Да ли је стављена тачка на питање ванредних избора?

Иако је СНС на Главном одбору донео одлуку да се уз београдске не расписују и ванредни парламентарни избори, опозиција отворено сумња да ће се то ипак догодити. Аналитичари им поручују да се окрену београдским изборима, односно политици која би могла да буде конкурентна владајућој.

Иако извесни, београдски избори још нису у фокусу опозиције. Одлуку Српске напредне странке да се први пут после 14 година одрже без парламентарних, опозиција узима са резервом.

"Мој коментар на читаву ту ујдурму са Главним одбором СНС-а је да се Александру Вучићу, једноставно речено, не може веровати ништа и никад", каже шеф посланичке групе "Двери" Бошко Обрадовић.

Александра Јерков из ДС-а сматра да та одлука може бити промењена "преко ноћи".

"Уколико се Вучићу укаже или му истраживања јавног мњења покажу да би можда допринело његовој странци или њему лично да избора буде, он ту одлуку може променити преко ноћи", рекла је Александра Јерков.

На питање да ли ће се одлуке држати – посланик из редова напредњака Владимир Ђукановић одговара: "То морате да питате опозицију, очигледно они боље знају од нас. Саветујем вам да питате њих као видовњаке."

Нису видовњаци, али ни аналитичари не мисле да је на парламентарне изборе стављена тачка. Када је реч о београдским, предвиђају оштру кампању.

"Пре свега са стране опозиције, пуцаће из свих оружја, метафорично речено, на оно што ради власт. Мислим да се сви превише баве калкулацијама, колонама, математиком. Треба да се суштински баве политиком", наводи извршни директор Фактор плуса Владимир Пејић.

Јединствена колона, сматрају, извеснија је у владајућој коалицији.

"Вучић је успео да коалиционе партнере прилично асимилује, приближи СНС-у, док је у опозицији ситуација другачија, имамо толико актера и ентитета да је питање како ће расположење против власти опозиција успети да каналише", истиче Зоран Пановић, програмски директор Демостата и новинар Данаса.

Заједничко једнима и другима је значај избора. За бољи резултат, верују аналитичари, бориће се различитим темама. Власт локалним и комуналним, опозиција – стањем у држави.

"Београд је увек био место одакле су кретале промене власти. Ако погледате ситуацију да СНС има стабилну власт пет година, онда би за њих изузетно велики ударац био губитак града Београда", указује извршни директор Цесида Иво Чоловић.

Избори за градску скупштину Београда морају се одржати најкасније у марту 2018. године.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво