Вучићева посета Космету – порука Србима да нису сами

Србија се уједињује да у тешком тренутку помогне нашем народу на Косову и Метохији. Тако државно руководство види кључни допринос посете председника Србије јужној покрајини. Вучићева посета подстакла је и појединце да пруже помоћ. Стручна јавност процењује да ће посета допринети смиривању тензија и наставку преговарачког процеса Београда и Приштине. Србе поред безбедности, највише брину незапосленост и сиромаштво.

Долазак председника за Србе у јужној покрајини јасна је порука да нису сами. Држава шаље поруку да је за наставак дијалога са Приштином од које се очекује да покаже више воље за сарадњу у истрази убиства Оливера Ивановића.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да се као последица Вучићеве посете земља уједињава.

"У настојању да помогне нашем народу на Косову и Метохији, Срби на Косову и Метохији се уједињавају у жељи да се заједнички и уз подршку државе боре за свој опстанак и останак на КиМ", каже Ђурић.

Према његовим речима, таквом врстом окупљања поражавају се идеје и циљеви, оних који су актима терора желели да поделе народ и да нанесу највећу могућу штету.

Релаксација после великог узнемирења и порука Србима да је држава уз њих – то је за део стручне јавности најважнија, али не и једина порука.

Поруке мира и заинтересованост за статус Срба на Косову

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић напомиње да су изузетно важне биле поруке Албанцима – поруке мира и жеље да Србија и даље разговара о нормализацији односа.

"Иста ова порука била је изузетно битна када говоримо и о међународној заједници, да ће Србија чинити даље кораке да се ово тешко питање у региону разреши", каже Јоксимовићева.

За аналитичара Драгана Ђукановића је веомо значајно то што Вучићева посета показује заинтересованост званичног Београда за статус Срба на Косову.

Како оцењује, то је пресудно битно имајући у виду да се улази у завршну фазу нормализације односа између Београда и Приштине.

"Нека од тих питања ће морати на одређени начин и да се реше", додаје Ђукановић.

Пут јужне покрајине наредних дана ће и министри просвете и пољопривреде. Најављују посебне програме који ће подржати оно што за опстанак Срба већ ради Канцеларија за Косово и Метохију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи