Харадинај: ЗСО само као координационо, не као извршно тело

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручује да је Заједница српских општина на Косову "и даље могућа", али "само као координационо, а не као извршно тело".

Харадинај је у интервјуу за Дојче веле такође рекао да је дијалог Београда и Приштине имао напретке до Бриселског споразума 2013, а да је после тога "изгубио суштину" и да на крају тог дијалога Србија треба да призна косовску независност.

"Забринути смо, јер то не треба да буде дијалог ради дијалога, већ дијалог за прогрес у нашем друштву, 'у обе земље'. Трудио сам се да као влада спремимо платформу за будућу етапу дијалога и она ће бити предложена парламенту где ће сви имати могућност да дају свој допринос."

Упитан да ли ће коначно бити формирана Заједница српских општина, Харадинај је одговорио да је Приштина одавно била спремна да то учини на основу косовског устава. "Договор у Бриселу није поштовао Устав и косовски Уставни суд је тврдио да тај договор није у духу Устава", додао је Харадинај. 

Напоменуо је да је за формирање ЗСО и даље али као "координационо, али не као извршно тело".

На питање да ли је могућа подела Косова коју отворено предлажу и неки политичари из Србије, Харадинај каже да је "игра са границама опасна на Балкану, ко год да се њима игра".

Не верује, каже, да су то озбиљне приче и не би хтео да о томе икад прича пошто се, како наводи, зна шта ће следити ако се тиме игра.

"Следиће трагедије којих се још увек сећамо и није паметно да о томе причамо. Веома је опасно", рекао је косовски премијер и лидер Алијансе за будућност Косова.

Харадинај тврди да има добре односе са Српском листом и да сматра да његова влада добро ради.

На питање да ли Српска листа има "уцењивачки потенцијал" јер може да сруши владу, Харадинај је признао да је већина у парламенту са 61 послаником танка.

О могућности да опозиција пружи подршку за формирање косовске војске, за шта се раније гласно залагао, Харадинај је рекао да су нека питања "национална, а не само питања владајуће коалиције".

"Што се тиче питања војске, имамо различите ставове, али ипак смо ту да разговарамо и видимо какво је могуће решење. Иначе, Косово има војску, али сада се ради о имену нашу војске - за сада се зове Косовске безбедносне снаге, а сутра би могла да се зове 'Армија Косова'".

Харадинај, који се иначе налази на потерници Србије због почињених ратних злочина над неалбанским, пре свега српским цивилима и лојалним Албанцима, тврди да увек путује слободно, чак и када, како каже, има сметње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво