Вучић и Хан у Давосу о ситуацији у региону

Председник Србије Александар Вучић, у разговору са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, изразио је очекивање да ће најављена стратегија о проширењу ЕУ бити конкретизација позитивних и охрабрујућих порука председника ЕК Жан Клода Јункера, који је Србију означио као предводника у процесу проширења међу земљама Западног Балкана.

Александар Вучић и Јоханес Хан су у Давосу на Светском економском форуму разговарали о ситуацији у региону и напретку Србије на европском путу, уочи објављивања најављене стратегије о проширењу ЕУ.

Вучић је, након састанка са Ханом, рекао новинарима да се у разговорима са комесаром ЕУ прошло кроз све теме – од разговора Београда и Приштине, до владавине права, до економских резултата Србије, нове стратегије ЕК која ускоро треба да буде представљена јавности...

"Исказао сам очекивања да, у складу са визијом Жан Клода Јункера, буде јасно да ће се према заслугама, према ономе што су поједине земље кандидати учинили, мерити њихова могућност да постану чланице ЕУ", рекао је Вучић.

Додао је да очекује да буде потврђена та позиција Србије, као што је било наглашено последњи пут у изјавама Јункера.

Највећи део разговора се, каже, односио на односе Београда и Приштине, јер је то, истиче, увек најтежа тема.

"Тражиће правнообавезујући документ"

"Они ће тражити од нас правнообавезујући документ који ће бити јасан да смо нормализовали односе са Приштином. То не мора да значи признање, они би били срећни када би то постојало. Ми то не можемо да учинимо, али они траже нешто што би значило да то све може да функционише, да не постоје велики проблеми у будућности", рекао је Вучић.

На све то, додаје, "моје је да им кажем да тиме што неке од држава чланица говоре, тиме што говоре представници Приштине – у ствари терају Србију од стола".

"Говоре само да је једино могуће признање. Ако је то тако, онда немојте ни ми вас да мучимо, ни ви нас, јер се такав начин неће догодити. Српска страна тражи да то буде споразум у којем обе стране неће бити задовољне, или којим ће обе бити помало задовољне, а то да једна страна добије све у складу са интересима најмоћнијих западних земаља, а друга страна да не добије ништа – то није могуће, то није реално и то се неће догодити", истакао је Вучић и додао да је то рекао и Хану и свима другима.

Навео је да је било оних који су на његово "Ако је то то – хвала и довиђења", рекли довиђења и поручио: "Па кажите нам то, нема никаквих проблема, само нам то кажите."

"И кажите ви из Приштине да нећете дијалог, него хоћете уцене, а кажите и ви други да такође нећете дијалог, него хоћете испуњавање својих политичких циљева и интереса", додао је председник.

На питање да ли је Јоханес Хан поменуо реч признање, Вучић је рекао да то није случај и да је Хан "нормалан, рационалан и врло озбиљан човек" и да врло добро зна колико је то тешко питање за нас, као што није лако питање ни за Приштину.

Похвале за српске економске мере

Вучић је навео да не може да говори о томе шта се причало на затвореном скупу "Европа у свету из угла Западног Балкана", али да је једини из региона имао прилику да говори пред председницима и премијерима многих држава.

"Говорио сам о нашем односима и са Приштином, о ситуацији у региону, миру и стабилности на европском путу Србије, о проблемима са којима се суочавамо на дневнополитичком нивоу", рекао је Вучић.

Додао је да су сви много више оптимистични што се тиче економије, те да су неки од учесника похвалили и српске економске мере и говорили о значајном смањењу незапослености. Додао је да му је драго што га опозиција помиње, поручио им да наставе да раде свој посао, а да на крају народ гласа за резултате и за најбоље.

"Добро је да барем имају неку инспирацију. Надам се да ће почети да устају рано, лежу касно. Биће то добро за њих, оствариће боље резултате", рекао је Вучић.

Како каже, нема појма шта причају нити о чему говоре. Тиме се, додаје, не бави, нити то види.

"Мислио сам да ме моји најближи понекад помену, али ако ме они помињу чешће, хвала им. Нека они раде свој посао, на крају народ гласа за резултате и гласа за најбоље", поручио је Вучић.

"То више није тема у Србији, а пре четири године била је тема број један. Данас је животни стандард главна тема и мислим да људи виде да се и по питању плата и пензија остварује оно што смо говорили – очекујем између 425-435 евра, а до краја године и почетком следеће године очекујем да просечна плата буде нешто близу 500 евра, као што смо и рекли", рекао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара