Колико грађани знају о европском путу Србије?

О неким поглављима, попут рецимо Поглавља 35, говоримо свакодневно. Шта садрже нека друга, сазнамо тек када буду отворена. Проверавали смо да ли грађани знају колики је европски пут Србија до сада прешла.

Децембра 2015. Србија је отворила прво поглавље у преговорима са Унијом. Две године касније инересовање грађана за преговарачки процес је подељено.

И док једни истичу да их политика уопште не интересује, други кажу да прате политику и да знају шта се дешава.

Што смо ближи Бриселу видиљивије су и промене, али њих пре грађана осећа привреда.

"Да ли су грађани заинтересовани да читају стотине хиљада папира, документа који се производе у преговорима Србије и ЕУ, не верујем. Добро би било да грађани знају шта су тачно промене које ће доћи ступањем Србије у чланство ЕУ али и оне промене које се догађају на том путу како би и сами могли да се прилагоде тим новим правима и обавезама али једнако битно је да се привреда припреми за промене које долазе у начину пословања", објашњава Наташа Драгојловић из Националног конвента о Европској унији.

Грађани који прате највише се интересују за оне промене које су део њихове свакодневице.

"Она која се тичу образовања истраживања она би свакако требало да интересују сваког студента, сваког ученика, сваког родитеља. Сваки грађанин који је кренуо на суд може да процени да ли се сада мање чека. Сваки грађанин који рецимо купује пиратски це-де на улици ризикује да због тога буде кажњен, јер ће Србија мењати своје законе", објашњава Драгојловићева.

Са два нова, Србија ће у преговорима са Унијом отворити 12 поглавља, два су прелиминарно и затоворена. На путу евроинтеграција чекају је још 23 поглавља. Отварање нових очекује су у јуну.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво