Вучић са Раулом Кастром, подршка Хаване Београду по питању Косова

Председник Србије Александар Вучић састао се са кубанским председником Раулом Кастром у Хавани. Током сусрета, кубански председник је потврдио да ће Србија имати подршку Кубе по питању Косова.

Потврда добрих политичких односа основа је за изградњу боље економске сарадње, закључили су председници Србије и Кубе. 

Вучић је рекао да ће посета Куби додатно ојачати положај Србије међу карипским земљама, док је Раул Кастро потврдио да ће Србија имати подршку Кубе по питању Косова.

Вучић је изјавио новинарима да су током ова два дана продубљени пријатељски односи Србије и Кубе и да су направљени први озбиљнији кораци у конкретизовању сарадње, нарочито у области здравства.

Много тога је, каже, покренуто и у области привреде и пољопривреде, иако Србију и Кубу дели 9.000 километара.

Пријатељство са Кубом и посета Вучића Хавани значајни су и по питању очувања територијалног интегритета Србије, што је потврдила и изјава Раула Кастра.

Вучић је указао и на утицај Кубе пре свега на карипске и латиноамеричке земље, али и наш однос према њима.

"Гласали смо за чланство Кубе у Савету за људска права УН, то пријатељство проширили смо, продубили и усагласили у важној ствари – да су слобода и независност наших земаља најважније ствари и највише вредности које треба да чувамо. Пријатељство ћемо наставити да штитимо и конкретним мерама да унапређујемо нашу сарадњу како би наши људи и људи на Куби осетили бољитак", рекао је председник.

Истиче значај сарадње у здравству. "Договор је да заједно кренемо да правимо више типова вакцина, што је значајно не само за здравље наших људи већ и у пословном и сваком другом смислу", навео је Вучић.

Поносан је, каже, на Србију и на то што јој је указано поштовање на Куби.

"Са Раулом Кастром сам разговарао дуже од два сата, иако је председник Венецуеле Николас Мадуро овде, добили смо велику пажњу и посвећеност кубанског руководства и због тога смо веома срећни. Било је лепо бити Србин претходних дана на Куби", закључио је Вучић.

Пре сусрета са Кастром, Вучић је положио венац на Тргу револуције Хосеу Мартију.

Састанком са Кастром, Вучић завршава дводневну посету Куби.

У делегацији коју предводи Вучић су и тројица министара – здравља Златибор Лончар, привреде Горан Кнежевић и пољопривреде Бранислав Недимовић, као и градоначленик Београда Синиша Мали.

Лончар је данас потписао са кубанском страном споразум о сарадњи у области здравства.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи