Усвојен буџет Града Београда за 2018. годину

За наредну годину планирани су приходи Града Београда од 92,24 милијарде динара, али ће, уз приходе градских установа од 1,18 милијарди и 9,34 милијарде пренетих средстава из ове године, градска каса бити "тешка" укупно 102,7 милијарде динара.

Одборници Скупштине града Београда усвојили су буџет за 2018. годину, којим су предвиђени укупни приходи 102,7 милијарди динара. Планирани дефицит за 2018. годину је 7,8 милијарди динара.

Град планира да у 2018. години повуче 2,11 милијарди динара, односно око 16,9 милиона евра, од иностраних банака за неколико пројеката - изградњу новог Савског моста са прилазним путевима, обнову градских улица, изградњу приступних рампи Моста на Ади, постављање шина преко тог моста и набавку нових трамваја.

Буџетом је за унапређење јавног градског превоза предвиђено готово 25 милијарди динара.

Готово 19 милијарди динара предвиђено је за област дечје и социјалне заштите, док ће 4,5 милијарди динара бити уложено у одржавање и изградњу нове путне инфраструктуре.

Такође, поред десет милијарди динара редовног годишњег издвајања за општине, још 1,5 милијарди капиталних средстава додатно је предвиђено за општине.

Расправу о буџету обележила је полемика о вредности новогодишње јелке на Тргу Републике, раскидању уговора са добављачем.

Образлажући буџет пред посланицима, градоначелник Синиша Мали се осврнуо и на случај јелке, рекавши да су потпуно транспарентно и јавно у буџету за ову годину наведена средства одвојена за новогодишњу расвету и празнике.

Тај уговор ће се раскинути, поновио је Мали и додао да грађани неће трпети штету, те да ће се гледати да све прође без плаћања пенала.

"Тражио сам да се утврди о чему се ради, зашто је та јелка толико скупа и тражио сам да се уговор са добаљвачима раскине. Ако је било ко било шта урадио незаконито сносиће одговорност. И на овај начин показујемо колико се разликујемо од претходника. Ја немам проблем ни са једним питањем новинара, ни са једном темом за коју сматрају да је проблематична", рекао је Мали.

Подсетио је да "Београдска зима" траје од 1. децембра до 31. јануара, те да је у њу уложено никад више новца, али не зато што су надлежни желели да се играју са нечијим парама, већ зато што се очекује рекордан број туриста и приход од туризма.

"Очекујем да ћемо за око милион евра, колико смо уложили, имати прилику да зарадимо 20 милиона евра од трузима", рекао је Мали.

Шеф одборника Балша Божовић, критикујући предложени буџет, поново се дотакао јелке у центру града и рекао да градоначелник Мали не би ни рекао да се уговор са добављачем раскида, да демократе нису споменуле ту тему.

Како је рекао, 83.000 евра плаћена је јелка која се налази у центру града, а на реакцију председника Скупштине Николе Никодијевића да се држи дневног реда и говори о буџету за 2018. годину, будући да је јелка за ову Нову годину плаћена.

Божовић се на то осврнуо речима да то онда значи да је предвиђено да и следеће године јелка буде плаћена чак 83.000 евра.

"Ово је буџет који ћете ви да гласате, а у њему стоји да јелка кошта 83.000 евра. Ако то није цифра коју ви желите да дате за ту јелку, онда мора и цео буџет да вам падне", рекао је Божовић.

Поред јелке, Божовић је критиковао и то што је према његовим речима трећа рата уговора за кошаркашки турнир "Фајнал фор" 750.000 евра и да се плаћа по курсу од 130 динара што, каже, није добро.

Споменуо је и ватромет, за који је, каже, предвиђено 235.000 евра, али и набавку "Мајкрософт" лиценци и лиценци за финансијски програм "Сап" за трогодишњи период 2018-2020. годину, за шта је предвиђено 3,66 милиона евра, што је, каже, 3,5 пута више од тржишне цене.

Божовићу је реплицирао шеф одборника СНС-а Мирко Рајковић који је рекао да је у буџету, када је реч о јелки, реч о трогодишњем финансирању, а не само о цифри за једну годину, те истакао да је прошле године јелку платила "Ер Србија".

"А, што се тиче 'Фајнал фора', сада вам смета што град одваја новац, а није вам сметало када је Драган Ђилас као председник Кошаркашког савеза Србије, молио тадашњег премијера (Александра Вучића) да се плати квалификациони турнир пред Олимпијаду, што је коштало 2,8 милиона евра", рекао је Рајковић.

Секретарка за финансије Јелена Танасковић рекла је да са курсом евра нема ништа спорно, јер се свака фактура плаћа по курсу који важи на дан плаћања.

"Буџет је пројекција, план, а фактуру плаћамо на дан када је плаћамо, по том курсу", рекла је Танасковић и додала да је претходна власт увела програм "Сап", који сада мора да се одржава.

Одборник ПУПС-а Профир Ранчић рекао је да одборници ПУПС-а подржавају буџет, али да су незадовољни тиме што није прихваћен предлог да се поново активира 13. пензија, те да на томе и даље инсистирати.

Одборник СНС-а Небојша Бакарец рекао је да је важно напоменути да грађанима неће бити повећан порез на имовину следеће године.

"А, ако су јелка и ватромет највећи проблем у буџету, то значи да је буџет добар", рекао је Бакарец.

Поред буџета, одборници су усвојили и Одлуку о обиму средстава за вршење послова града и општина и утврђивању прихода који припадају граду, односно општинама у 2018. години, као и измене Одлуке о финансирању програма, пројеката и активности корисника средстава буџета у 2018. и 2019. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво