Посланици о заклетви судија и тужилаца на Косову, дуговима Београда и слободи медија

У делу седнице за постављање питања представницима власти, поједини посланици су тражили да им се достави текст заклетве српских тужилаца и судија на Косову. Посланике ДС-а интересовала је методологија којом се рачуна висина дуга Београда. Из СДС-а су поставили низ питања о слободи медија.

Славиша Ристић из посланичке групе Нова Србија - Покрет за спас Србије тражио је изјашњење премијерке Ане Брнабић поводом тврдње да судије и тужиоци на Косово и Метохији нису положили заклетву пред Хашимом Тачијем већ да су потписали посебну статусно неутралну изјаву.

"Слажем се да је истина важна, како је на Твитеру написала Ана Брнабић, посебно када је ово у питању и зато јавност треба да зна шта су и какву врсту изјаве потписале судије и тужиоци на простору Косово и Метохије и тражим да нам она достави ту изјаву да сви имамо на увид тај текст", рекао је Ристић.

О тексту заклетве интересовао се и посланик "Доста је било" Владимир Ђурић и тражио да се текст заклетве, односно како је премијерка Брнабић навела статусно неутралне изјаве, достави.

Поводом округлих столова који се одржавају у вези промене Устава Србије у делу правосуђа, он је питао министарку правде Нелу Кубуровић да ли ће одговорити на писмо Друштва судија, удружења тужилаца и невладиних организација које су напустиле расправу о уставним промена.

Он је питао и када ће председница Скупштине Србије Маја Гојковић ставити на дневни ред своју смену и када ће председник Србије Александар Вучић поднети оставку на место председника странке.

Шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић питао је министра финансија Душана Вујовића коју методологију као одговорни министар сматра тачном и важећом када је у питању рачунање дуга Беграда за који градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић кажу да износио 1,2 милијарде евра, а Фискални савет каже 400.000 милиона евра.

"Која је методологија важећа и тачна, да ли методологија Малог и Весића или професора Павла Петровића", упитао је Вујовића Ћирић.

Посланик Социјалдемократске странке (СДС) Марко Ђуришић питао је премијерку Србије Ану Брнабић када ће бити изабрани директори јавних предузећа по конкурсу, који је требало да буду изабрани у марту.

Он је питао и низ питања о слободи медија - када ће влада почети да примењује Закон о информисању, колико новинара је под мерама надзора и праћења, шта премијерки говори податак да је у првих осам месеци 2017. било 54 напада на медије, као и за Министарство унутрашњих послова ко је провалио у стан новинарке Драгане Пећо и ко су полицајци који на инаугурацији председника Србије нису заштитили новинаре.

Посланик Двери Зоран Радојичић питао је како је договорен пројекат "Београд на води", да ли је у Скупштини забрањено причати о "издаји Косова" и о какао је навео "партнерима Александра Вучића", међу којима је побројао и премијера и председника Косова Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија. Он је упитао Владу Србије када ће скинути ознаку тајности са Бриселског споразума и због чега не објављују тај споразум.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ поставио је низ питања о страним инвеститорима, колико је фабрика отворено, колике су просечне плате у тим компанијама, али и колико је иностраних компанија напустило Србију након што им је истекао субвенционисани период и колико људи је остало без посла.

Посланик Покрета социјалиста Милија Милетић питао је Министарство пољопривреде и министра без портфеља Милана Кркобабића о задругарству - да ли је могуће повећати средства за задругарство и да ли локалне самоуправе помажу задругарство.

Посланик Српске напредне сранке Горан Пекарски питао је председницу Скупштине Србије да ли ће се на дневном реду наћи предлог за пооштравање казни за појединце или групе који злоупотребљавају Скупштину.

"Треба пооштрити казне када шекспировски рецитујемо камену купусару, називајући га каменом Србије, онима који упадају у кабинет председнице и негирају нечије право на националност и језик", рекао је Пекарски.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђа Јовановић питао је како се оцењује дипломатски ниво односа Србије и Турске после посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана. Он је питао и како Ердоган види рад министра спољних послова Ивица Дачић.

Он је упитао и да ли ће се изменити закон о рехабилитацији, јер је оценио да ће у супротном бити "отворена врата" за аболицују и да се дође у ситуацију да се погазе тековине Народно-ослободилачке борбе.

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Олега Папуга питала је шта ће Србија радити по питању ледоломаца и када ће бити изграђен фрушкогорски коридор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво