Брнабићева у Бриселу: Чланство у ЕУ први и најважнији стратешки циљ Србије

Председница Владе Ана Брнабић састала се са шефицом дипломатије Европске уније Федериком Могерини у згради Европског савета у Бриселу, а предводила је и делегацију Србије на седници Савета за стабилизацију и придруживање. На конференцији са Могеринијевом и комесаром Јоханесом Ханом истакла је да је чланство у ЕУ најважнији стратешки циљ Србије.

У седишту ЕУ одржана је конференција за новинаре на којој су говорили премијерка Србије Ана Брнабић, висока представница ЕУ Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

Могеринијева је на почетку прес-конференције рекла да недавни говор председника Европске комисије Жан Клода Јункера представља позитиван сигнал – да су отворена врата за државе Западног Балкана ако се испуне критеријуми.

Брнабићева је навела да то што она као премијерка предводи делегацију у Бриселу, што није уобичајено, показује да је чланство у ЕУ први и најважнији стратешки циљ Србије.

Премијерка је рекла да о односима са ЕУ највише говоре бројеви: подсетила је да се 65 одсто трговине Србије чини трговина са земљама ЕУ, а од 2000. до данас Србија је од ЕУ и земаља чланица појединачно добила девет милијарди евра бесповратне помоћи.

Истакла је и да спроведена фискална консолидација омогућује Србији да се фокусира на друге реформе, пре свега у области владавине закона.

"Реформе које спроводимо су пре свега важне за грађане, привреднике и инвеститоре у Србији. Ми желимо да имамо макроекономску стабилност, фискално консолидовану и стабилну државу, ефикасну и транспарентну јавну управу, да немамо администрацију која ће правити лавиринте како би имала оправдање за корупцију. Ми желимо да имамо ефикасно правосуђе. То све желимо да радимо због нас. Свакако када то будемо имплементирали бићемо спремни да будемо и члан европске породице земаља", поручила је премијерка.

Брнабићева је рекла и да је Србија партнер ЕУ и када су евроинтеграције целог региона у питању и оценила и да се цео регион налази у "позитивном тренутку" евроинтеграционих процеса.

"Мислим да имамо моментум и да овај моментум треба сви заједно у партнерству да искористимо у наредних шест до седам месеци, да треба да дамо јасну поруку да је ЕУ у интересу свих нас, да је стратешки приоритет свих нас, али да ЕУ за све нас нема без јаке регионалне сарадње, регионалног повезивања, регионалне стабилности и регионалног политичког дијалога. То је подржано од ЕУ, али показује и озбиљност свих нас као појединачних земаља региона", поручила је Брнабићева.

Премијерка Србије је рекла да је Србија дубоко и искрено посвећена дијалогу са Приштином и позвала све учеснике у друштвено-политичком животу Србије да узму учешће у унутрашњем дијалогу који се у Србији води о Косову.

"То није политичко питање или питање политичких поткусуривања. То је национално питање. Сви заједно у Србији треба да нађемо компромис како бисмо заступали јединствен став о том питању", поручила је Ана Брнабић.

Премијерка Србије позвала је Приштину да заједно са Београдом наставе рад на пуној имплементацији Бриселског споразума у циљу формирања Заједнице српских општина, а затим и даљег наставка дијалога.

Могерини: Србија остварује екстремно добар напредак ка ЕУ

Шефица дипломатије ЕУ изјавила је да Србија остварује "екстремно добар" напредак на путу ка ЕУ.

"То је наш заједнички стратешки циљ и интерес", поручила је Могеринијева по завршетку седнице Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије.

Шефица ЕУ дипломатије је оценила да су односи Србије и ЕУ "јаки и интензивни".

Могеринијева је навела да сама чињеница да је ЕУ од 2000. године до данас инвестирала девет милијарди евра за подршку реформама и развоју Србије, говори о томе колико је "дубоко, јако и важно партнерство ЕУ и Србије".

"Наша чврста и заједничка намера јесте да ово партнерство још више развијамо и направимо неповратан напредак на путу Србије ка ЕУ, као и целог региона", поручила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност.

Она је оценила да у овом тренутку европска перспектива Србије и региона има "јачу него икада пре" подршку у ЕУ.

"Председник Јункер је јасно у свом говору о стању Уније поручио да су врата ЕУ отворена за даља приступања чим земље испуне каритеријеме и да се на томе ради. Ја сам одувек веровала да ће будућност ЕУ бити са више од 27 држава чланица", поручила је Могеринијева.

Она је додала да брзина уласка у Унију зависи од брзине којом земље кандидати спроводе реформе које су, каже Могеринијева, првенствено у циљу у трансформације друштва у региону.

"Поздрављамо одлучност и преданост српске владе да настави са започетим реформама у циљу испуњења очекивања српских грађана. То укључује реформе у свим областима, посебно у области владавине права која је кључна за даљи економски напредак и инвестиције кроз шта Србија пролази, а које могу бити још више подржане дубинским реформама у области реформе правосуђа, борбом против корупције, реформама у области фундаменталних права. То су области које су кључне у нашим преговорима, али и оне на које пословна заједница обраћа пажњу", каже Могеринијева.

"ЕУ наставља да посредује у дијалогу" 

Шефица дипломатије ЕУ захвалила се Београду на посвећености коју придаје дијалогу са Приштином.

Она је поновила да ЕУ наставља да посредује у том дијалогу, да је дошло до покретања нове фазе, али и оценила да кључ успеха лежи у Београду и Приштини.

Могеринијева је рекла да су промењен формат, брзина и агенда дијалога и да очекује и верује у квалитативни искорак у циљу нормализације односа.

"Резултати и садржина ове нове фазе биће видљивији у тренутку када то буде корисно за динамику нове фазе. У овом тренуку мени је важно не само да посредујем већ и да заштитим простор и омогућим двема странама да раде на новој фази како унутар себе, тако и међусобно", поручила је Федерика Могерини.

Она је још једном похвалила одлуку да се унутар Србије спроведе унутрашњи дијалог о Косову, оценивши то као важан процес за европску перспективу две стране.

"Стабилност, мир и добросуседски односи у региону остају кључни, помирење и регионална сарадња су кључни и основини принципи на којима је и ЕУ изграђена", закључила је Могеринијева.

Она је позвала обе стране у дијалогу да у потпуности примене оно што је већ договорено у процесу дијалога, а још није имплементирано – формирање Заједнице српских општина и договор о енергетици.

На питање да ли квалитативан помак у односима Београда и Приштине који је Федерика Могерини најавила значи да ће бити потписан обавезујући споразум о нормализацији, Могеринијева је рекла да се о томе воде консултације у оквиру нове фазе дијалога, а да нормализација јесте циљ дијалога и преговора, мада је рано говорити о прецизним роковима у којима ће она моћи да буде остварена.

Ана Брнабић се јутрос састала са шефицом дипломатије Европске уније Федериком Могерини у згради Европског савета у Бриселу, а затим је предводила делегацију Србије на седници Савета за стабилизацију и придруживање.

Хан: 2025. година амбициозан, али остварив датум

Комесар за проширење Јоханес Хан каже да ће Србија и регион постати чланице ЕУ "можда и раније него што се очекивало", као и да је 2025. година "амбициозан, али и остварив датум" за приступање нових чланица ЕУ.

"Као комесар који се бавим овим процесом свакодневно, сматрам да датум 2025. јесте амбициозан, али ако свако буде допринео и учествовао у процесу, мислим и да је остварив. Немојмо заборавити да за улазак у ЕУ у 2025. години сав посао преговора мора бити готов до 2023. године, јер тада креће ратификациони поступак у земљама чланицама и Европском парламенту", поручио је комесар Хан по завршетку четвртог Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ.

Хан најављује да ће Европска комисија у фебруару изаћи са Стратегијом за проширење, која ће се односити на перспективу проширења свих земаља у региону.

Додао је да је добро што је председник Европске комисије Жан Клод Јункер амбициозан и заступа проширење.

"То и нама даје ветар у леђа у нашим напорима", нагласио је Хан.

Европски комесар за преговоре о приступању, који је присуствовао четвртом Савету ССП између Србије и ЕУ, захвалио је премијерки Брнабић што је својим присуством на седници Савета још једном показала посвећеност Србије европском путу. Хан је додао да се та посвећеност види и кроз поруке и дела премијерке.

"Многи говоре разне ствари, али конкретна дела су оно што је важно. У само неколико месеци колико сте на месту премијера утицали сте на целокупну климу сарадње између ЕУ и Србије", оценио је Хан.

Када је процес приступања Србије ЕУ у питању, Хан је поновио да ту нема "ограничења брзине", да то зависи од саме државе, али је нагласио превасходну важност квалитета процеса.

Као кључ за напредак Србије ка чланству у ЕУ, Хан наводи реформске процесе у земљи и нормализацију односа са Косовом.

"Желео бих да похвалим политички храбру одлуку председника Вучића да покрене унутрашњи дијалог у Србији, што је одлучујуће за сваки даљи напредак. Истовремено, битна је примена реформи. Добро је што сте се фокусирали на економске реформе у претходном годинама што је донело јасне и позитивне резулате видљиве како у области привредног раста, тако и у смањењу броја незапослених у земљи", нагласио је Хан.

Комесар за преговоре о проширењу истиче да је цео процес приступања ЕУ "процес друштва" који се не односи само на званичнике у Београду, већ на све грађане у Србији.

"Важно је да комуницира не само о вредностима ЕУ, већ да те вредности буду прихваћене и да се у њих верује. Онда смо на правом путу. Важно је да грађанима покажемо које су добробити чланства у ЕУ у побољшању квалитета њихових живота", закључио је Хан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво