Почео састанак Мешовите комисије за сукцесију

У Београду је почело дводневно заседање Мешовите комисије за сукцесију, на којој ће се разговарати о подели преостале дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ. Једна од тачака је и заједничка продаја два објекта у Њујорку – зграда Мисије и резиденција, као и објеката у Бону, Токију и Берну.

Представници Србије, Македоније, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине разматраће и питање "судбине" четири велика дипломатска комплекса – у Адис Абеби, Њу Делхију, Москви и Бразилији, као и објеката у Копенхагену и Варшави, а биће речи и о уметничким сликама, које се налазе у амбасадама или дипломатско-конзуларним представништвима.

Једна од тема је и имовина за коју Србија захтева да се брише из Споразума о сукцесији, јер статус који је записан не одговара чињеничном стању.

За заједничку продају пет објеката, како је у разговору за Танјуг рекао државни секретар Министарства спољних послова Вељка Одаловића, изабрана је реномирана агенција из Њујорка, али да поступак није завршен до краја.

"Видећемо да ли ће до састанка бити нових вести", рекао је Одлаовић и поновио да ће новчана средства од продаје, према процентима, буду подељена сукцесорима".

Навео је да је на сва последња састанка у Скопљу и Љубљани договорено да се, када се објекти пордају, од тих средстава прво намири Србија за уложено, а да остало буде предмет заједничке поделе.

Од предстојећег састанка Одаловић не очекује коначно решење по том питању, али сматра да ће се направити "чиста" платформа, те да се неће дуго чекати да се процес оконча, јер то, како је рекао, није само интерес Србије, већ свих сукцесора.

Од распада СФРЈ прошло је 26 година, а "бракоразводна парница" међу некадашњим републикама још траје.

Од укупно 123 објеката, 72 су подељена, а за 51 објекат се тражи решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво