Гојковић: Желимо турске инвестиције и на југу и у Војводини

Постоји велико интересовање, жеља и простор за додатно унапређење сарадње Србије и Турске на највишем државном нивоу и у области економије, а наша жеља је да турске инвестиције буду присутне у целој Србији, не само на југу, него и у Војводини, изјавила је председница парламента Маја Гојковић.

После састанка са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом у Скупштини Србије, Гојковићева је новинарима рекла да је са гостом из Турске разговарала о начинима за унапређење сарадње и могућности за потписивање меморандума о формирању заједничке комисије два парламента која ће пратити и са своје стране реализовати сарадњу на нивоу две владе.

"То би обухватило ратификацију свих споразума које потпишу наша министарства и сарадњу на мултилатералном плану у свим парламентарним скупштинама у којима наше две државе имају делегације", навела је Гојковићева.

Подсетила је да су 2015. године парламенти две државе потписали Споразум о сарадњи, а да су приликом недавне посете председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији утврђени стратешки циљеви сарадње две државе на нивоу председника две државе, која укључује не само политичку сарадњу, него и унапређење економске сарадње. 

Навела је да је тада потписана и заједничка политичка изјава о формирању Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

"Наша жеља је да Турска са својим инвестицијама у свим областима буде присустна на читавој територији Србије, како на југу, тако и у АП Војводини, која има својеврсне потенцијале за евентуалну економску присутност Турске", истакла је Гојковићева.

Изразила је задољство што је у кратком времену њен колега из Тусрке прихватио позив за посету Скупштини Србији и навела да је та иницијатива настала током недавне посете турског председника Србији.

Захвалила је Кахраману што је још једном поновио да је Србија Турској прошле године, можда у најтежим данима у њеној савремној историји када је покушан државни удар, пружила пријатељку руку и међу првима у свету подржала легално и легитимно изабране представнике власти у Турској.

Навела је да је тих дана била у Турској и у име парламента Скупштине Црноморске економске сарадње којим је председавала потписала заједничку изјаву осуде тог терористичког акта.

"То су били знаци великог пријатељства између народа Турске и Србије који се ових дана и месеци показује и великом и дубоком сарадњом наших председника држава, представника влада, а сада и овом посетом", навела је Гојковић.

Указала је да је са Кахраманом разговарала и о проблему тероризма, једном од највећих изазова у свету са којим се суочава цела међународна заједница, па тако и Турска и Србија.

Кахраман је захвалио председници Скупштине Србије на гостопримству и навео да смо недавно приком посете турског председника Србији видели величанствен, срдачан и пријатељски дочек.

"Србија и Турска нису комшије, али смо велики пријатељи", навео Камаран и истакао да Србија има велику улогу и значај како за Балкан, тако и за Турску.

Навео је да Србија и Турска имају много тога заједничког, заједничку културу и историју.

Захвалио је на подршци коју је Србија 15. јула 2016. године дала Турској када је покушан државни удар.

"Тада сте били поред нас у нашим најтежим тренуцима", рекао је Кахраман који је захвалио и што је на годишњицу тог, како је навео, "немилосрдног догађаја" у Турској, ове године у Београду организована изложба.

"Ми ћемо и даље радити и сарађивати. Наставићемо да сарађујемо како економски тако и политички", навео је Кахраман.

Како је најављено, Кахраман ће се данас састати и са председником Србије Александром Вучићем и председницом Владе Аном Брнабић, а сутра са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво