Вулин: Диковић је частан официр, нејасно зашто није добио визу

Министар одбране Александар Вулин рекао је да му није јасно зашто је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду одбила да изда визу начелнику Генералштаба ВС, генералу Љубиши Диковићу, за одлазак на Конференцију начелника генералштабâ о борби против насилних екстремистичких организација.

Вулин каже да је генерал Диковић храбар и частан официр којим се Војска Србије поноси, те да ништа у његовом ратном путу и животу не може бити разлог да он не добије визу за путовање у САД.

"Ми нисмо добили званично објашњење зашто је то тако, тражили смо га, тражимо га и тражићемо поново од Амбасаде САД у Србији. Са великим нестрпљењем очекујем да нам се каже како је могуће да је генералу Диковићу ускраћена виза за путовање које су тражили амерички домаћини, а не за путовање које је тражио он или Војска Србије", рекао је министар одбране приликом обилазака радова на изградњи хангара у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици.

Напоменуо је да нико у Војсци Србије не разуме такав однос америчке амбасаде према генералу Диковићу, приметивши да се таква одлука лоше одражава на војне односе двеју земаља, као и да она не доприноси сарадњи већ оставља лош траг.

"Надамо се да ће САД размотрити своју одлуку, не зато што генерал Диковић хоће или неће да путује већ зато што је то однос према првом човеку наше војске и однос према нашој војсци у целини. Док се то не реши, бојим се да ће таква одлука и даље изазивати негативне последице", поручио је Вулин.

Генерал Љубиша Диковић није данас желео да коментарише одбијање Амбасаде САД у Београду да му изда визу.

Диковић је добио позив начелника Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД генерала Џозефа Данфорда да учествује на Конференцији начелника генералштабâ о борби против насилних екстремистичких организација, која је, иначе, одржана 23. и 24. октобра прошле године у Вашингтону.

Иако су из Министарства одбране и Војске Србије правовремено покренули редовну процедуру за добијање визе за Диковићево путовање у САД, начелник Генералштаба није добио потребну дозволу за путовање.

Из Министарства су навели и да се очекује званично објашњење америчке стране, с обзиром на то да је, објашњавају, Диковић више пута до сада добио америчку визу, те да је у САД путовао на позив америчких државних и војних званичника.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво