији, после разговора са председником Аустрије Александером ван дер Беленом, рекао да Аустрија може да помогне отвореним приступом и подржавањем сваког решења до којег могу да дођу Срби и Албанци, две, како је рекао, највеће нације на Западном Балкану, које ће то бити и у наредних 100 година.

Вучић је рекао да Аустрија треба да подржи позицију да не смеју постојати решења о којима се не сме говорити, и да не сме бити онако како је неко прописао, већ треба да се поштује сваки договор који би постигли Срби и Албанци, јер је само то гарант за будућност и безбедност на Западном Балкану.

Председник Аустрије верује да је могуће пронаћи решење ако постоји добра воља на обе стране.

Указао је на то да постоји велика уздржаност у ЕУ када је реч о нерешеним питањима, јер је Унија већ имала негативно искуство са проблемом Словеније и Хрватске, као и за друга отворена питања, која је "увезла" пријемом нових чланица.

"Због тога ЕУ нерадо прима нове чланице са нерешеним граничним питањима", поручио је аустријски председник.

Ван дер Белен је рекао да верује да ће кроз стални дијалог Београда и Приштине бити могуће пронаћи решење.

Подршка европском путу Србије

Аустријски председник је истакао да му је била велика част што је данас могао у Бечу да поздрави доброг пријатеља Аустрије, те обећао да ће званичан Беч и даље подржавати Србију у приступном процесу ЕУ.

Ван дер Белен је указао да је Беч, по броју Срба, како се често каже, "четврти српски град", тако да је Вучић данас, током посете, као на домаћем терену.

Аустрија и Србија, према његовим речима, негују добре односе, за које је рекао да су одлични, додајући да тако треба и да остане.

Две земље, истакао је, повезују историја и велики број грађана, а ти добри односи се испољавају у економској сарадњи али и сарадњи у свим другим областима.

Подсетио је да је Аустрија највећи директни инвеститор у Србији и да се трговинска размена добро развија.

"Разговарали смо о актуелним изазовима у ЕУ, приступном процесу. Србија добро напредује на том путу и Аустрија је у потпуности подржава на том путу. Подржаваћемо и посебно ове године, када у другој половини председавамо ЕУ, јер ће то бити један од наших приоритета", најавио је Ван дер Белен.

Навео је да није тајна да су неопходне још неке реформе на српској страни, али је изразио уверење да је могуће испунити обавезе у оквиру временског рока који је ЕК дала до 2025. године.

"Уколико све стране, а ту мислим и на ЕУ, предузму одговарајуће кораке, мислим да је тај рок остварив", уверен је Ван дер Белен.

Поручио је да се противи да се од једне земље, која је у приступном процесу, тражи нешто више од других.

Нагласио је да ЕУ мора да обави и своје задатке, јер пријем Србије саме неће бити проблем, али ако приступе све земље региона, онда треба реформисати постојеће институције Уније.

Отворено о кључним питањима

Председник Вучић је пренео да је са својим аустријским колегом разговарао отворено о свим кључним питањима региона из којег долази и наравно Србије.

Захвалио је на недвосмисленој подршци коју Аустрија пружа Србији на њеном европском путу.

Истакао је да су мир и стабилност кључне речи за цео Западни Балкан и да Србија улаже много напора и енергије да се очувају.

"Постоје проблеми и нисмо бежали од њих ни у разговорима Београда и Приштине, који су један од услова које је ЕУ ставила пред нас ако желимо прикључење до 2025", објаснио је Вучић.

Додао је да се слаже са аустријским колегом да само спремношћу на компромис обе стране, и погледом у будућност, а не у прошлост, постоји нада да се тај замрзнути конфликт реши.

Истовремено је изразио наду да у другим деловима Западног Балкана неће долазити до прављења било каквих тензија, јер су мир и стабилност услов за економски напредак, јер само тако могу да се доведе више инвеститора.

Најављене нове инвестиције

Пренео је да су током синоћњег састанка са аустријским привредницима компаније најавиле нове инвестиције и отварање радних места, те да траже школоване инжењере.

Вучић је рекао да Србија има велико поверење у Аустрију и да очекује да ће после Бугарске, која актуелно председава ЕУ, званичан Беч, као и друге наше комшије, помоћи да се направи значајан напредак на путу Србије ка ЕУ.

"Знамо да највећи део зависи од нас и шта постигнемо са Приштином", додао је Вучић.

Апеловао је на Аустрију да још снажније подржи Србију на њеном европском путу и помогне да даље смањује незапосленост, јача привреду.

"Није нам намера да уђемо у ЕУ и будемо тамо најсиромашнија земља, већ желимо да будемо спремни и докажемо се радом", нагласио је Вучић подсетивши на успехе у економској области.

Захвалио се Ван дер Белену што је желео да чује ставове Србије, иако Аустрија има другачији однос према Косову, јер је признала једнострано проглашену независност.

"Захвалан сам Ван дер Белену због изговорене реченице да, ако желите компромис и решење, не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све. И једни и други морају да буду подједнако незадовољни и задовољни како би до решења дошло", рекао је Вучић и додао:

"Ако неко буде разумео да Србија има своје интересе и да не може да буде приморавана и натерана да увек излази у сусрет свима другима, а да заузврат ништа не добија, онда постоји могућност за солуцијом. Код мене постоји нада и трачак оптимизма да можемо доћи до решења", рекао је председник.

Истакао је да треба да покушамо, да будемо храбри и питање Косова не остављамо нашој деци или деци наше деце.

"Важно је да пронађемо то решење, много важније него што то некоме у Србији данас изгледа", нагласио је Вучић додајући да ће Србија дати све од себе да до тога дође.

Иначе, за прес-конференцију Ван дер Белена и Вучића владало је велико медијско интересовање, као и за саму посету Вучића Бечу, где су га испред палате Хофбург дочекали Срби који живе и раде у Аустрији.

Након састанка двојице председника и ручка који је Ван дер Белен приредио у част свог госта, Вучић се састао и са новим аустријским канцеларом Себастијаном Курцом – са којим српски председник одраније има веома добру сарадњу.

После састанка са канцеларом, Вучића очекују и разговори са председником аустријског парламента Волфгангом Соботком.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи