Састанак Вучића, Ердогана и Изетбеговића – "мир и стабилност морају да буду сачувани"

У Истанбулу су се састали председник Србије Александар Вучић, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Вучић је након састанка рекао да је договорено да, шта год да се дешава, мир и стабилност морају да буду сачувани. За Србију је билатерaлни однос са Турском веома значајан, поручио је председник Србије. Резултати данашњег сусрета могли би да буду историјски, истакао је Бакир Изетбеговић.

У фокусу састанка Вучића, Ердогана и Изетбеговића, који је одржан у председничкој палати у Истанбулу, била је сарадња у региону, а посебно односи Срба и Бошњака.

Александар Вучић је рекао да је разговор био добар и отворен. Додао је да је захвалан председнику Ердогану на труду.

"Разговарали смо Изетбеговић и ја и имали смо довољно времена да разговарамо", рекао је Вучић новинарима.

Како је истакао, Србија поштује територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, а од Бошњака једино што да се и Срби у Републици Српској, али и на сваком другом месту у БиХ, осећају сигурно.

"Да онако како ми не желимо да урушавамо ваш територијални интегритет, вас молимо да имате такав однос према Републици Српској, која је Дејтонским споразумом створени ентитет на територији БиХ", рекао је председник Србије.

Назначио је да мисли да су ту ствари чисте и да сматра да је сваки разговор лековит. 

Вучић је рекао да је са Изетбеговићем разговарао пре свега о свеукупним односима Срба и Бошњака, као и о односима у БиХ, односима између Србије и БиХ.

"Оно што је најважније за људе то је да сам уверен да ћемо успети заједничким напорима да обезбедимо трајан и сигуран мир и за српски народ, али и за Бошњаке и за Хрвате и за све друге који живе на територији БиХ", подвукао је председник Вучић.

"Наш је договор да шта год да се дешава и како год да се дешава – мир и стабилност морају да буду сачувани", истакао је Вучић и додао да је то веома важно јер све што постижете, можете да постижете само ако имате мир и сигурност.

Разговори о инфраструктурним пројектима 

Вучић је рекао да је са Изетбеговићем разговарао о инфраструктурним пројектима, који би допринели економском развоју Србије и БиХ.

Када је реч о мосту Братунац–Љубовија, Вучић је навео да је српска страна завршила мост и приступне саобраћајнице, али да нема прелаза са стране БиХ и "као да смо џабе градили тај мост".

Истакао је да је Изетбеговић са његове стране интервенисао и рекао да ће учинити све од себе да се ту отвори гранични прелаз, да људи не губе по 300 километара.

Тиме ће се, подвукао је, драстично подстаћи могућност предузетништва и економског развоја западне Србије – Љубовије, Малог Зворника, Осечине и свих наслањајућих општина, као и источног дела и Републике Српске и БиХ.

"То је за нас од великог значаја", објаснио је Вучић.

Било је речи и о ауто-путевима, рекао је председник и подсетио да је парламент БиХ донео одлуку да они граде пут преко Тузле до Брчког и Бијељине, а да нама остаје да направимо 21 километар око Кузмина, што, каже, за нас није проблем и на шта смо одмах пристали.

"Оно на чему сам инсистирао и што желим да верујем да на трилатералном састанку – када га будемо имали у јуну, јулу или августу – може да буде потписано да пробамо да направимо један цео појас. Јер и у комунистичко време најслабије су биле повезане Србија и БиХ, као да је то неко желео да се тако одиграва", приметио је Вучић.

Наводи да жели да се то промени.  

"Хоћемо да имамо из Бијељине ауто-пут до Београда, који би нас касније спајао и са Добојем и са Бањалуком", рекао је председник.

Истакао је и ауто-пут Чачак–Пожега–Котроман–Вишеград–Сарајево.

"Ту бисте имали од Пожеге до Сарајева свега 167 километара. Дакле, уколико бисмо имали ауто-пут свуда, то би било око два и по сата вожње од Београда до Сарајева тим путем", навео је председник Србије.

То би, назначио је, много значило за привреду, као и за Бошњаке у Сарајеву, за Бошњаке који живе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, али би много значило за Србе и из Фоче, Гацког, Билеће, Невесиња, Љубиња, Берковића, Требиња, Вишеграда, Сокоца, Пала...

"То би буквално подигло тај део, али то би значило много и за Србе у Београду, јер би се повезали и са Сарајевом и са свим тим српским крајевима. Тако да мислим да смо ближе решењу", закључио је Вучић.

"Важно је да се разговара"

Председник је на констатацију новинара да је у Истанбулу недавно боравила и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и питање да ли Турска може релаксирати односе у региону, још једном изразио захвалност председнику Ердогану на порукама које је изнео у Новом Пазару, које су, оценио је, биле много другачије од оних од пре пре седам и осам година.

Како је рекао, увек је спреман да се одазове сваком позиву на разговор, да је изузетно важно да се разговара, и не види никакав проблем у томе што неки људи имају своје интересе на Балкану, "а да то нисмо ми и Хрватска и БиХ...".

"Ми знамо шта је наше, сви знају све и то је увек добродошло", додао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву председника РС Милорада Додика да је преседан да се разговара са једним чланом Председништва БиХ у Истанбулу, рекао је да је Додик критиковао "њихово понашање" и поручио "у то нећу да улазим уопште".

Додао је да је на њему да увек и готово са свима разговара и указао да се Изетбеговић није представљао као председник Председништва БиХ.

"Изетбеговић се није представљао као председник да будем искрен, већ се представљао као бошњачки члан Председништва... и тако се и најавио и тако је и говорио. Могао бих да кажем шта хоћете, али да будем фер и то је рекао Изетбеговић. Разумем и председника Додика, али мислим да је добро када људи разговарају", закључио је Вучић.

Ближи односи Србије и Турске, подигнут ниво размене

Пре трилатералног састанка, Вучић и Ердоган су имали одвојен састанак на коме су разговарали о политичкој и економској сарадњи.

Навео је да је са председником Турске разговарао о регионалним и глобалним питањима.

"Истовремено смо, чини ми се, успели да додатно приближимо односе Србије и Турске и они су веома добри данас", поручио је Вучић. 

Како је истакао, за Србију је од изузетног значаја билатерални однос са Турском. 

"Људи то виде у Србији. Успели смо да подигнемо ниво трговинске размене на преко милијарду евра и то је велика ствар за нашу земљу. Та трговинска размена ће само расти", навео је председник.

Вучић је рекао да су Турци "туристи број један" у Србији и да ће долазити све више. Како је додао, са Ердоганом је разговарао о новим фабрикама и инвестицијама, истичући да је велика и значајна подршка и помоћ турског председника.

"Јер када он каже да је нека земља пријатељска, онда је то добар амбијент за све оне који желе да улажу", казао је председник Србије.

Он је навео да ће у нову фабрику у Краљеву инвестирати човек који је власник хотела "Four sessions" у Истанбулу, Бодруму и још неколико градова и један од пријатеља турског председника.

"То је 2.500 људи, за нас огроман значај. Долазиће нове и нове турске компаније", навео је Вучић.

Да су односи Србије и Турске све бољи сведочи и званична посета српског председника Анкари у мају, а потом и нови трилатерални састанак у Сарајеву. Српски председник најављује за јесен и заједнички обилазак Врања и Прешева, са турским председником и албанским премијером.

Састанак у Истанбулу је трећи сусрет председника Србије и Турске за мање од годину дана.

Последњи пут Вучић је у Турској боравио прошлог јула, када се састао са Ердоганом и учествовао на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Турски председник је у Србији боравио четири месеца касније, у октобру прошле године, када је, поред Београда, заједно са Вучићем посетио и Нови Пазар.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво