Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

Поводом недавног, наводно етнички мотивисаног инцидента у Сонти, амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић позвана је данас у Министарство иностраних послова Републике Хрватске где је одбила да прими протестну ноту. 

Мира Николић је саговорницима пренела да је, на основу свих провера и разговора са већим бројем потенцијалних сведока и учесника догађаја, од којих су надлежни органи узели изјаве, утврђено да мотив сукоба није био национална припадност оштећеног или извршиоца.

"Није јасно како је наведени инцидент могао да добије такву квалификацију када су у њему учествовале особе које су исте националне припадности", навела је амбасадорка Србије у Хрватској.

Амбасадорка Николић је упозорила да би овакви потези Републике Хрватске, у неким другачијим околностима, могли да дестабилизују иначе мирну ситуацију у мултинационалним срединама и складне односе припадника бројних етничких заједница у Републици Србији. 

Имајући наведено у виду, Мира Николић је одбила да прими протестну ноту МИП-а Републике Хрватске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министарство спољних послова Републике Србије са жаљењем констатује да је и овога пута инцидент који нема никакве везе са националном припадношћу његових учесника злоупотребљен од стране Републике Хрватске на начин који ствара искривљену слику о мирном суживоту припадника различитих етничких група у Србији. 

Овакви ставови Хрватске не доприносе изградњи поверења и стабилности, за шта се обе земље декларативно залажу, а чему Република Србија својим ставовима и конкретним активностима даје пуни допринос, наводи Министарство. 

"Надамо се да ће се Република Хрватска у будућности уздржавати од оваквих поступака и напоре усмерити на изградњу и унапређење добросуседских односа, што је интересу не само наше две државе већ и целог региона", закључује Министарство у саопштењу. 

У недељу 24. децембра нешто после поноћи, после вербалног конфликта, дошло је до туче у Сонти у којој је учествовало више особа. Припадници МУП-а у Сомбору идентификовали су тројицу младића који су изазвали тучу.

Полицијска управа Сомбор саопштила је потом да инцидент није био национално мотивисан, а да су изазивачи туче ухапшени. 

По налогу надлежног тужилаштва, кривична пријава у редовном поступку биће поднета против једног деветнаестогодишњака, због постојања основа сумње да је починио кривично дело лаке телесне повреде, наводи се у саопштењу.

Против друге двојице младића биће поднете прекршајне пријаве по основу Закона о јавном реду и миру. 

Хрватски премијер Андреј Пленковић осудио је међутим напад на тројицу младића хрватске националности у Сонти.

"Уложили смо протестну ноту, позивамо Србију да заштити Хрвате који живе у Србији", рекао је Пленковић на почетку последње седнице владе у овој години.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара