Сељими: "Самоопредељење" ће гласати за обарање Закона о Специјалном суду

Покрет “Самоопредељење” гласаће за укидање Закона о Специјалном суду, изјавио је листу “Зери” посланик тог покрета Реџеп Сељими и додао да иницијативу за обарање тог закона, треба да предузму косовски председник или премијер, а не појединци.

Пре десетак дана, када је у скупштини са 43 потписа посланика инициран захтев за обарање закона, посланици "Самоопредељења" нису учествовали на седници председништва Скупштине, због чега није било кворума за одређивање ванредне седнице парламента.

"Потписи 40 посланика су важнији од састанка Председништва (чак и без кворума) како би се заказала седница", рекао је Сељими и позвао председника и премијера да се укључе у иницијативу.

Сељими је рекао да би глас покрета "Самоопредељење" за укидање суда значио одбрану житеља Косова, а не појединаца.

Медији у Приштини пишу да се није одустало од поновног покретања иницијативе за опозив Закона о Специјалном суду, који ће се бавити злочинима припадника бивше Ослободилачке војске Косова.

Упркос упозорењима да би таква одлука изоловала Косово на међународној сцени, аналитичари у Приштини истичу да ризик од поновног покретања иницијативе није прошао.

Хашим Тачи, Кадри Весели и Рамуш Харадинај, три кључне политичке личности у Приштини, не дају знаке да одбацују иницијативу за укидање закона, остављајући процес "у рукама и вољи посланика".

Први покушај организовања ванредне седнице скупштине, за обарање закона, био је крајем прошлог месеца. Због недостатка кворума, председништво скупштине није успело да закаже седницу.

У међувремену је неколико посланика повукло потписе са петиције, која сада има мање од 40 потписника, што је минимум од једне трећине да би се сазвала ванредна седница.

Актуелни сазив косовске скупштине је на одмору до 14 јануара, а поједини приштински медији спекулишу да би иницијатива за одржавање ванредне седнице, са захтевом за обарање Закона о Специјалном суду, могла да буде реактивирана до 20. јануара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се