Бурно у Скупштини – опомене и прекид седнице; Брнабић: Буџет усмерен ка подизању стандарда

Уз жустру полемику посланици завршили начелну расправу о Предлогу буџета за наредну годину. Председница парламента Маја Гојковић прекинула седницу на пола сата јер, како је навела, није било услова за рад. Посланику ДС-а Балши Божовићу изречене две опомене због, како је наведено, претње "шамарчином" председавајућем Ђорђу Милићевићу. Предложени буџет је развојни и усмерен ка подизању животног стандарда, поручила премијерка Ана Брнабић.

21.50 – Завршена начелна расправа. Посланици у понедељак о амандманима на Предлог буџета за 2018. и још 30 тачака, међу којима су измене више финансијских закона, прописи о запосленима у јавној управи, као и Предлог закона о финансијској подршци породицама са децом.

20.40 – Председница парламента прекинула министра одбране Александра Вулина, који је одговарао на критике посланика ДС-а Радослава Милојичића, и упозорила га да не може посланицима да каже да "хистерично" говоре.

19.30 – Није се чуло шта је Божовић рекао председавајућем када је пришао његовом столу, али стенографи су забележили претње, јавља извештач РТС-а из Скупштине.

19.00 – Представници владајуће већине осуђују насиље у парламенту, за које кажу да се по ко зна који пут дешава. ДС тврди да се председница Скупштине Маја Гојковић обрачунава с опозицијом и да су претње измишљене.

18.40 – У парламент стигла и председница Владе Ана Брнабић, која је у обраћању посланицима рекла да је предложени буџет за 2018. развојни, добро избалансиран и усмерен на подизање животног стандарда грађана.

18.00 – Настављена расправа о буџету после полусатног прекида. Претходно је Гојковићева најавила наставак рекавши да је превладао "интерес државе и грађана".

17.35 – Маја Гојковић прекинула седницу, пошто, како тврди, нема услова за даљи рад.

17.10 – Балши Божовићу из ДС-а изречене две опомене, јер је наводно претио председавајућем Ђорђу Милићевићу да "ће му завалити шамарчину".

Трећи дан начелне расправе о Предлогу буџета за 2018. протекао је бурно. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је, тврдећи да нема услова за даљи рад, прекинула седницу. После пола сата поручила је да се рад наставља и да је превладао интерес државе и грађана.

Седница је прекинута након што су изречене две опомене посланику ДС-а Балши Божовићу, јер је председавајућем Ђорђу Милићевићу, како је навела Гојковићева, претио "шамарчином".

Гојковићева је рекла да је проверила шта је Божовић тачно рекао Милићевићу, те навела да му је рекао: "Хоћеш да ти завалим шамарчину" и да су то чули сви за председавајућим столом.

"Након оваквог догађаја треба да прекинемо данашњи рад, да видимо како да наставимо у овој атмосфери, посебно што посланице ДС-а негирају и правдају ово што је Божовић урадио", рекла је Гојковићева након обраћања посланица демократа Александре Јерков и Маје Виденовић.

Подсетила је и на физички напад посланика Двери на њу у њеном кабинету.

"(Председавајући) Владимир Маринковић је доживљавао линч. Ево како се завршило са трећим председавајућим. Не можемо да уразумимо неколико посланика опозиције који оправдавају такво понашање, а највећи су им аргументи псовке и малтретирање", рекла је Гојковићева.

Додала је да је неколико посланика очигледно решило да малтретира све остале и упитала шта је следеће.

"Да неко овамо прође и да стварно неком 'завали шамарчину'? Не може у оваквим условима да се ради", закључила је Гојковићева.

Председница парламента је, касније на конференцији за новинаре, којој су присуствовали посланици СНС-а и СПС-а, рекла да у своје име и у име већине посланика осуђује насиље које се, каже, по ко зна који пут дешава у Скупштини.

Брнабић: Буџет развојни и усмерен ка подизању стандарда

Након што је седница настављена, у парламент је дошла премијерка Ана Брнабић. Она је, обраћајући се посланицима, изјавила да је предложени буџет за 2018. годину развојни, добро избалансиран и усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије.

Брнабићева каже да је, ових дана док је била на путу у Софији и у Цириху, слушала оптужбе опозиције против Владе, СНС-а, владајуће коалиције, па и ње лично, као и на рачун буџета да је скројен у интересу тајкуна и лопова СНС-а.

"То каже човек за буџет који је тако направљен да највеће повећање има Министарство просвете, науке и технолошког развоја од 21 милијарду динара, од чега је 10,7 милијарди за плате у просвети", навела је премијерка, уз питање да ли неко сматра да су запослени у просвети лопови.

"Претпостављам да су људи у просвети ти тајкуни и лопови из СНС-а?", навела је премијерка.

Истакла је да је овај буџет веома добро избалансиран и да одговара свим предвиђеним приоритетима, као и да се никада није више улагало у просвету и науку.

Такође, рекла је да су у фокусу образовање и дигитализација.

Брнабићева је рекла да је буџет усмерен ка подизању стандарда грађана, јер предвиђа повећање плата и пензија, као и привредни раст кроз снажно повећање јавних инвестиција, које је предложено за преко 30 посто више него у 2017. години.

Премијерка је истакла да ће, према Предлогу буџета, бити уложено више од 700 милиона за изградњу нових зграда за развој технологије и науке – за технолошке паркове, додатне зграде Научнотехнолошког парка у Нишу, додатне зграде Института за физику...

"Буџет који предлажемо предвиђа 3,3 милијарде за модернизацију инфраструктуре основних и средњих школа", рекла је Брнабићева уз опаску да испада да су ти "тајкуни и лопови" основне и средње школе.

Такође је навела да ће буџет Фонда за иновациону делатност бити удвостручен у 2018.

Као врло битну карактеристику буџета издвојила је пореско растерећење рада, о којој чему се није много причало, јер, како у ироничном тону приметила, "вероватно ни то није важно, као ни просвета, наука, технологија...".

Премијерка је подсетила да је за пореско растерећење рада предложено продужење олакшица за запошљавање нових радника до 2019. године, у виду права на повраћај плаћеног пореза и доприноса у износу од 65 до 75 одсто.

Такође је предложено увођење неких нових мера како би се подстакло предузетништво, у смислу ослобађања од пореза и доприноса оних који отпочињу самостални бизнис у години оснивања и у првој години рада.

"На то се није обраћала пажња када се у овој Скупштини критиковао овај буџет потпуно паушално, без икаквих аргумената, осим политичких флоскула намењених томе да увреде Владу, владајућу странку и владајућу коалицију", рекла је Брнабићева.

Скренула је пажњу на смањење пореских обавеза повећањем нивоа дохотка који се ослобађа пореза са нивоа од 11.790 динара на 15.000, од чега ће највеће бенефите осетити људи са минималним зарадама.

Како је рекла, повећан је и буџет за културу за 350 милиона динара.

"И посланици који прете шамарима да су се више бавили културом не би претили у Скупштини", рекла је Брнабићева. 

Истиче да није од оних премијера који спавају после ручка, као што су радили неки премијери док су они били на власти. Нагласила је да је поносна на грађане Србије "који препознају неистине и лажи, и глупости које су овде (у Скупштини) изречене".

Напоменула је да је, откако је изабрана за премијерку, стално, кад год је у Скупштини, подносила извештај о неким активностима Владе. Подсетила је да је последњи пут то учинила 26. октобра, а од тада до данас је покренуто много важних пројеката.

Премијерка је изјавила и да ће Србија следеће године почети да гради ауто-пут од Ниша до Приштине, као и да је то геостратешки интерес Србије.

"Једна од критика које сам чула ових дана јесте да је ауто-пут од Ниша до Драча против геостратешких интереса Србије. Ауто-пут који иде од Ниша до Приштине? Па шта су геостратешки интереси Србије ако то није ауто-пут од Ниша до Приштине?", рекла је Брнабићева у парламенту.

Додала је да ће Србија свакако започети тај пројекат у 2018. години.

"Влада неће отпуштати раднике без плана Б"

Влада Србије неће без плана Б да оптушта људе из јавних предузећа, изјавила је премијерка одговарајући на критике посланика опозиције у Скупштини Србије.

Влада Србије, каже, решава проблем јавних предузећа, као што је решила "Железару Смедерево", где је, наводи, спасено 5.500 радних места.

"Из године у годину причамо – зашто дајете за 'Железеру Смедерево', зашто не затворите то, то је трошак за грађане, шта вас брига за 5.500 људи, шта нас брига за цело Смедерево. Па то су породице, то је хиљаде породица", поручила је Брнабићева.

На критике о давању субвенција за јавна предузећа, Брнабићева каже да у тим јавним предузећима неко ради, да би можда било јефтиније оптустити све те људе и не дати субвенције, а можда и не би било, јер би они отишли на биро.

"Да ли је то паметна социјална мера? Јел' то оно што се предлаже? То ова влада сигурно неће радити. Можете да мењате ову владу. Ова влада неће без плана Б да отпушта људе из јавних предузећа", наводи Брнабићева.

Истиче да Влада решава проблем у Железницама, где је за 2.500 смањен број запослених за које су обезбеђене отпремнине, као што решава "Галенку" и многа друга јавна предузећа.

"Али сећи и рећи – ово је трошак за државу, људи, идите на улицу и сналазите се, па ту су исто неке будуће мајке и очеви", рекла је Брнабићева, која је одговарала и на критике за издвајања за популациону политику и подршку породицама.

Наводи да Влада предлаже повећање средстава у складу са мерема популационе политике као једног од најважнијих циљева.

Прецизирала је да је предложен већи буџет за заштиту породице и деце за 4,3 одсто у односу на 2017. годину, што је више за 2,2 милијарде динара.

Од 54,3 милијарде, Брнабићева је рекла да је 32,9 милијарди динара намењено накнади зарада породиљама, 13,7 милијарди за дечје додатке, 7,6 милијарди за родитељски додатак и друга права за децу са сметњама у развоју и без родитељског старања.

Вујовић: Свима пензије као пре смањења кад се стекну услови

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да је буџетом за 2018. предвиђено да ће Фонд ПИО моћи да исплати 527 милијарди динара пензионерима у наредној години у поређењу са 508 милијарди 2014, али ће расподела зависити од правила која се решавају на другом месту, јер, нагласио је, стиче се право на пензију, а не на конкретан износ.

"Ми имамо систем солидарне пензије, где се пензије не обрачунавају према критеријуму колико је неко издвајао у ПИО, већ према некој формули, узима се одређени број година у пензијском стажу са најбољим примањима, који се индексира неким коефицијентом, постоји сложена процедура", објаснио је Вујовић одговарајући на критике опозиције да је држава оштетила пензионере који су цео радни век уплаћивали доприносе, а чије пензије још нису враћене на ниво пре смањења.

Министар је у том контексту истакао да постоје многи људи у пензионом систему који примају пензију која није пропорционална њиховим доприносима пензионом фонду, као што су примаоци инвалидских пензија, породичних пензија и других, које нису стечене пуним радним стажом.

"Дакле, стиче се право на пензију, а не право на конкретан износ пензије", објаснио је Вујовић и подсетио да су свима који имају пензије до 40.000 динара оне враћене на тај ниво, да су онима који примају испод 25.000 динара повећане, док ће пензије које прелазе 40.000 бити незнатно мање, кориговане за 7,91 одсто колико су кумулативно повећане пензије од почетка програма до данас.

Циљ је, како је нагласио, да сви људи добију пуне пензије какве су имали пре смањења, па чак и веће, али да се то уради онда када се стекну услови.

"Предлог о линеарном повећању пензија од пет одсто је колективна одлука и немојте то да нападате као да је то нелегитиман предлог. Имате право да предлажете промену и то вам нико не оспорава", рекао је Вујовић у Скупштини у расправи о Предлогу закона о буџету.

Јављање по повреди Пословника

Почетак рада парламента обележило је јављање посланика по повреди Пословника, док су поједини посланици негодовали што у сали нису били премијерка Ана Брнабић, која је дошла касније, као и министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић, који је убрзо дошао у салу, полемисао је са послаником Народне странке Мирославом Алексићем, који је рекао да је Србија од 2014. до 2017. ушла у најгори могући економски период, да је на зачељу у региону по расту БДП-а, да се задужила још за десет милијарди динара, те да је сваки грађанин задужен са по 1.400 евра.

Навео је и да се наставља примена "погубне" мере забране запошљавања у јавном сектору, а заправо се запошљавају кадрови СНС-а, те упитао по ком су критеријуму некима плате повећане за десет, а неким за пет одсто.

Критиковао је што је градовима и општинама индиректно "скинуто" десет милијарди динара, а за милијарду су подигнуте буџетске резерве да би се "давало без икаквог плана".

После Алексићевог излагања уследила је серија јављања посланика по повреди Пословника.

На наводе посланика Алексића да се Влада отуђила од грађана и да они тешко живе јер су на ивици економског слома, реаговао је заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић, који је поручио да је председник Алексићеве странке Вук Јеремић, док је био шеф дипломатије, потрошио милионе евра на путовања која нису имала никакав учинак.

Министар финансија Душан Вујовић је, одговарајући на критике Алексића, рекао да опозиција не треба да ствара илузије да је било могуће спровести реформе без трошкова.

Статистичке податке које је представио Алексић, за министра су поплава информација без узрочно-последичне повезаности, без нуђења алтернативе економској политици коју предлаже Влада.

Вујовић је подсетио да је предвиђено 35 милијарди за повећања плата од десет одсто. "Не можемо свима у максимуму да дамо све. Лимитирамо приоритете који треба да обезбеде стабилности и трајно повећање БДП-а", навео је министар.

Додао је да ће у 2018. бити остварен раст од најмање 3,5 одсто. "Али немојте да стварате утисак да ваша елоквенција значи да сте у праву", поручио је министар Вујовић Алексићу и поново негодовао због добацивања опозиције.

Како је рекао, Србија је изашла из прве и најтеже фазе у процесу реформи и на путу смо да то "цементирамо".

Алексић је негодовао што није добио право на реплику након излагања министра финансија, наводећи да је прекршен Пословник тако што је реч два пута дата Владимиру Орлићу, а њему то није било омогућено.

Председавајући Ђорђе Милићевић рекао је да министар није негативно говорио о Алексићу, већ напротив, похвалио га је јер је рекао да је елоквентан.

Две паузе због узавреле атмосфере

Излагање посланика ДЈБ-а Душана Павловића, који је критиковао политику субвенције за коју каже да нема никакве ефекте на привредни раст, изазвало је серију реаговања посланика по повредама Пословника, али и полемику о страначком запошљавању.

Због узавреле атмосфере и због, како је оценио председавајући седнице Владимир Маринковић, "нервозе", два пута је била одређена петоминутна пауза.

На наводе Павловића, министар финансија је рекао да је сагласан да политку субвенција треба анализирати, модернизовати и уподобити на начин да даје ефекат на привредни раст, али не "лошом" логиком.

Вујовић каже да је Павловић изабрао студију која каже да Србија може да има 0,5 одсто раста у најгорим годинама као у 2014, те истиче да је раст у протекле две године био изнад два одсто.

"Каљате лик професора, не сме се аналитика тако користити. Стабилизујемо се на 3,5 одсто", рекао је Вујовић, уз опаску да се Павловић користи "квазинаучним аргументима" и да су његови наводи "логичка грешка која не приличи његовом академском звању".

Реаговао је и шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, наводећи да је Павловић аутор књиге "Машина за расипање пара" и да је био ангажован по уговору о делу у Министарству привреде док је министар био лидер ДЈБ-а Саша Радуловић уз месечна примања од 113.000 динара.

Посланица СРС-а Вјерица Радета "пребацила" је председавајућем Маринковићу да му "дрхти рука када треба да прекине Мартиновића јер му је истекло време", а председавајући јој је узвратио: "Не добацујте."

Радуловић је оценио да је Мартиновић изнео низ неистина о томе шта је било у Министарству привреде док је он био министар и негодовао што одмах није добио право на реплику.

На наводе Радуловића да сваки министар има свој кабинет у коме ради од пет до десет људи и да је код њега било запослено петоро-шесторо, Мартиновић је приметио да "влада велика нервоза у жалосним остацима српске опозиције".

"Нисам изнео ниједну неистину. Сам Радуловић каже да министар доведе у свој кабинет пет до десет људи, а он је довео 28 људи и запослио их по различитим правним основама. Сви до једног касније су постали чланови ДЈБ-а", рекао је Мартиновић.

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је Маринковића по ком основу је Мартиновић добио право на реплику, те да ли је то било "на основу онога – ко вас више застраши и више урла на вас".

Јерков је рекла и да седницу треба водити по Пословнику и да Мартиновића нико није споменуо, а добио је право на реплику.

Маринковић је на то кратко одговорио да није чуо да је Мартиновић урлао, нити да је претио некоме и након тога одредио другу паузу од пет минута.

Након негодовања СНС-а и СПС-а – опомена Милојичићу

Посланици СНС-а и СПС-а бурно су реаговали на отпужбе посланика ДС-а Радослава Милојичића о томе ко је одговоран за лошу економску ситуацију, па су зато инсистирали да му председавајући седнице Маринковић изрекне опомену.

Милојичић је, наиме, рекао да су дугови Србије настали тако што је власт деведесетих година опљачкала и уништила земљу.

"Нас су због вас бомбардовали, увели сте нам санкције. Били смо одсечени од света. То је политика вас, Томислава Николића, Ивице Дачића и Александра Вучића, црвено-црне коалиције која је у црно завила све грађане Србије", рекао је Милојичић.

Навео је да ће предложени буџет за 2018. донети добро "само тајкунима и лоповима из СНС-а".

"Ви кројите буџет да напуни џепове Звонку Веселиновићу и осталим криминалцима из СНС-а", навео је Милојичић, после чега му је Маринковић искључио микрофон и поручио да неће даље толерисати такве речи и квалификације, али му тада није изрекао опомену.

Бурно је реаговао Мартиновић, који је замолио Маринковића да уведе седницу у "легалне токове", те навео да је председавајући морао да реагује на излагање посланика Милојичића.

"Мислим да такве речи нису изговорене ни сада када је Хрватска доносила Закон о бранитељима и учесницима у 'домовинском рату'. Он је човек скоро цитирао тај закон – Ви, Срби, ви сте извршили агресију на Хрватску. Извршили сте агресију на БиХ. Због вас су уведене санкције. Због вас је било НАТО бомбардовања 1999. У преводу то значе речи Милојичића", рекао је Мартиновић.

Обратио се председавајућем и рекао да седница неће бити настављена уколико Милојичић не буде санкционисан.

Придружио се и заменик шефа посланичке групе СПС-а Неђо Јовановић, који је рекао да је такво понашање (Милојичића) континуитет опозиције на скупштинским седницама које "не личе ни на шта када чујете овакав вокабулар".

"Ред је да се том понашању стане на пут. Председавајући, треба тај ред да заведете", рекао је Јовановић, наводећи да је опомена најмање што може да се изрекне.

У полемику се укључио и посланик СРС-а Милорад Мирчић наводећи да већ дуже посланици присуствују фарси, те да се води расправа о, условно речено, две политичке опције које су у суштини исте.

Владимир Маринковић је рекао да је тражио стенографске белешке обраћања Милојичића како би утврдио тачно шта је речено, а на добацивање Милојичића из клупе да је "политички став да је због вас бомбардована земља", Маринковић је рекао да сада стварно мора да му изрекне опомену због добацивања, али и због оног што је претходно рекао.

Након те полемике, одређена је редовна једночасовна пауза, после које је настављена расправа о предложеном буџету за 2018. годину.

Кркобабић: Пензије морају да буду редовне и сигурне

Mинистар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је претходно да пензије морају да буду редовне и сигурне, а њихова висина ће зависити од реалне економске моћи Србије.

"Ипак, забрињавајући је податак да тренутно висина пензије у односу на просечну зараду једва прелази 50 одсто, то је за мене црвена линија која озбиљно упозорава да морамо да предузмемо и сагледамо озбиљне мере", рекао је Кркобабић.

Каже и да мора да се мења систем пензијског осигурања на који смо навикли још из 19. века и да треба применити нова решења, "рецимо да формирамо фонд солидарности, који би могао да се односи на развој технике и технологије".

Подсетио је да је предвиђено да у 2018. на пензије оде 527 милијарди динара, што је за 19 милијарди више него у 2014.

Како каже, у праву је министар финансија Душан Вујовић када каже да је начин на који ће бити исплаћене пензије политичко питање.

"Слажем се да је то прворазредно политичко питање и у наредној години то ће бити једно од најозбиљнијих питања које ће бити стављено пред Скупштину. Очекујем да све посланичке групе имају јасан политички став", поручио је Кркобабић.

Говорећи о задругама, Кркобабић је рекао да су од 11. априла до данас основане 182 задруге у Србији и да је, по њему, то утисак број један у овој години на политичкој сцени Србије.

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић рекао је да је предложени буџет прихватљив за ПУПС и да ће га подржати, као и да ће њиме бити настављене кључне реформе започете 2014. године.

Посланик Бошњачке демократске заједнице Моамер Зукорлић такође је рекао да ће та странка гласати за предложени буџет, јер је направљен у складу са могућностима.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је у скупштинском холу да та странка "као и увек" неће гласати за буџет за следећу годину, али да сматра да је направљен добар корак ка фискалној консолидацији.

Посланица Доста је било Татјана Мацура је у скупштинском холу критиковала Закон о финансијској подршци породици са децом, јер је, како каже, лицемеран, има пуно нелогичности и кажњава успешне жене у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара