Дачић: Британија уложила протест Суринаму због Косова

Велика Британија је уложила протест Суринаму пошто је та држава повукла одлуку о признању независности Косова и Метохије, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. Наводи да се Србија увек налазила на попришту сукоба на глобалном нивоу: И сада се преламају интереси великих сила управо на том простору, потребно је пронаћи излаз из лавиринта, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да треба наставити са реализацијом државних циљева. Међу њима су, како је навео, европски пут Србије, али и очување државних и националних интереса.

"Без озбира на то што неке велике земље говоре да су наши пријатељи, морам да кажем да је једна од тих великих земаља – Велика Британија, уложила протест Суринаму зато што је повукао признање КиМ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у седишту СПС-а, где је говорио о разлозима због којих не треба да се одрже ванредни парламентарни избори заједно са београдским.

Указао је на то да, када је реч о Косову и Метохији, све већи број земаља размишља о свим последицама једностранo проглашене независности, нарочито у светлу најновијих догађаја у Каталонији.

"Радује нас одлука Суринама о повлачењу признања, а такође и став Гвинеје Бисао који говори о томе да садашња власт стоји на становишту одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије", рекао је Дачић.

Најавио је да ће 24. новембра у Паризу учествовати на састанку министара спољних послова франкофоних држава, а потом на састанку Атлантског савета у Вашингтону.

У Паризу ће, каже, покушати да утиче на наше "некадашње пријатеље" који су признали независност Косова да преиспитају ту одлуку, док ће у САД разговарати са саветником за националну безбедност Доналда Трампа, као и са новоименованим помоћником државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

"Пошто је то код њих компликовано, помоћник заменика, заменик помоћника... он је шеф Хојт Јију", објаснио је Дачић новинарима.

О "лавиринтима" спољне политике

Наводећи да се Србија увек налазила на попришту сукоба на глобалном нивоу, Дачић је указао да се и сада "преламају" интереси великих сила управо на том простору и да је потребно пронаћи "излаз из лавиринта".

Како је рекао, у том "лавиринту" има више упитника и подсетио да Србија иде у ЕУ, а да је већина чланица признала независност Косова, те "билатерално покушавају на различите начине да то буде неко трајно решење за Косово – признање".

Зато је, каже, веома тешко када се говори о отварању нових поглавља јер се не ради само о томе колико је Србија одмакла у реформама већ и колико је напредовала у дијалогу са Приштином.

"Данас се воде велике борбе и важно је да Србија не одустаје од европског пута, али, с друге стране, ми морамо да дефинишемо наше интересе и доносимо одлуке у складу са тим", рекао је министар.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара