Скот: САД не траже од Србије да бира између ЕУ и Русије

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају Србију на њеном путу ка ЕУ и не мисле да то искључује добре односе са Русијом, изјавио је амбасадор САД у Србији Кајл Скот. Наводи и да САД не траже од Србије да бира између Европске уније и Русије.

"Међутим, придруживање Европској унији није само питање усаглашавања законодавства, како би се испунили захтеви ЕУ, то је и политички процес у којем земља кандидат мора да убеди чланице Европске уније да ће својим придруживањем допринети ЕУ заједници, а то значи прихватање и спровођење заједничких вредности", рекао је Кајл Скот за Нови магазин.

Србија ће морати да буде потпуно посвећена ЕУ, сматра амбасадор САД, укључујући и то да прихвати и спроводи њену заједничку спољну и безбедносну политику, како би тиме окончала процес придруживања.

Према његовим речима, заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји у недавној посети Београду сугерисао је да што се Србија брже буде кретала у том процесу, биће успешнија, а на питање да ли се Хојтова порука о "седењу на две столице" односи на спољну политику Србије и увођење санкција Русији, Скот каже да то није тако схватио.

"Мислим да је Хојт био прилично јасан, а недавно је и додатно објаснио свој став. Али ми смо, као и друге чланице НАТО-а, одувек поштовали одлуку Србије о војној неутралности и намеру да се не прикључује НАТО-у и нико у ствари и не врши притисак на Србију да уђе у НАТО", рекао је амбасадор САД у Србији.

Србија је у програму Партнерство за мир, додаје Скот и каже да САД активно сарађује са Војском Србије и да мисле да је то позитивна ствар, а да немају ни примедби на то што Србија такође војно сарађује са Русијом на усавршавању своје војске.

"Наш циљ је да осигурамо да Војска Србије буде максимално способна да се придружи међународним мировним операцијама, а то значи да имамо стандарде које примењују УН, ЕУ, НАТО", рекао је амбасадор САД у Србији.

Након неких критика из Владе Србије на његове опаске, Скот каже да сваки амбасадор представља своју земљу, као и њене интересе и ставове, ма где да је постављен и да је део тог посла и укључивање у тренутна догађања која утичу на билатералне односе, те да је његов посао у Србији да преноси позицију САД по питањима која су од интереса за обе земље, како би се повећало међусобно разумевање и кренуло напред ка још ближим односима.

"И да, када год одговорим позитивно на постављено питање, то бива скоро непримећено, међутим, када изнесем искрену забринутост, моји коментари изазову различите емоције у Србији. Ипак верујем да је свака дебата - добра дебата", сматра амбасадор САД у Србији.

Додао је да су сада односи Србије и САД "снажни", а да билатерални односи две земље датирају још из 19. века, као и да се следеће године обележава стогодишњица одлуке председника САД Вудроа Вилсона да на Белој кући истакне српску заставу.

Наше две нације, истиче Скот, бориле су се раме уз раме против фашизма у Другом светском рату, али је тачно, међутим, да смо се у кратком периоду, ''90-их година прошлог века "нашли на супротним странама због нашег противљења политици коју је Слободан Милошевић водио у региону".

"Но, тај период био је изузетак у нашим односима. Када је српски народ свргнуо Милошевића, наше партнерство је расло и данас подразумева блиску сарадњу са званичницима Србије на јачању демократских институција, промоцији владавине права, побољшању пословне климе и изградњи капацитета војних снага Србије путем заједничких вежби и обуке", наводи амбасадор САД у Србији.

САД подржавају стратешки циљ Србије да се придружи ЕУ, истиче Скот и додаје да је помоћ коју САД пружају Србији преко њених програма фокусирана на спровођење реформи, како би Србија испунила услове за чланство у ЕУ.

Подсећа да америчке компаније запошљавају више од 17.000 радника у Србији, а да са собом доносе важне технологије и менаџерска искуства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво