Могеринијева у понедељак са премијерима Западног Балкана

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини приредиће у понедељак радну вечеру за шест премијера са Западног Балкана, међу којима ће бити и премијерка Србије Ана Брнабић.

Заједничкој вечери би требало да претходе билатерални састанци, сазнаје Танјуг из дипломатских извора у Бриселу.

Теме које Могеринијева кандидује за столом у Бриселу биће политика проширења, ситуација у региону и кораци који Западни Баллкан очекују на путу евроинтеграција у 2018. години.

У Бриселу кажу да ова вечера представља и наставак разговора Федерике Могерини са балканским лидерима у мају ове године, када их је такође окупила на неформалној радној вечери.

Могеринијева је више пута наглашавала свој лични ангажман у циљу "видљивог и практичног" напретка свих земља кандидата Западног Балкана на путу евроинтеграција до краја њеног мандата 2019. године.

Овога пута очекује се да фокус разговора буде на обновљеној посвећености Европске уније региону и корацима које земље Западног Балкана морају да предузму како би, са своје стране, подржале и убрзале постојећи "позитивни моментум евроинтеграција", како се то чује у Бриселу у последње време.

Званичници ЕУ већ су скренули пажњу земљама региона да ће 2018. година бити изузетно важна за процес евроинтеграција.

Очекује се да ће током вечере у понедељак бити речи и о Стратегији, који Европска комисија припрема за фебруар, а која би требало да да смернице за приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године, као и за будуће кораке које на ЕУ путу очекују Албанију, Македонију, БиХ и Косово.

Према увиду Танјуга у радна докумета Стратегије, Европска комисија предвиђа улазак Србије у ЕУ до 2025. године уз услов закључивања споразума о нормализацији односа са Приштином до краја 2019. године и затварање свих преговарачких поглавља до краја 2023. године.

У оквиру планова ЕУ је и годишњи Пакет проширења, у оквиру кога ће Европска комисија у априлу представити пресек стања у еврпоинтеграционим процесима свих земаља Западног Балкана.

Очекује се да током вечере лидери региона разговарају и о предстојећем самиту ЕУ–Западни Балкан, који ће Бугарска, као земља председавајућа Саветом ЕУ у првој половини 2018. године, организовати у мају у Софији.

Дипломатски извори у у Бриселу рекли су за Танјуг да није предвиђено да се у оквиру овог састанка, коме ће присуствовати премијерка Србије Ана Брнабић и косовски премијер Рамуш Харадинај "одвојено разговара" о дијалогу Београда и Приштине, али и да није искључено да ће то бити једна од заједничких тема, када се буде разговарало о ситуацији у региону и напретку Западног Балкана ка ЕУ.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да су контакти поводом нове фазе дијалога Беогарада и Приштине у току, да се ради на организацији новог састанка на нивоу председника, али да још нема конкретног датума, нити агенде тог састанка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво