Подршка Словеније европском путу Србије

Србија и Словенија су пријатељске државе које заједничким седницама две владе развијају заједничке односе у корист привреде и грађана, поручио је словеначки премијер Миро Церар на конференцији за новинаре са премијерком Србије на Брду код Крања. Ана Брнабић је захвалила Словенији на подршци европском путу Србије.

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да ће Словенија наставити да интензивно и чврсто подржава европску перспективу Србије.

"Словенија то и сада ради на два начина – подршком у европским институцијама, али и преко техничке помоћи. Од септембра 2015. године нудимо Србији комплетну помоћ у областима које су повезане са областима преговарања са ЕУ", рекао је Церар.

Очекује да ће Србија наставити са процесом реформи и оценио да су последњих година ти процеси показали повољне финансијске и економске резултате са добрим резултатима.

"Честитам Влади и свим осталима у Србији и желимо да тај развој и даље буде успешан", рекао је Церар на конференцији за новинаре након седнице две владе.

Говорећи о питању сукцесије, Церар је рекао да се ради о важној материји коју споразумно решава са Србијом.

"Договорили смо се да ћемо интензивирати рад мешовите комисије и да ћемо основати две радне подгрупе, које ће у области културног наслеђа и архивима покушати да досегну напредак у раду", рекао је Церар.

Рекао је и да га радује што је данас Драган Матић заједно са посланицима политичких странака у парламентарни поступак ставио поступак који се односи на грађане бивших република Југославије, како би се проширила њихова права у Словенији.

Брнабић: Одлични односи са Словенијом

Ана Брнабић je изјавилa да Србија и Словенија имају одличне односе, политичке и економске, и да их краси велико пријатељство и захвалила Словенији на подршци европском путу Србије.

Како је рекла, Србији је важно пријатељство са Словенијом у процесу евроинтеграција наше земље, као и пријатељство два народа и додала да има веома добру комуникацију са словеначким колегом Миром Цераром.

Она је посебно захвалила Словенији на подршци коју пружа Србији на европском путу, како приликом одлучивања о отварању и затварању поглавља, тако и у пружању техничке подршке у њиховој припреми, рекавши да то јако ценимо.

Подвукла је да је Србија стратешки опредељена за ЕУ и подсетила да је до сада отворено 12 од 35 поглавља, те да се очекује да у јуну за отварање буде спремно још пет поглавља и да ћемо тада имати подршку Словеније да та поглавља и отворимо.

Указала је да су реформе које Србија спроводи на том путу пре свега важне због унапређења квалитета живота грађана.

"Зато што желимо да штиклирамо ствари на путу ка ЕУ и тако напредујемо ка Европи. Заиста желимо да имплементирамо реформе, да оне допринесу квалитету живота грађана, а број отворених поглавља је индикатор нашег напретка", подвукла је Брнабићева.

Како је рекла, не постоји ниједан ресор у којем нема добру сарадњу и конкретне пројекте на којима ради.

"То показује добре односе, политичке и економске, и надамо се и радићемо да они постану све бољи у будућности", истакла је српска премијерка.

"Важна регионална сарадња"

Брнабићева је указала да је Србији веома важна регионална сарадња која, како је рекла, заузима високо место на листи приоритета Србије.

"Србија је уложила пуно напора у протекле три-четири године да бисмо направили основу за здрав раст који данас имамо. Обавеза ове владе је да то надограђује", истакла је она.

То, указала је, не можемо, или не можемо у довољној мери, ако цео регион није перципиран као стабилан, предвидив и довољно повезан.

Србија има интерес у томе да буде извозник стабилности у региону, да буде једна од земаља која ће увек лобирати за стабилност и показати флексибилност и толеранцију.

"То је показује и тиме што је данас председник Србије Александар Вучић у Аустрији, он 12. и 13. фебруара иде у посету Хрватској. Ми смо данас овде, за недељу дана идемо у Мађарску, ја ћу ускоро ићи у посету Црној Гори, у сталној сам комуникацији са бугарским премијером Бојком Борисовом... То је оно што је нама важно и препознајемо ту важну улогу Словеније", навела је Брнабићева.

Подршка дијалогу Београда и Приштине

Церар је изјавио да Словенија изузетно поштује и снажно подржава свако настојање за наставак дијалога Београда и Приштине и за обезбеђивање стабилности у овом делу региона.

"Ценим сваки напор председника Србије (Александра Вучића), српске владе, па и друге стране, што би водило томе да се стабилизују прилике", рекао је Церар.

"Мислим да ЕУ мора да настави са активном улогом како би се олакшало укључивање у овај процес јер је то једини пут да се постигне стабилизација стања, да можемо да се посветимо интеграционим процесима који су најважнији", додао је словеначки премијер.

Словеначки представници на седницама СЕ, истакао је, наглашавају како је важно да се Србија укључи у сарадњу са ЕУ и другим државама у региону, јер је то фактор стабилности и кључан део процеса приближавања Србије и других држава Западног Балкана ЕУ.

"Сви ћемо једном бити у једној породици – ЕУ. Словенија ће политичким путем бити активна и у ЕУ и у билатералним процесима и унапређиваће процес дијалога", закључио је Церар.

Премијерка Србије је подсетила да је председник Европског парламента Антонио Тајани недвосмислено рекао да Србија неће морати да призна једнострано проглашену независност Косова да би ушла у ЕУ.

"Нормализација са Приштином и налажење дугорочно одрживог односа са Приштином обавеза је нас као политичара који водимо Србију", истакла је.

Подвукла је да јој је драго што предводи Владу и што живи у земљи чији је председник довољно храбар и одговоран политичар да жели да покрене то питање и покуша да га реши, да га не би остављао будућим генерацијама.

Назначила је да је најлакше рећи да је то замрзнут конфликт и препустити да "врућ кромпир" решава неко други.

Додала је да су разговарали данас и о томе са колегама из Словеније, да имају различит став о КиМ, односно да је Словенија признала ту независност, али да је важно да је Србија стварно показала другачије лице, да уме да буде стрпљива, да уме да размишља хладне главе, да можемо да будемо толерантни и флексибилни и да поштујемо договоре и споразуме.

Брнабићeва је подвукла да је Бриселски споразум потписан пре скоро пет година и да је Београд испунио највећи део док Приштина није ништа, апострофирајући Заједницу српских општина.

Она је рекла, а то је, каже, пренела и Церару, да је посебна одговорност на земљама које су признале независност, те да је на њима да позову Приштину да буде довољно озбиљна и поштује те споразуме.

Како је рекла, Београд је показао да је спреман за дијалог, да је председник Србије показао да је увек отворен за дијалог те да јој је драго што је дијалог подигнут на председнички ниво.

Брнабићева је додала да је свакако "додатно закомпликовало ситуацију убиство Оливера Ивановића" и да сматра да је лоша одлука што Србија не учествује у истрази тог убиства, али и нагласила да је тиме одговорност на Приштини, међутим, постоји и део одговорности ЕУ и Еулекса да се убице пронађу.

"Србија важна дестинација за словеначке инвестиције"

Србија је међу најважнијим страним трговинским партнерима Словеније и важна дестинација за словеначке инвестиције, изјавио је Церар.

"У Србији ради више од 1.500 предузећа која су у потпуном или делимичном власништву Словенаца и запошљавају 25.000 радника", рекао је Церар.

Србија је за Словенију, како је истакао, друга по важности дестинација за улагања и у Србији су прешли милијарду евра инвестиција али јачају и српске инвестиције у Словенији.

"Србија и Словенија су две пријатељске државе које заједничким седницама владе развијају заједничке односе у корист привреде и грађана", изјавио је словеначки премијер.

"То смо данас доказали поново потписивањем важних споразума између две државе са врло конструктивном дискусијом на седници влада, где је нагласак био на економској сарадњи", рекао је Церар.

Србија и Словенија, како је додао, у свим областима су постигле напредак.

Констатовао је да су билатерални економски односи одлични и да је робна размена у 2017. била највиша у последњих десет година.

Упркос томе, постоје отворене могућности за јачање економских односа у области заштите животне средине, инфраструктуре, енергетике, дигитализације, електрометалуршке индустрије, додао је Церар.

Такође је навео и да је важно да се постигне конструктиван договор о заједничком наступу предузећа на трећим тржиштима.

Константан раст трговинских односа

Економски, трговински односи Србије и Словеније бележе константан раст, а словеначке фирме су инвестирале више од милијарду евра у привреду Србије и они су наш важан и значајан партнер, поручила је Ана Брнабић.

Изнела је податак да је Словенија тренутно чак осма земља инвеститор у Србији, што је, каже, "фантастичан успех".

Брнабићева је рекла да је прошле године трговинска размена између Србије и Словеније износила нешто више од 1,5 милијарди евра, док је размена у 2016. години нешто изнад 900 милиона евра, што је, каже, и тада био раст од пет одсто у односу на 2015. годину.

Извоз из Србије у Словенију прошле године порастао је око 16 одсто, а извоз из Словеније у Србију за око 2,5 одсто.

"Имамо континуирани раст. Словеначки инвеститори су важна карика у економском развоју Србије, а словеначке фирме су инвестирале више од милијарду евра у привреду Србије, они су наш важан и значајан партнер", истакла је Брнабићева.

Како је рекла, Србију интересује да и даље ради на отварању своје економије, на привлачењу инвестиција, бољем пословном окружењу, те додала да се нада да ћемо као резултат тога у Србији видети додатне словеначке инвестиције.

Такође, навела је да Србија у области информационих технологија и дигитализације има са Словенијом потписан споразум о сарадњи, да полаже значајне и наде и ресурсе у ту област, као и да је о томе много и научила од Словеније.

"Заједно радимо да реформи правосуђа. То су све ствари које у будућности треба да наставимо и да даље продубљујемо сарадњу", рекла је председница Владе Србије.

Брнабић:Не видим препреке за инвестирање у Словенију

Премијерка Србије је, на питања новинара да ли има препрека за инвестирање српских предузећа у Словенију и у вези с тим да АИК Банка није добила дозволу за преузимање Горењске банке, рекла да ће тема економске сарадње бити на пословном форуму данас поподне, али да у овом тренутку не види препреке, а уколико и постоје то ће се чути од привредника.

"Што се тиче АИК банке то је ствар Народне банке Србије. Она је независна - свесна сам те информације, али верујте нисам желела чак ни да позовем гувернера НБС Јоргованку Табаковић да питам за то, зато што не желим да имам било какакв утицај или чак перцепцију утицаја на НБС. Она ради озбиљан и одговоран псоао, ради га квалитетно и ту одлуку бих препустила НБС", истакла је премијерка.

Имамо јако мало отворених питања, а ако постоје препреке верујем да ћемо заједнички радити на томе да их отклонимо, додала је Брнабићева.

Назначила је да има значајних инвестиција у Словенију из Србије, да су мање него словеначке у Србији, али да се повећавају. 

НБС је повукла претходно дату сагласност АИК банци за преузимање словеначке Горењске банке, јер је, како је речено у централној банци Танјугу, у оквиру уобичајене контроле утврдила неправилности у раду ове домаће банке. 

Евентуална нова сагласност подразумевала би поновно аплицирање АИК банке, при чему би НБС, као и до сада, ценила формалну и суштинску испуњеност свих услова које закон предвиђа, навели су у НБС.

Упркос томе, акционари словеначке компаније "Сава" гласали су на Скупштини одржаној 30. јануара 2018. за "условну продају" 37,6 одсто свог удела у Горењској банци АИК банци, односно одлучили су да српској банци дају рок од 45 дана да достави потребне сагласности српске, словеначке и европске централне банке за преузимање Горењске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво