Измене Устава – судије и тужиоце бира струка, а не Скупштина

Парламент више нема никакву улогу у избору судија и заменика јавних тужилаца. Остаје надлежан једино приликом избора врховног државног тужиоца. То за РТС, као најважније у радној верзији уставних амандмана, издваја министарка правде Нела Кубуровић. Објављивањем радне верзије на сајту Министарства, започиње други круг јавне расправе о изменама Устава, који ће трајати до 8. марта.

Председника Врховног суда Србије убудуће бира искључиво Високи савет судства. Укинут је и такозвани пробни мандат, односно избор судија и заменика јавних тужилаца на трогодишњи мандат, што је била главна примедба да се тиме потире независност судија, објашњава за РТС министарка правде.

"Измењен је и састав Високог савета судства, где више министар није члан Савета, председник Одбора за правосуђе Народне скупштине такође није члан Савета, остаје да чланове Савета бирају искључиво судије када је реч о представницима судија. Има пет чланова и пет чланова које предлаже Народна скупштина из реда истакнутих правника", објашњава министарка правде Нела Кубуровић.

То, како каже, значи да овог пута судије сами себе бирају, Народна скупштина више нема никаквог утицаја када је реч о предлагању чланова Високог савета судства из реда судија.

То је корак уназад у односу на досадашња решења, каже председник Високог савета судства.

"Кад се детаљније погледа састав ВСС, пет чланова и даље бира Народна скупштина. Мислим да је право решење да судије бирају судије. Постоји заиста опасност да судије одлучују ко ће бити судија. Али сада постоји још већа опасност да одлучују они који су изабрани испред Народне скупштине", сматра Драгомир Милојевић, председник Високог савета судства.

Министарка правде одговара да потпуни избор судија од стране судија готово нигде у Европи не постоји.

"Ми смо се руководили стандардима који постоје у земљама у региону и препорукама Венецијанске комисије", додаје Кубуровићева.

Добра вест је да смо радну верзију предлога нацрта измена Устава добили, и да је из Високог савета судства одстрањен утицај извршне власти, кажу у Јукому. Незадовољни су што ће, иако није у нацрту, улогу добити Правосудна академија.

"То може, нарочито када нема гаранција за независност ове академије када није у самом Уставу, имати улогу у одабиру кадрова оних који ће бити и у судовима и у тужилаштвима", напомиње Милан Антонијевић из Јукома.

Све земље у региону имају обавезну иницијалну обуку када је реч о избору судија у првостепене судове, одговара министарка и позива све заинтересоване да дају коментаре.

Тек после јавне расправе која ће трајати до 8. марта, и то у овиру четири или пет округлих столова, коначан текст нацрта иде у Венецијанску комисију, на чијем дневном реду би требало да буде већ у мају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво