Јоксимовић: Важан корак на путу евроинтеграција

Настављамо наш европски пут, а ово је још један важан корак у процесу придружења, рекла је министарка Јадранка Јоксимовић говорећи о отварању још два поглавља у преговорима са ЕУ.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас у Бриселу да Србија, отварањем два нова поглавља, 6 и 30, прави важан корак на свом путу евроинтеграција.

То је и јасан сигнал дефинитивне будућности Србије у ЕУ, поручила је Јокисимовић.

"Настављамо наш европски пут, а ово је још један важан корак у процесу придружења. Са ова два поглавља, Србија ће имати укупно отворених 12 поглавља, што је солидан и задовољавајући темпо, али може и мора брже", нагласила је Јоксимовићева у изјави новинарима пред почетак Међувладине конференције.

Министарка Јоксимовић напомиње да је Србија имала спреминих пет преговарачких позиција и да је очекивала отварање више од два поглавља.

Каже да је већина држава чланица препознала напредак Србије на европском путу и дала своју сагланост за отврање "три, чак и четири поглавља", али да је косензусом свих чланица одлучено да се отворе два поглавља.

"Ако смо амбициозни не смемо да будемо задовољни. Мислим да је амбиција добра јер показује политичку вољу и решеност да идете у једном правцу. Ако смо мање амбициозни онда ћемо рећи да је ово задовољавајући темпо који је већ постао уобичајан – два поглавља по Међувладиној конференцији", изјавила је Јокосимовић у Бриселу.

Министрака за евроинтеграције Србије каже да очекује да се процес придруживања и темпо отварања поглавља убрза у наредном периоду, поготово током председавања Бугарске и Аустрије Саветом ЕУ које су проширење ставиле међу своје приоритете.

"Заиста мислим да мора да се да један замајац и да се правда она порука председника Јункера који је дефинитивно издвојио Србију и Црну Гору као, у овом тренутку, најнапредније земље у процесу преговора. Мислим да је то био добар ветар у леђа", поручује Јоксимовићева.

То не треба разводњавати, додала је Јоксимовићева.

Закључила је да ће унутрашње реформе и даље бити кључне за напредак Србије на путу евроинтеграција и да ће посвећеност том путу остати јасна, на првом месту због обећања које је Влада Србије дала својим грађанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво