Реаговања поводом инцидента на седници Административног одбора

Поводом инцидента на седници Административног одбора, када је лидер покрета Двери Бошко Обрадовић председника Одбора Александра Мартиновића ударио компјутерским мишем, реаговали су званичници и партије.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је у писаној изјави инцидент на седници Одбора као још један од "насилничких испада" Обрадовића, те изјавила да верује да ће сви у друштву осудити такво понашање.

"Након напада на жене, прво у РИК-у, потом на новинарке ТВ Пинка Гордану Узелац и Мару Драговић и насилног упада у мој кабинет, Обрадовић је данашњим фашистичким методама и нападом на Мартиновића још једном показао грађанима да је насиље једина политика за коју он зна и коју промовише", навела је Гојковићева.

Председница парламента каже и да је данас свим грађанима јасно да је једини циљ и смисао политичке борбе Бошка Обрадовића изазивање инцидената и обесмишљавање рада Скупштине.

"Оваквим примитивним понашањем, недостојним Дома Народне скупштине, Обрадовић је јасно и недвосмислено показао како он види политичку борбу и колико не поштује грађане Србије. Чињеница да се не либи оваквих чинова љотићевског насиља ни на велики хришћански празник, најбоље говори о томе колико су истинита и стварна његова такозвана залагања за породичне и традиционалне вредности", сматра Гојковићева.

Потпредседник Скупштине Владимир Маринковић у саопштењу је навео да се у Скупштини Србије већ дуже време дешава се да поједини опозициони посланици, мислећи ваљда, каже, да је то део политичке борбе, своје деловање своде на покушај примене голе силе и незапамћене агресивности.

"Не могу да прихватим као политичар и јавни радник да се недостатак аргумената покушава надоместити силом и агресивношћу, што није само покушај понижавања колега народних посланика, него свих грађана наше земље који су нас изабрали да радимо у корист њих и државе, и да модернизујемо земљу, развијамо економију, промовишемо дијалог, како унутрашњи тако и са свим земљама региона, Европе и целог света", истакао је Маринковић.

И заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић осудио је понашање Обрадовића, оцењујући да је реч о "чистом и огољеном фашизму".

"Бошко Обрадовић и његов одред двераша, који су себи доделили улогу СА одреда ДОС-овског режима, представља један еклатантан пример чистог, огољеног фашизма", истакао је Орлић, наводећи да та ситуација у Скупштини нема везе ни са политичком борбом, ни са парламентарном расправом.

Указао је да се Двери од прошле године служе методама СА одреда и као примере навео "физички насртај на жену у Републичкој изборној комисији, пребијање новинарки и насртај на председницу Скупштине Мају Гојковић".

Наводећи да данашњи напад сви треба да осуде, Орлић је упитао да ли ће се сада огласити заштитници људских права, јавне личности и свако ко је, иначе, забринут када се говори о тим темама.

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин позвао је председника Србије Александра Вучића да распише парламентарне изборе са образложењем да нема вишег државног интереса "него да Скупштина Србије престане да буде играчка силеџија".

Реагујући на данашњи инцидент у Скупштини, Вулин је поручио да срамоћење парламента могу да зауставе само грађани Србије.

"Након напада следбеника Димитрија Љотића из Двери на Александра Мартиновића, још једном позивам председника Вучића да распише парламентарне изборе. Даље срамоћење парламента и његово претварање у место насиља и сукоба могу да зауставе само грађани Србије", навео је Вулин у писаној изјави достављеној медијима.

Истакао је да "нема вишег државног интереса него да Скупштина Србије престане да буде играчка силеџија".

Социјалистичка партија Србија (СПС) такође је најоштрије осудила понашање шефа посланичке групе Двери, изјавио је посланик СПС-а Неђо Јовановић.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Јовановић је рекао да је за посланичку групу Двери такво понашање постало матрица, имајући у виду раније насиље према новинаркама, председници парламента Маји Гојковић, а данас и према председнику Административног одбора Александру Мартиновићу, кога је Обрадовић ударио мишем од лаптопа.

"По ко зна који пут једна иста посланичка група покушава да обесмисли рад Скупштине и све оно позитивно што се у њој дешава. Могуће је да доведу до циља који желе, а то је да у потпуности онеспособе рад парламента", рекао је Јовановић.

Српска народна партија такође је најоштрије осудила данашњи инцидент и позвала председника Србије да распише парламентарне изборе јер, како наводе, верују да ће грађани на тим изборима показати да желе да живе у демократској, пристојној, стабилној и уређеној Србији.

У тој странци, навео је генерални секретар СНП-а Јован Палалић, верују да ће грађани на тим изборима "показати да желе да живе у демократској, пристојној, стабилној и уређеној Србији, каква она постаје из дана у дан, а не у Србији где се одлуке намећу насиљем као што се то данас догодило у парламенту".

Палалић је навео да је "неприхватљиво и недопустиво" у једном демократском друштву, каква је Србија данас, насиљем и увредама наметати другима одлуке и ставове.

Осудама се придружио и Српски покрет обнове.

"СПО је увек био против коришћења насиља у политичкој борби, посебно у парламенту, који би требало да буде место за надметање предлога, идеја и програма у корист грађана Србије", наводи се у саопштењу Информативне службе СПО-а.

Српска народна партија (СНП) најоштрије је осудила данашњи инцидент у Скупштини и позвала председника Александра Вучића да распише парламентарне изборе јер, како наводе, верују да ће грађани на тим изборима показати да желе да живе у демократској, пристојној, стабилној и уређеној Србији.

"Због угрожавања рада институција система, а ради правовременог спречавања изазивања тежих последица по функционисање државе, позивамо председника Србије Александра Вучића да распише парламентарне изборе", навео је генерални секретар СНП-а Јован Палалић у писаној изјави достављеној медијима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се