Полемика посланика о страначком запошљавању, пресудама, имовини, непоштењу...

Скупштина Србије разматрала је амандмане на Предлог закона о Националној академији за јавну управу, а расправу ће наставити у четвртак. Данашње заседање обележила је полемика посланика власти и опозиције о страначком запошљавању, пресудама, имовини, непоштењу.

Посланици су завршли расправу о 146 амандмана на Предлог закона о Националној академији за јавну управу од којих је прихваћено четири амандмана, а у расправи су посланици често говорили мимо дневног реда, а изречено је и неколико опомена.

Почело је и разматрање 60 амандмана на измене Закона о државним службеницима прихватио два амандмана, а које ће бити настављено у четвртак.

Тада Скупштина треба да размотри и 49 амандмана поднетих на Предлог закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, од којих је прихваћено 23 амандмана.

На тај законски предлог скупштински Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације поднео је седам амандмана.

На девном реду биће и расправа и о седам амандмана на измене Закона о информационој безбедности.

Данашње заседање обележиле су полемике посланика власти и опозиције о партијском запошљавању, раду локалних самоуправа, док је шеф посланика СНС-а читао део обраложења ослобађајуће пресуде у случају против председника ДС-а Драгана Шутановца.

У међувремену, опозиционе посланичке групе Нова Србија - За спас Србије и СДС- Народни покрет Србије одлучиле су да не учествују у раду парламента до краја актуелне седнице. 

Посланици опозиције наставили су да критикују оснивање Националне академије за јавну управу, оценивши да ће та институција бити коришћена за партијско запошљавање.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић одбацио је наводе лидера Двери Бошка Обрадовића о партијском запошаљавају и поручио му да би и он имао право на усавршавање у Националној академији за јавну управу, да је остао да ради у библиотеци у Чачку.

Током расправе о амандманима на Предлог закона о Националној академији за јавну управу, Обрадовић је, наиме, поновио примедбе да ће академија бити заправо партијска и да ће служити за запошљавање кадрова из СПС и СНС.

На оштре критике Обрадовића на рачун СПС, партије чији је Ружић функционер, Ружић је приметио да је важно да Обрадовић каже да ли поштује посланика Двери Срђана Нога, који је прошле недеље удаљен са седнице, имајући у виду у којој партији је био његов отац у претходних 25 година, а с озбиром да је Обрадовић за СПС рекао да је "пљачкашка странка".

Касније у расправи Обрадовић је прочитао СМС поруку коју је добио од оца Срђана Нога, а који га еј замолио да је пренесе.

Отац му је поручио, пренео је Обрадовић, да јесте био у СПС, али да је из те странке отишао када је схватио да су већина у њој "хохштаплери и битанге са купљеним дипломама", те да их је напустио и то им рекао у лице.

На наводе Обрадовића претходно је реаговао и заменик шефа посланичке групе СПС Неђо Јовановић који је лидера Двери упитао како се запослио у библиотеци у Чачку и да ли је то било искључиво захваљући његовој струци и вештинама или је нешто друго у питању.

Јовановић је рекао да би Обрадовићев "лични етички кодекс" дошао до изражаја када би одговорио на та питања.

Реплицирао је Обрадовић наводима да разуме да је представницима режима непријатно ако их неко суочи са чињеницама.

"Да ли је истина да су у Краљеву запошљавају СПС кадрови? Ништа нисмо чули као одговор. Знам многе чланове СПС који нису гласали за Вучића и не слажу се са оним што се ради у врху СПС", питао је Обрадовић.

Навео је и да је Ружић добар пример јер је "био опозиција и викао Вучићу педеру", а сада је један од највећих који славе Вучића, те га упитао шта је са његовим противљењем Вучићу, које "некако избледело последњих месеци".

"Сада му је СПС постао прихватљив када је постао министар, то је лицемерје", закључио је Обрадовић.

Нађо Јовановић је потом оценио да је крајње време да се санкционише грубо иступање које постаје не само, како каже, дегутантно него и грубо вређање грађана.

"На партократију се позивају они који имају хипокризију. Морате да реагујете. Ако се онај ко све време грубо крши Пословник позива на то да су му ускраћена демократска права, то је још већи степен лицемерја", поручио је Јовановић.

О пресудама, имовини, непоштењу

Увидом у имовину председника ДС Драгана Шутановца види се шта су радили они који данас напредњацима држе предавање о моралу и поштењу и добацују у скупштинској сали, рекао је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић.

Мартиновић је на седници парламента прочитао део обраложења ослобађајуће пресуде у случају против Шутановца, у коме се налазе и подаци о његовој имовини коју је пријавио 2012. када је престао да обавља државну функцију.

Током читања образложења, Мартиновић је рекао да јре бивша власт сакрила од грађана колика му је имовина Шутановца, а да је наводно забринут за гладну децу.

Мартиновић ће, додао је, тражити да му из надлежних државних служби одговоре како је могуће да неко као министар стекне толику имовину, а после прича о моралу и поштењу.

Док је Мартоновић говорио у једном је тренутку ДС Радослав Милојичић добацио: "ко је купио стан министру Вулину", али му је председавајући искључио микрофон.

"Господа која нам цео дан добацују и држе предавања о моралу, поштењу и о томе како се брину о сиромашној деци требало је о томе да се брину када су вршили власт у Србији, а шта су радили, пише у пресуду суда", рекао је Мартиновић.

Навео је затим да је Шутановац док је био посланик а потом и министар месечно примао нешто више од 100.000 динара и то до јула 2012. а да је од 7. јула 2008. до 27. јула 2012. као члан УО Директората цивилног ваздухопловства примао још 671.835 динара месечно.

"Толико о партијском запошљавању и дуплим функцијама. Шта народ не сме да зна о томе шта поседује Шутановац? Е па народе, сад ћеш да чујеш", поручио је Мартиновић.

Он је потом навео колико Шутановац има станова и кућа, колико новца на девизним рачунима у неколико банака, те упитао како је могуће да уз све то Шутановац поседује и накит, оружје, сатове и уметничке слике, од којих неке, како је рекао, вероватно потичу из Скупштине Србије после њеног паљења 5. октобра.

На ове наводе реаговао је шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић који се јавио по повреди Пословника и рекао да посланик може да говори само о тачки дневног реда, а не да износи увреде и чињенице из нечијег приватног живота, те додао да председавајући треба да призна да је тиме што је дозволио Мартиновићу да говори ван дневног реда прекршио Пословник.

Ћирић је навео и да је у случају против Шутановца донета ослобађајућа пресуда, а да је он због тог суђења са породицом прошао пет година "тортуре".

Владимир Маринковић је позвао посланике да се врате теми дневног реда и поручио да неће више трпети овакве свађе, након чега је изрекао најпре две опомене посланику Д ЈБ Ненаду Божићу који је викао и подизао Пословник, а потом му и одузео реч.

"Срам вас било", поручио је Божић Маринковићу на шта му је председавајући рекао да се смири како казна не би била драстичнија.

За реч се затим јавила посланица ДС Александра Јерков која је упитала "да ли је прошао део седнице за читање пресуде", те навела да и ДС има једну пресуду да прочита из 2013. - против Маје Гојковић.

Полемика о стању у локалним самоуправама

Посланици ДС у Скупштини Србије су полемисали и о ситуацији у локалним самуправама, али и о стању у Београду.

Наводе посланика ДС Радослава Милојичића о "неспособним кадровима СНС на локалу", заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић прокоментаришао је тврдећи да "способност какву су показали жуто предузеће и Драган Ђилас у ништавању свег што им је поверено, напредњаци никада нису показали.

Поменувши дуг Смедеревске Паланке који је оставио Милојичић у време док је био председник те општине, Орлић је рекао да је и бивша власт Београда оставила дуг од 1,2 милијарде евра, а да је актуелна градска власт то преполовила.

Реаговао је шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић наводећи да се ко зна који пут износе нетачни подаци, те да нико од компетентних не помиње тих 1,2 милиона евра, али се зато говори о дугу од 420 милиона евра.

Можемо то да анализаримо када дође на дневни ред извештај Фискалног савета, рекао је Ћирић наводећи да некомпетентни људи воде локалне самоуправе, те да ће министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, који у парламенту присуствује расправи о Предлогу закона о националној академији за јавну управу, имати велике изазове у многим општинама и градовима.

Орлић се јавио да појасни како је Фискални савет навео да у тај дуг који помиње Ћирић нису ушли дугови јавних предузећа и општина.

"Да ли то све заједно значи да ти дугови не постоје", упитао је Орлић те поновио да су "тајкун Ђилас и жуто предузеће" заједно уништавали Београд.

Ћирић је поручио да су радови обављени у време док су градоначелници Београда били Ђилас и Ненад Богдановић учинили Београд бољим, те да су иза њих остали мостови, тргови, улице и булевари и оно што је, како каже, још важније одговоран однос према социјално најугроженијима, али то што за време бивше власти нису смањиване пензије.

Свако нормалан, како је рекао Ћирић, радоваће се свакој новој улици и фонтани урађеној на рационални начин, али је истовремено критиковао како се сада изводе пројекти у Београду а да се не води рачуна о интерсима грађана.

За Орлића су и те оцене Ћирића фразе, уз опаску да социјално најугроженији од бивше власти нису ништа добијали.

Београд на води је, навео је Орлић, у време Ђиласове власти била добра идеја јер се њоме неко "китио", "али је био неспособан да је оствари".

Како је рекао, а данас, каад се то реализује, неки кажу да то не ваља, јер су они сами били неспособни да то изведу.

Сада је то, наводно, катастрофа, прање пара, рекао је Орлић те навео: "Ђилас се сликао и хвалио фонтаном на Славији, а сада то није добро".

Нова опомена Бошку Обрадовићу

Лидеру Двери Бошку Обрадовићу је у Скупштини Србије опет изречена опомена, након упозорења потпредседника парламента Ђорђа Милићевића да не користи речи "покрадено, лопови и криминалци".

Обрадовић је, говорећи о амандманима на Предлог закона о Националној академији за јавну управу, рекао да је добио опомену "за нешто што зна читава јавност а то је да смо у последњих 27 година опљачкани, да је неко приватизовао државу и узео ко зна шта од државе, а није одговара". 

"Шта није истина од овога што сам рекао? Шта је са аферама СПС? Нико није процесиран. Зашто? Зато што сте у власти, потребни сте СНС да би имала већину. Шта сам увредио било кога? Јесам ли се ја састао са Дарком Шарићем", рекао је Обрадовић.

Милићевић је рекао да је Обрадовића најпре упозорио да не може да износи такве квалификације и позвао га да говори о амандману.

Седница је почела прошле недеље, уз бурну расправу, честе паузе, чак и прекид седнице, увредљиве речи, опомене, удаљавање са седнице двоје посланика Двери - Срђана Нога и Марије Јањушевић, али и показивање камена у скупштинској сали који је за шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића "свети камен" са КиМ, а за посланика власти Маријана Ристичевића "камен за купус".

Скупштина је без расправе на почетку рада закључила тачке дневног реда које се односе на измену Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама, које је поднела председница парламента Маја Гојковић, као и више предлога одлука о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора, које су поднеле посланичке групе СРС, СНС и Нова Србија - Покрет за спас Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво