Војводина обележава 99 година присаједињења Краљевини Србији

Од присаједињења Војводине Краљевини Србији прошло је 99 година. Томе је претходио низ догађаја, пре свега пропаст Аустроугарске монархије октобра 1918. године, када је власт у Банату, Бачкој и Барањи преузела војска Краљевине Србије, а фактичку управу су имали локални Срби.

Одлуком Велике Народне Скупштине Војводине 25. новембра 1918. године Банат, Бачка и Барања присаједињени су тадашњој Краљевини Србији.

На седници је било 757 посланика – 578 Срба, 84 Буњевца, 62 Словака, 21 Русин, шест Немаца, три Шокца, два Хрвата и један Мађар.

"То је један државотворан чин којим је једна област, која до тада није била у границама Србије, присаједињена, односно легитимно изабрани представници живља који је боравио и живео на том подручју на демократски начин су се изјаснили да желе да постану део територије и државе која се тада називала Краљевина Србија. Тако ће после свега неколико дана своју државност утопити, даровати је у новоформирану Краљевину Срба Хрвата и Словенаца", каже историчар Дејан Ристић.

Војводина је и даље поносна на то што је једна од ретких мултиетничких регија, у ширем региону, у којој се негује дух толеранције. На томе, међутим, и даље треба радити.

"Ако је у протеклих 99 година Војводина била мотор развоја Србије онда мислим да на тај мотор треба пазити јер ту позицију желимо да имамо и у предстојећем периоду", рекао је председник покрајинске скупштине Иштван Пастор.

"Војводина коју ја памтим из свог детињства није више у пуној мери онаква какву је памтим, јер су многе вредности које она поседује и на које је поносна у значајној мери нарушене током деведесетих и годинама које су следиле", каже Александар Попов из Центра за регионализам.

За Мађаре, 25. новембар је значајан датум. Али и прилика да се подсете свог положаја.

"Без обзира на то што ми национално припадамо једном јединственом корпусу мађарског народа, ми смо лојални и привржени Србији. Са тим осећањем ми доживљавамо овај дан, ми га не славимо, ми га обележавамо и трудимо се да од Србије направимо земљу у којој се лепо може живети", рекао је Пастор.

Сваке године, низом манифестација у Новом Саду и војвођанским градовима и полагањем венаца на спомен-плочу Велике Народне Скупштине обележава се овај историјски дан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво