Јоксимовић: Србија ће наставити политику мира на КиМ

Својом посетом Косову и Метохији, председник Александар Вучић шаље поруку најпре тамошњим Србима да је Србија уз њих и да је спремна да помогне њихов опстанак у срединама у којима живе, рекла је за РТС Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику.

Посета председника Србије покрајини дошла је у врло осетљивом тренутку неколико дана после убиства Оливера Ивановића.

"Од свих актера зависи стабилизација прилика. Веома су важне поруке упућене и Албанцима а то је да ће Србија наставити политику мира. Србија ће чинити даље потезе да се разреши ово безбедносно стање али и осигура безбедност Србима на КиМ", рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Александра Јоксимовић.

Председница Центра за спољну политку каже да јој се чини да се већ осећа једна врста релаксације после великог узнемирења због убиства Оливера Ивановића.

"Оливер је био одмерен и умерен политичар. На жалост то откријемо увек касно. Његова улога је била значајна на КиМ и отишао је велики борац за правду и помирење", рекла је Јоксимовићева.

Председница Центра за спољну политку очекује и скорашњи наставак преговарачког процеса Београда и Приштине.

Ни регион није без изазова. Највећи је, чини се, проналажење решења за назив Македоније.

"Македонија је прошла кроз озбиљну политичку кризу прошле године која је резрешена формирањем владе. Проблеми који су пред њом нису занемарљиви, ту пре свега видим питање имена а то је проблем који је на столу већ 25 година а који блокира Македонију у европским и евроатлантским инеграцијама. Одређене инситуције у Грчкој се јављају и негодују али очекујем да ће међународна заједница извршити притисак на све актере да се до решења дође", рекла је Јоксимовићева.

Истовремено, Стејт департмент је објавио упозорење на могуће терористичке нападе у Босни и Херцеговини.

"Морамо имати у виду да статистика каже да је по глави становника из БиХ и Косова отишао највећи број људи да се придружи ИД и да ће се они у неком тренутку враћати. Али сматрам да је ово ипак регион који је мање угрожен од других европскиух центара", закључила је председница Центра за спољну политку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво