Дачић и Марковић: Међусобна подршка уласку у ЕУ уз "принцип регате"

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и црногорски премијер Душко Марковић констатовали су на састанку у Подгорици да се две земље међусобно подржавају у процесу европских интеграција али се залажу за "принцип регате". Председник Српског националног савета у Црној Гори Момчило Вуксановић обавестио Дачића о изузетно сложеном положају српског народа у Црној Гори.

На састанку је констатовано да Црна Гора и Србија негују пријатељске и добросуседске односе и да се залажу за европску перспективу региона Западног Балкана.

"Заједнички је став да се Црна Гора и Република Србија међусобно подржавају у процесу европских интеграција, да се залажу за европску перспективу региона Западног Балкана, али да су обе државе чврсто на становишту да је једини исправан приступ евроинтеграционим процесима принцип регате односно вредновања резултата сваке државе засебно", наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.

Истакнуто је да је приоритет и Црне Горе и Републике Србије на инфраструктурном плану представља међусобно квалитетно повезивање аутопутем као и обнова комплетног жељезничког правца Београд-Бар.

"Црна Гора и Србија негују пријатељске и добросуседске односе и виде простор за даље унапређење, посебно на економском плану", наведно је у саопштењу.

Марковић је поновио оцену да су односи Србије и Црне Горе најбољи у последњих 20 година. 

Како се истиче, Марковић и Дачић су сагласни да ће предстојећа званична посета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић Црној Гори представљати додатни импулс за унапређење односа и сарадње.

"Изузетно сложен положај српског народа у Црној Гори"

Током дводневне посете Црној Гори, Дачић се састао и са председником Српског националног савета у Црној Гори Момчилом Вуксановићем.

"Вуксановић је обавестио Дачића о изузетно сложеном положају српског народа у Црној Гори", саопштио је Српски национални савет.

Однос власти у Црној Гори није, каже Вуксановић, у складу са прокламованим ставовима руководстава Србије и Црне Горе, бар кад се тиче односа актуелне црногорске власти према грађанима српске националности у Црној Гори.

Вуксановић је рекао да Срби у Црној Гори уживају далеко мањи друштвени и политички утицај него што је то случај са десетоструко мањим националним заједницама, да се законска решења по правилу мењају на штету српског народа, да представника Срба у Црној Гори нема у локалним и државним институцијама – од месне заједнице до дипломатије.

Указао је и на изузетно тежак положај српских организација, нарочито српских медија, који су доведени у позицију потпуног прекида емитовања програма Српске радио-телевизије, опстанка Српских новина и даље продукције Књижевне задруге Српског националног савета.

"Српски национални савет, као кровна институција српског народа, нема приступа државним институцијама у Црној Гори", рекао је Вуксановић и додао да све иницијативе и захтеви остају без одговора.

Вуксановић се осврнуо и на помоћ Владе Србије при куповини "Српске куће", рекавши да без обзира на квалитетан простор за Српски културно-информативни центар, српске организације немају средстава ни за пресељење, а камоли за организован рад, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво