Јеремић у Букурешту

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић на самиту земаља Централноевропске иницијативе у Букурешту указао на значај ове организације за процес проширења Уније и изразио уверење да ЦЕИ може да помогне државама Западног Балкана да брже остваре чланство у ЕУ.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у Букурешту да верује да ће предстојеће реформе Европске уније створити чвршће основе за њено проширење на Западни Балкан и указао на значај који Централноевропска иницијатива има у овом процесу.

Јеремић у Румунији учествује на састанку министара спољних послова земаља Централноевропске иницијативе. Главна тема састанка је дефинисање даљег функционисања ЦЕИ у условима када су многе земље те иницијативе постале чланице Европске уније и НАТО.

Шеф српске дипломатије је изразио уверење да ЦЕИ може да помогне државама региона да брже остваре своје чланство у ЕУ, будући да регионална сарадња служи и као важна веза између чланица ЕУ из региона и оних које теже том чланству.

"Србија је веома напорно радила да би дошла до тачке на којој се налази. Као мотор регионалног приближавања ЕУ, радили смо на томе да цео Западни Балкан привучемо Унији. Централноевропска иницијатива је била важна платформа у том напору", рекао је Јеремић.

Министар је нагласио да Србија подржава идеју предстојећег председавајућег ЕУ, Шпаније, да организује самит Уније и земаља Западног Балкана у мају 2010. године.

Јеремић је рекао и да би због важности ЦЕИ, Србија желела да Европска комисије преузме активнију улогу у њој, јер би то помогло да цео регион оствари свој заједнички стратешки циљ - чланство у Европској Унији.

Састанак министара и финансијских стручњака

Самит Централноевропске иницијативе одржава се данас и сутра у Букурешту и окупља премијере и министре спољних послова 18 држава чланица и високе представнике међународних финансијских институција.

Током самита, министар Јеремић ће имати одвојене билатералне сусрете са шефовима дипломатија Румуније и Молдавије Каталином Марианом Предојуом и Јуријем Леанком.

На почетку скупа, министри спољних послова Италије, Румуније и Мађарске заложили су се за интеграцију свих земаља Западног Балкана у Европску унију.

"Ниједна земља Западног Балкана не треба да остане изван Европске уније и интеграција целог Западног Балкана треба да буде приоритет", изјавио је министар спољних послова Италије Франко Фратини. Шеф румунске дипломатије Каталин Предоју истакао је да Румунија подржава европску интеграцију Србије и свих земаља Западног Балкана.

Под председавањем Румуније, на самиту учествују представници Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније, Хрватске, Словеније, Аустрије, Италије, Мађарске, Молдавије, Пољске, Чешке, Словачке, Албаније, Украјине, Белорусије и Бугарске.

На сутрашњем састанку Србију ће представљати потпредседник владе Божидар Ђелић.

Румунија је 1. јануара 2009. преузела једногодишњи мандат председавајућег Централноевропском иницијативом, први пут од 1996. године, када је постала чланица те организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво