Посланичка питања

Посланици Скупштине Србије су на почетку рада постављали питања па их је тако интересовало да ли ће бити смењена министарка Зорана Михајловић, зашто још нису саслушани осумњичени за претње посланици Мариники Тепић, било је и питања о нелегалној градњи на Копаонику, али и о наводима о паралелним службама безбедности.

У делу седнице за посланичка питања лидер радикала Војислав Шешељ питао је премијерку Ану Брнабић докле ће у влади "да трпи" Зорану Михајловић која, каже, непрекидно изазива инциденте и скандале и не само "да срамоти рад министара и владе, него је почела велику срамоту да наноси Скупштини".

Шешељ каже да су на једној од прошлих седница посланици питали министарку Михајловић зашто се по хитном поступку разматрају зајмови за пругу и водоснабдевање и Споразум о Транспортној заједници, а да је тада председница парламента Маја Гојковић обавестила посланике да је то тражила Зорана Михајловић.

"Михајловић се окренула према Гојковић и рекла јој да лазе", навео је Шешељ, препричавајући дешавања на тој седници оценивши да је такво понашање министара недопустиво, те да је Михајловић позната као "скандал мајстор".

На истој седници, додао је, министарка Михајловић је извадила пудријеру и почела да се шминка, навео је, те подсетио да је и раније у Скупштини било свакаквих инцидентних ситуација, али "да се министар овако понаша није могло, то ни скупштинска већина није дозвољавала".

Рекао је и да је Зорана Михајловић у једном тренутку "изазвала кризу" у односима с Русијом и Кином, те да је крајње време да јој се Брнабић захвали на досадашњем раду и затражи од ње да поднесе оставку, а ако то неће, да изађе са иницијативом да је разреши парламент.

Најновији потези хрватских власти требало би да наведу председника Републике и Владу Србије да схвате да никада нисста неће бити од уласка Србије у ЕУ, уверен је Шешељ.

"Хрватска прети Србији захтевом за плаћање ратне одсстете од 40 милијарди евра. Видели сте како сам приватно реаговао, а званично у име СРС упозоравам власт Србије да се они са тим не ссале и да ће они до задњег минута инсистирати на томе", рекао је Шешељ новинарима у парламенту. 

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић питао је Мају Гојковић и министра полиције Небојшу Стефановића шта је урађено поводом претњи посланици Мариники Тепић и како је могуће да нико од осумњичених није саслушан, наводећи да су њихова имена позната, да је међу њима и Миша Вацић, "кадар СНС", који је радио у Канцеларији за Косово и Метохију.

Председница парламента треба да се заложи да се претња против сваког од нас испита, да државни органи реагују промптно. Да ли треба да се остваре неке од тих претњи па да се реагује", питао је Ђуришић.

Премијерку, министарку Михајловић и министра полиције Небојшу Стефановића питао је о дивљој градњи на Копанику, односно о изградњи кафане на основу дозволе за привремени објекат од 150 квадратних метара, наводећи да се од од летос ради објекат од бетона који има више од 1.000 квадрата и четири нивоа.

"Шта ће држава предузети поводом тога, али и са свим дивљим градилиштима која свакодневно ничу у Србији", питао је Ђуришић.

Посланик ДС Радослав Милојичић питао је министра полиције на основу чије процене, акта и овлашћења је Звонко Веслиновић, за којег тврди да је био у затвору за највећа кривична дела, додељено обезбеђење.

"Зашто окорелог криминалца обезбеђује жандармерија", питао је Милојичић и тражио од министра и директора полиције да кажу да ли су они потписали документ о томе да се додели обезбеђење Веселиновићу.

Како је рекао, ако то нису они учинили онда је проблем у постојању паралелних центара управљања.

Поводом навода о паралелним службама безбедности о којима је Саши Радуловићу, како је изјавио, говорио Саша Јанковић, Ристичевић је питао надлежне шта ће предзуети против Јанковића, Драгана Шутановца и "других очигледних креатора паралелних служби".

Посланик Двери Зоран Радојичић питао је премијерку када ће предложити Закон о пореклу имовине и "колико је функционера било срећне руке и добилио седмицу на лотоу", а директора Коридора Србије Зорана Бабића питао је у којој згради се налази седиште те фирме, колико кошта закуп тих просторија и тражио да достави Уговор о закупу.

Шефа дипломатије Ивицу Дачића питао је каква су његова сазнања о природи сукоба са Бакиром Изетбеговићем, да ли су разлози државни или пословно-приватни, те да ли постоји веза Изетбеговића са бизнисменом Мирославом Мишковићем и да ли су и државни званичници били на њиховим састанцима.

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Нова Србија - Покрет за спас Србије питао је Ану Брнабић о ставу владе према евентуланом чланству Косова у УН, док је Александра Чабраја из Клуба самосталних посланика питала Мају Гојковић када ће бити усвојен план рада парламента и када ће почети рад радне групе за израду кодекса понашања посланика.

Посланица ЛСВ Олена Папуга питала је надлежне када ће парламенту бити упућене измене закона о реституцији, а министарку Зорану Михајловић и Путеве Србије на основу чије процена и одобрења је одређена три пута виша путарина од Београда до Суботице и колико ће прихода од тога остајати Војводини, те зашто министарка каже да Србија неће никада увести вињете које имају сви у ЕУ.

Папуга је министарку задужену за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић питала да ли ће неко из РФЗО одговарати због кашњења у исплати трудничког боловања.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић питао је надлежне о радовима на путу Лозница - Ваљево који ће се спајати с Коридором 11, те навео да постоји идејно решење за ту деонцу коју је урадио ЦИП. 

Милићевић каже да је сада тај део пута веома лош, да је на њему отежан саобраћај, ал ии угрожана безбедност људи.

Шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић питао је Агенцију за борбу против корупције да ли је оставка директорке агенције Мајде Кршикапе у вези са истраживањем донација за СНС и да ли је на њу вршен притисак због тога, те је због очувања личног интегритета поднела оставку.

Радуловић је питао и да ли је Агенција тражила од министра одбране Александра Вулина да покаже авионске карте за Канаду где је од тетке добио по 9.000 евра које је легално у више наврата уносио у Србију и тиме платио стан.

Посланик СНС Жарко Мићин је недавне наводе посланице ДС Александре Јерков о незаконитом асфалтирању у Новом Саду назвао спиновима и полуинформацијама, наводећи да је прећутала да се већина тужби грађана против Града Новог Сада управо односи на асфалтирање пре 2012. када је на власти била ДС.

Навео је да су некадашњи функционери ДС били бахати, да су се водили оном "лева рука, десни џеп", те да су жмурили на малверазације у Новом Саду а сада нападују градоначелника Милоша Вучевића.

Након питања, посланици су почели расправу о Предлогу буџета за 2018. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво