Бурно о упаду Двери у кабинет, Гојковићева показала модрицу

Упад троје посланика Двери у кабинет председнице парламента Маје Гојковић и данас је изазвао бурну расправу на седници Скупштини Србије током које је Гојковићeва показала модрицу задобијену у том инциденту. Истиче да је снимак који су о томе објавиле Двери монтиран.

Маја Гојковић је најпре на месту председавајуће устала, скинула сако и показала подлив и отеклину на левој надлактици, а потом и из посланичке клупе, јављајући се по повреди Пословника, те је навела да о томе има извештај лекара из скупштинске амбуланте.

"Данас сам поново морала да се јавим лекару због болова. Према томе, немојте да говорите да овде неко измишља и лаже јер модрице говоре више од сваке моје речи. Извините се, оградите се од тога", навела је Маја Гојковић током данашње расправе о амандманима на законе о образовању.

Претходно је Гојковићева одредила краћу паузу после жестоке расправе посланика ДС-а, СНС-а и СРС-а о бомбардовању 1999. године, а на то јој је посланик ДС-а Балша Божовић добацио да ли може да настави излагање а потом навео: "Каква сте кукавица. То је страшно".

Гојковићева је након тога устала и поручила да ће "сад да им покаже каква је кукавица".

"Ево у паузи, да не би Двери имале, да не би ваше уважене колеге имале дилему, како је јуче било", навела је Гојковићева.

Наиме, Гојковићева је јуче на ванредној конференцији за новинаре рекла да је у њен кабинет упало троје посланика Двери, међу којима је био и лидер те странке Бошко Обрадовић и тамо викали, вређали и физички је спречавали да изађе из кабинета. 

Сама је, каже, успела да све троје посланика физички избаци из канцеларије, како би отишла на састанка са делегацијом Сената Италије.

У кабинет Маје Гојковић јуче су, поред Обрадовића, упали и посланици Двери Марија Јањушевић и Срђан Ного, а све троје су због раније изречених опомена удаљени са седнице на 20 дана.

Обрадовић је јуче то негирао, али и данас из скупштинског хола, јер није био у пленуму због казне удаљења са седнице.

"Нико од троје присутних посланика Двери није пипнуо Мају Гојковић о чему могу да вам посведоче припадници обезбеђења који су били у кабинету, као и снимак који сте видели на свим мрежама и који је Мају Гојковић толико заболео да је морала да се самоповреди", каже лидер Двери Бошко Обрадовић. 

Сматра и да није било основа за његово удаљење са седнице на 20 дана, те је навео да је са посланицима Двери дошао у кабинет председнице парламента како би је питао зашто је прошле недеље искључен са седнице.

Двери су на сајту објавили снимак дешавања у кабинету који је телефоном забележила Марија Јањушевић, а данас је из ове странке јавности упућено саопштење са питањем "Зашто Маја Гојковић није на јучерашњој конференцији за медије показала модрицу или повреду на левој руци, него тек данас и то у директном преносу на РТС-у?".

"Јуче је потврдила да није било физичког напада посланика Двери код ње у кабинету, а потом се хвалила да је физички избацила посланике Двери, што је 'нонсенс' јер су посланици Двери сами изашли из кабинета. Том приликом је Гојковићева гурала Марију Јањушевић у леђа, иако је она сама већ излазила", наводи Обрадовић у саопштењу.

"Нико не треба да подржи амандмане Двери"

Када се обраћала данас из посланичке клупе, Гојковићева је рекла да посланици СНС неће гласти за амандмане Двери на Предлог закона о дуалном образовању, поручујући да нико не би требало да подржи амандмане посланика Двери с обзиром на њихово понашање.

"Ево како су они казнили мене јуче. Размислите да ли ћете да бојкотујете силеџије и оне који туку жене у парламенту и који вређају припаднице Министарства унутрашњих послова", поручила је Гојковићева док је показивала модрицу.

Гојковићева каже и да је Бошко Обрадовића пре два дана најавио герилску борбу против "сваког политичког неистомишљеника онако како су се борили италијански фашисти".

Њена модрица, каже, показује како изгледа демократија по схватању Двери.

"Оно што је најстрашније, тај амандман ће подржати посланици опозиције јер су јуче износили сумњу у фашистичко понашање у парламенту", наводи Гојковићева и додаје да су о јучерашњем инциденту у њеном кабинету поједини медији "малициозно извештавали" емитовањем измонтираних снимака о наводно добронамерном уласку у кабинет посланика Двери и њиховом интересовању за казну која је изречена Обрадовићу.

На наводе посланице ДЈБ Бранке Стаменковић да Мају Гојковић треба казнити јер није говорила о тачкама дневног реда, Гојковићева је рекла да није говорила о тачки дневог реда, али да је говорила о насиљу над женама у парламенту, о томе да посланичка група Двери жели да се обрачунава са политичким противницима, о томе да треба да се боји када види неког из Двери, да бежи из парламента и склања се по улицама.

"Па, бојим се. Ако је ово најава почетка рађања фашизма у нашој држави, онда се бојим. Онда ме казните, није проблем, али модрице ће трајати бар 10 дана, а Бранка Стаменковић ће моћи да ужива у томе што ме казнила", навела је Гојковићева.

Осуда напада на Гојковићеву и у скупштинском холу. Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић је рекао да је порука СПС-а да насиље не може, неће и не сме бити јаче од институција.

"Опструкција никад није била савезник демократије и кроз дестабилизацију и покушај да се покаже како је хаос у скупштини не добијају се политички поени", истиче Милићевић. 

У писаној изјави народна посланица Дубравка Филиповски, чланица Женске парламентарне мреже, истакла је да је згрожена физичким насиљем Обрадовића.

Српска напредна странка саопштава да је "запрепашћена" што политичке странаке и цивилни сектор нису осудили напад на председницу парламента и, како наводе, примитивизам самопрокламованог герилца Бошка Обрадовића и посланика Двери.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи