СНС и СПС: Осуђујемо насиље; ДС: Обрачун с опозицијом

Представници владајуће већине у парламенту наводе да је посланик ДС-а Балша Божовић рекао председавајућем Ђорђу Милићевићу: "Немој да ти завалим шамарчину". Они осуђују насиље за које кажу да се по ко зна који пут дешава. Божовић тврди да се председница Скупштине Маја Гојковић обрачунава с опозицијом и истиче да је измишљено да је неко некоме претио и хтео да лупи шамар.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је на конференцији за новинаре, најављујући да ће седница парламента на којој се расправља о буџету бити настављена, рекла да је превлада интерес државе и грађана.

Поручила се да у своје и име већине посланика осуђује насиље које се, каже по ко зна који пут дешава у скупштини.

"Док већина посланика покушава на озбиљан начин представља грађане који су нас изабрали и који озбиљно расправљају о важним законима, данас смо након мучних сцена у преподневном делу седнице којој је председавао Владимир Маринковић имали још гори наставак у послеподневном делу седнице којом је председавао Ђорђе Милићевић", рекла је она.

Објаснила је да је посланик ДС-а Балша Божовић пришао Милићевићу и изговорио реченицу која је згрозила све министре и њу као председницу рекавши: "Немој да ти заварим шамарчину".

"После Двери које су ушле насилно у кабинет, малтретирали запослене, и на крају ми нанелу повреде које је видела јавност, после туче новинара ТВ Пинк, после онога што сваки дан доживљавамо јер неколико посланика ДС-а и Двери малтретирају читав сазив и не здовољавају да овај дом буде прави представнички, треба да се запитамо кога они то представљају у нашем друштву", рекла је она.

Истакла је да култура насиља, псовке, туче, ударци, физички напади значи да не постоји снага аргумената него да су пресли на отворено насиље.

Ипак је, каже, превладао интерес грађана да се седница настави, да се покуша да се на најозбиљнији начин размотри најважнији закон, а то је Буџет за 2018. годину.

"То је наша дужност, без обзира на то како се понаша мала група посланика", навела је Гојковићева.

Потпредседник Скупштине Србије и шеф послника СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да никада као председавјући није повредио углед скупштине и да никада није повредио ниједног посланика ни власти, ни опозије.

"Као председавајући увек сам се залагао за дебату и отворени дијалог, никада нисам имао двоструке аршине, али мора да постоји праг толеранције и културе који нико не сме да пређе", објаснио је Милићевић.

Он је рекао да је направио двоминутну паузу на седници да би објаснио посланицима да је важно да се настваи аргументована расправа о законима важним за грађане будући да се велики број посланика и власти и опозиције пријавио за реч по повреди Пословника.

"Шта је речено говоре белешке, изречено говори о онима који су то изрекли, Снага силе никада не може бити јача од снаге аргумената.

Насиље неће победити институције, наставићемо одговорно и посвећено да обављамо посао у интересу грађана", нагласио је Милићевић.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић рекао је да та странка најоштрије осуђује насиље које је покушано од посланика ДС-а према Милићевићу.

Навео је да је у Србији од 2016. године на делу континуирано вербално и физичко насиље оних који су изгубили изборе и оних који насиљем покушавају да блокирају рад парламента.

"Одлучили смо да наставимо седницу и завршимо начелну расправу, јер нећемо дозволити да нас спрече да донесемо буџет који је развојни и који ће омогућити даљи развој, веће пензиеј и плате и који ће трасирати бољу будућност за нас и нашу децу" рекао је Мартиновић.

Владајућа већина ће, како је рекао, упркос скоро немогућим условима рада наставити седницу и позвао је све посланике који подржавају владу да уђу у скупштинску салу и наставе рад и да покажу да они који немају подршку у народу не могу насиљем да спрече Србију да иде крупним корацима напред.

Социјалистичка партија Србије осудила је понашање Балше Божовића.

"Овај Божовићев чин насиља више је од удара на достојанство Парламента, јер је условљено разарајућом политичком мржњом, испољеном у моменту када се у највишем законодавном телу расправља о најважнијем закону за државу и све њене грађане, Закону о буџету за 2018. годину", сматрају у СПС-у.

Како оцењују, спремност Божовића да претњу реализује, саблазнуо је присутне посланике и министре, због чега је председница Парламента била принуђена да прекине седницу.

Божовић: Измишљен инцидент 

Посланик ДС-а Балша Божовић је изјавио да је данас у скупштини владајућа већина устукнула пред две посланице те странке - Александром Јерков и Мајом Виденовић и да је зато измишљен инцидент, а да се ДС враћа у салу, јер хоће да заступа осиромашене грађане.

Божовић је на конференцији за новинаре, након конференције председнице скупштине Маје Гојковић, рекао да то није први пут да Гојковићеве нема цео дан у скупштини и да "онда уђе и измисли да је неко неко неком претио и хтео да лупи шамар".

"Једини ко руши ову институцију јесу владајућа већина, Маја Гојковић и Александар Вучић који раде све то заједно", тврди Божовић.

Он је казао да је изненађен понашањем Милићевића који је "пристао да се понижава и сакрива иза Маје Гојковић".

"Могао је да каже Милићевић шта сам ја рекао, да то није заиста чуо од мене већ од Маје, која је то тврдила", истакао је Божовић.

Рекао је и да то није први пут да се Гојковићева тако обрачунава са опозицијом и да вреди остати у парламенту све до год постоји и један посланик који ће се супротставитим, како каже, таквом насиљу.

"Нећемо се повући,враћамо се у салу да бран имо грађане који су осиромашени и којима су смањене пензије", поручио је Божовић.

Радуловић: Представа у Скупштини 

Шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић каже да се данас у Скупштини Србије догодила "велика представа" чији су учесници сви посланици владајуће коалиције на челу са Мајом Гојковић.

Оценио је да је прекид седнице на којој се расправља о буџету, ништа друго него велика позоришна представа.

"Ми у скупштини имамо свакодневно вербално насиље које спроводи владајућа већина. Председавајући и Гојковићева дозвољавају то вербално насиље у којем се најгрубље вређају посланици опозије, ускраћује им се право на реплике, да одговарају на прозивке и личне нападе", рекао је Радуловић новинарима.

Како је рекао, насиље које постоји у Скуштини директно потиче од тога што Гојковићева и потпредседници дозвољавају посланицима већине да вређају опозицију на "најприземније и најгоре начине".

"Имамо бруталне лажи о томе шта наводно ради опозиција. За посланичку групу Доста је било Гојковићева је износила неистине - да је било ко било кога пљувао, претио и онда имамо позоришну представу у којој покушавају да се представе као жртве", рекао је он.

Каже да посланици опозиције некада реагују погрешно, али истиче да се морају разликовати узрок и последица, а узрок је увек, тврди, вербално насиље које дозвољавају Гојковић и потпредседници.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво